Yeni Yemek Kitabı Hem İnsan Hem Gezegen Sağlığına Faydalı Yemekleri Sergiliyor

“Birleşmiş Milletleri Destekleyen Yemek Kitabı: İnsanlar ve Gezegen için” gıda sistemleri, biyoçeşitlilik, sürdürülebilir tüketim, gıda ve iklim değişikliği, gıda atıkları konu başlıkları altında 75 tarif içeriyor ve her yemeğin karbon ayak izini okuyucuyla paylaşıyor.

Tam da yeni yıl hazırlıklarına denk gelecek şekilde, Kitchen Connection Alliance ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü hem insan hem de çevresel sağlığa katkıda bulunacak tarifleri merkeze alan bir yemek kitabı yayınladı.

Geçtiğimiz hafta COP27’de lansmanı yapılan ve “küresel bağ için küresel koleksiyon” olarak adlandırılan “Birleşmiş Milletleri Destekleyen Yemek Kitabı: İnsanlar ve Gezegen için”, 75 farklı bölgeden, 75 meslekten olmayan, profesyonel aşçı, çiftçi, aktivist ve daha fazlası tarafından yazılan tarifleri içeriyor. Massimo Bottura, Grace Ramirez, Virgilio Martinez, Kimbal Musk, Andrew Zimmern, Sean Sherman ve José Andrés gibi ünlü şefler kitabın destekçileri arasında yer alıyor.

Andrés, bir video mesaj ile “Azınlıkları besleyen bir şef olarak, son 30 yılda çoğunluğu da beslemeye çalışmanın bir parçası olabildiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum” dedi. “ İşim sayesinde, insanların acil durumlarda lezzetli ve besleyici yiyeceklere erişebilmelerine yardımcı olmanın yollarını öğrenmeye başladım… Burada esas olan ise bu acil durumları gerçekleşmeden önce engellemeye çalışmak.”

“Kitchen Connection ve onların daha iyi gıda sistemlerini savunmak ve bu konuda insanları eğitmek adına yaptıkları çalışmaların içinde yer almak benim için bir onurdur.” şeklinde devam etti. “Kendimizi ve etrafımızdakileri daha iyi insan ve gezegen sağlığı için nasıl besleneceğimiz konusunda eğiterek, doğal afetlerin önlenmesine katkıda bulunarak açlık çeken insanların sayısını azaltabiliriz. 75 aktivist, çiftçi, yerel halk ve şefler ile oluşturulan ve dünyanın dört bir yanından gıda sistemimizi iyileştirmek için bir araya gelerek oluşturulan bu kitap bunun harika bir örneği. Bu yemek kitabını Jose Andrés Media prodüksiyonu ile, gıda tercihlerimiz ile gezegenimizi kurtarmak için yapabileceklerimizle ilgili zorluk ve fırsatlar konusuna ışık tutabilmek adına, yakında hayata geçirmeyi dört gözle bekliyorum.”

Kar amacı gütmeyen Kitchen Connection Alliance, küresel vatandaşları daha iyi bir gıda sistemine katkıda bulunabilmeleri için gerekli bilgiler ile güçlendirme misyonuyla çalışıyor. Gençleri, gıda sisteminin kurbanı etmek yerine kahramanları olarak tanımlayarak, online ve yüz yüze etkinlikler ve eğlenceli eğitim materyalleri aracılığıyla bir araya getiriyor. Kitchen Connection Alliance, fikir savunuculuğunu erişebilir, eyleme dönüştürülebilir ve ilgi çekici hale getirerek, küresel vatandaşları gıda ortamlarını iyileştirmeye katkıda bulunma konusunda bilgi sahibi yapmaya kendini adamış, devrim niteliğinde bir eğitim merkezi ve küresel gençlik örgütü olarak çalışmalarını yürütüyor.

Kitchen Connection Alliance kurucusu Direktör Earlene Cruz, Food Tank’e “Bu çok yönlü projeyi yaratmak için yerel ve küresel bakış açılarını bir araya getirmek bizim için harika, zaman zaman zorlayıcı ve çoğunlukla aydınlatıcı bir deneyimdi,” şeklinde konuştu. “Nihayetinde, savunucuların, çiftçilerin, yerli halkların, şeflerin, BM ve BM üyesi olmayan ortakların hepsinin bu konu etrafında bir araya gelmesi, konunun insanlığın tümü için sahip olduğu önemi vurgulamaktadır.”

Bu kitap, en basit mutfak aletlerine sahip olan veya minimum yemek pişirme deneyimine sahip herkesi daha sürdürülebilir yiyecek seçimleri yapmaya davet ediyor. Beş tarif bölümü, gıda sistemleri, biyoçeşitlilik, sürdürülebilir tüketim, gıda ve iklim değişikliği, ve gıda atıkları konularını kapsıyor; kitap ek olarak, tarifi paylaşılan her yemeğin, içeriğindeki her bir malzemeyle ilişkili karbon emisyonlarının toplamının hesaplanmasıyla elde edilen karbon ayak izini paylaşıyor. Cruz, Food Tank’e kitabın hem bu konuda hevesli hem de deneyimli ev şeflerinin, biyoçeşitliliğe destek olacak, gıda atığını azaltacak ve iklim değişikliğini hafifletecek yeni bir bakış açısına sahip olarak, gezegenin sağlığını göz önünde bulundurarak yemek planlamasına ve hazırlamasına yardımcı olacağını umduğunu söyledi.

Kitabın satışından elde edilen gelir, kitabın çocuklara uyarlanacak bir versiyonunun geliştirilmesine katkı sağlıyor ve BM Kitapçısını ve yerli topluluklarla yapılan projeleri destekliyor. Diyetinizi De-Kolonize Edin ve İsrafsız Sebze Yemek Kitabı gibi diğer yemek kitapları ile birlikte, Birleşmiş Milletler’i Destekleyen Yemek Kitabı, tatillerde ve yıl boyunca, ev aşçılarının yemeklerimize daha bilinçli, saygılı ve sürdürülebilir bir yaklaşımla yaklaşmalarına yardımcı olabilir.

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map E-bülten

SDG Map E-Bülten

*
*
*

Kişisel verileriniz, Gizlilik ve Çerez Politikası kapsamında işlenmektedir. Formu doldurarak bu şartları okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.