Ücretsiz Açık Kaynaklı Geri Dönüşüm Ekosistemi Plastiği “Değerli” Hale Getiriyor 

“Precious Plastic” tamamen döngüselliği demokratikleştirmekle ilgilidir ve yeni bir zanaatkarlık biçimini mümkün kılar; herkesin, herhangi bir yerde, geri dönüşüm ve plastik atıklardan yeni ürünler üreten küçük bir işletme kurabileceği bir yer mümkün. 

Mattia Bernini’ye sorarsanız sorun plastik değil; ne kadar çok plastik ürün üretildiğidir.

Bernini, plastiklere değer verilirse daha az israf edilecekleri önermesine dayanan ücretsiz, açık kaynaklı, plastik geri dönüşüm sistemi olan Precious Plastic’in Tasarım Direktörüdür. Bernini, herkesin, her yerde edinebileceği; plastiği ahşap, mermer, bakır veya çelik gibi aranan bir malzeme haline getiren yeni bir zanaatkarlık biçiminin başlangıcını tasavvur ediyor.

“Biraz sevgi, birkaç makine ve biraz bilgi ile; plastiği sanata, mobilyaya dönüştürebilirsiniz,” diyor. ”İlerlemeye çalıştığımız şey gerçekten ideoloji ve zihniyetteki bu değişim: Daha fazla insanı bu materyali değerli görmeye davet etmek.”

“Precious Plastic” in amacı döngüselliği demokratikleştirmektir. Kuruluş, nispeten basit ve inşa edilmesi uygun maliyetli olan çevik, küçültülmüş geri dönüşüm makineleri için açık kaynaklı bir tasarım veritabanına sahiptir. Bu makineler 2, 4, 5 ve 6 numaralı plastiğin geri dönüştürülmesinde mükemmeldir (ABS, PLA ve diğerleri yanı sıra). PVC (3 numaralı plastik) veya PET (1 numaralı plastik) ile çalışmazlar – ikincisi, çünkü geri dönüştürülmüş PET zaten içecek endüstrisi için önemli bir malzeme akışı sağlar.

Precious Plastic, plastikleri geleneksel sistemlerin zor bulabileceği şekillerde değer akışlarına yönlendirmek için tasarlanmış bir ekosistemdir. Bernini, büyük, merkezi geri dönüşüm tesislerinin değişime karşı esnek olmadığını açıkladı. Bu nedenle, plastik artışını durdurmak için gereken ölçekte yinelemeye uygun değiller. Ayrıca piyasa aksamalarına ve iflasa eğilimlidirler. Bernini, bazı topluluklarda, özellikle de plastik kirliliği krizinin merkez üssü olan Küresel Güney’deki topluluklar için, geleneksel geri dönüşüm sistemlerini hızlı bir şekilde ölçeklendirmenin çok pahalı olduğunu açıkladı.

*Yaklaşık 600.000 ton geri dönüştürülmüş malzeme

*6.400’den fazla kişiyi istihdam eden yerel operatörler için 36 milyon dolar gelir

*11.510 gönüllü

*1.881 makine üretildi.

Bernini; “Bizim rolümüz, tüm farklı rolleri ve işletmeleri birbirine yapıştırmak; küresel ve yerel ölçekte daha fazla iş birliği yapmalarına yardımcı olun” dedi.

Dünya, türünün ilk örneği, küresel olarak bağlayıcı bir plastik anlaşması imzalarken, Precious Plastic, plastik kirliliği kriziyle mücadelede kendisini kilit bir çözüm olarak konumlandırıyor. Ancak Precious Plastic politikayla değil, pratiklikle ilgilidir.

Bernini, “Aşağıdan yukarıya çalıştığımız için, hükümetin politika yapıcılarının devreye girmesini beklemek istemiyoruz,” dedi. “Platformumuz öyle bir yapıya sahip ki, birinin bir şey yapmasını beklemek yerine dışarı çıkıp kendi çözümünüzü yaratın. Amacımız, zaten plastikle bir şeyler yapan insanların bu küresel hareketini yaratmak.”

Yine de Bernini, plastik dalganın kırılmasında diğer mekanizmaların (işlenmemiş plastik azaltma , dairesel tasarım , altyapı iyileştirmeleri, finansman vb. dahil olmak üzere) oynaması gereken rolün farkındadır .

Ancak niş pazarlar ve geri dönüşüme erişimi olmayan alanlar için; Precious Plastic, kullanılmamış hammaddelerin çevresel ayak izini büyük ölçüde azaltabilir ve tüm döngüsel ekosistemde dalgalanabilecek bir zihniyet değişikliğini teşvik edebilir.

Bernini, “Bu ürünleri yapan insanlar, genellikle malzemeleri komşularından, arkadaşlarından ve müşterilerinden topluyorlar” dedi. ”Bu tür bağlar, seri üretilen ürünlerde olmayan hikayeleri, iletişimi ve insan bağlantısını mümkün kılar.”

Plastik çok uzun süre dayanır. Bernini, yerel bağlamlar için; döngüsel ekonomilerin plastiğin dayanıklılığını büyük geri dönüşüm tesislerinin boy ölçüşemeyeceği şekillerde kullandığını görmek istiyor.

Örneğin, farklı renkteki plastikleri ayırmak, büyük geri dönüşüm sistemleri için büyük bir engeldir ancak çeşitli renklerin benzersiz pigmentleri, dokuları ve sinerjileri, onları gerçekten işçilik için güzel bir ortam haline getirir.

Başka bir proje, kenarlarına yapıştırılmış inatçı alüminyum folyo sayesinde geri dönüştürülmesinin çok zor olduğu bilinen kahve kapsüllerinden masalar yaratıyor. Ancak Precious Plastic makineleri, bunları makineye zarar vermeden veya malzeme kalitesinden ödün vermeden işleyebilir, bu da alüminyum benekleri ve kıvrımları olan benzersiz kompozitler ile sonuçlanır.

Bu masalardan sadece biri yaklaşık 90 pound kullanılmış kapsül kullanır.

Bernini, “Milyon dolarlık bir makineniz varsa, onu manipüle etmeyecek, onunla yenilik yapmayacak veya riske atmayacaksınız” dedi. “Kanıtlanmış olanla gideceksin. Yeni malzemelerle deney yapmayacaksın.” Ancak Precious Plastic makineleri çok daha ucuzdur ve parçalar kolayca onarılır / üretilir (genellikle mal sahibi/operatörün kendisi tarafından), bu da düşük riskli bir inovasyon ekosistemi oluşturur. Bernini, “Bu, insanların yeni şeyler denemesine ve çok sayıda Ar-Ge yapmasına olanak tanıyor” dedi. “Küçük ölçekli makinelerin bu tür çevikliği ve çevikliği, [büyük] şirketler için yapılması çok pahalı olabilecek çok sayıda Ar-Ge ve test yapılmasını sağlayabilir.”

Bernini, “Bu, insanların yeni şeyler denemesine ve çok sayıda Ar-Ge yapmasına olanak tanıyor” dedi. “Küçük ölçekli makinelerin bu tür çevikliği ve çevikliği, büyük şirketler için yapılması çok pahalı olabilecek çok sayıda Ar-Ge ve test yapılmasını sağlayabilir.”

Operatör yenilikleri, daha fazla makine, süreç ve tüm sistemin yeniden tasarımına artan ihtiyaca yönelik daha yenilikçi çözümleri besleyerek açık kaynaklı bir ekosistemde paylaşılabilir. Bernini, en iyi yeniliklerden bazılarının Precious Plastic topluluğunun kenarlarından geldiğini kaydetti ve açık kaynak bilgisi olmadan bu çözümleri ölçeklendirmek neredeyse imkansız olurdu.

Bernini, “Bu insanlar bizim çözümlerimizi kendi yerel bağlamlarına ve zorluklarına uyguluyorlar” dedi. “Bu yenilikçilerin ve mühendislerin daha fazlasını, topluluğun büyüyebilmesi için toplulukla paylaşmak üzere daha fazla çözüm geliştirmesini sağlamaya çalışıyoruz. Ve bilgi sadece bizim tarafımızdan değil, topluluk tarafından da yaratılabilir; böylece bilgi üretimini dağıtabiliriz.”

Precious Plastic, açık kaynak şemalarına ek olarak, insanların başarılı bir geri dönüşüm işi kurmasına yardımcı olacak araçlar geliştirir ve bunları ücretsiz olarak paylaşır.

Bernini sözlerini, “Yeni bir fikriniz veya çözümünüz olduğunda ve onu bir ödeme duvarının, üyeliğin veya patentin arkasına koyduğunuzda, bu bilgilere erişebilecek insan sayısını büyük ölçüde azaltırsınız. Özgür ve açık bilginin çok uzaklara gidebileceğine ve en çılgın umut ve beklentilerin ötesine geçebileceğine gerçekten inanıyoruz. Mümkün olduğu kadar çok insanı gemiye almalıyız.” diye tamamladı.

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map E-bülten

SDG Map E-Bülten

*
*
*

Kişisel verileriniz, Gizlilik ve Çerez Politikası kapsamında işlenmektedir. Formu doldurarak bu şartları okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.