Tüketiciler Daha Sürdürülebilir Ambalaj İstiyor Ancak Anlamakta Zorlanıyor

Dünyanın çöp yığınları ve su yolları plastik atıklarla dolarken, ambalaj şirketleri daha döngüsel çözümler geliştirmek için düzenleyiciler ve tüketicilerden artan bir denetim altındalar. 

Bain & Company’nin ilk Küresel Kağıt ve Ambalaj Raporu’na göre, Avrupa tüketicilerinin %71’i sürdürülebilir ürünler satın almak istediklerini iddia ediyor ve aynı oranda Amerika Birleşik Devletleri tüketicileri ambalajı olabildiğince az ürün satın almak istediklerini iddia ediyorlar. Ancak tüketiciler artık daha fazla endişeli olsa da sürdürülebilir ambalajı anlamakta zorlanıyorlar: Örneğin, tek kullanımlık plastik ile tek kullanımlık cam ambalaj karşılaştırıldığında, katılımcıların %75’i düşük karbon ayak izine sahip ürünün cam olduğunu bilemedi ve camı tercih etmedi; sadece %12’si doğru bir şekilde plastik olduğunu tahmin etti. 

Çoğu tüketici ürün şirketi kamuoyuna sürdürülebilirlik taahhütleri açıklamış olsa da, birçok marka sahibi farklı uygulamalar için tercih ettikleri ambalaj malzemeleri konusunda net bir görüşe sahip değil. 

Bain & Company’nin Ambalaj Grubu Küresel Başkanı olan Ilkka Leppävuori, “Kağıt ve ambalaj kararlarının maliyet, işlevsellik ve tüketici deneyimi temelinde alındığı günler geride kaldı,” dedi. “Sürdürülebilirlik artık herkesin aklında. Ancak ambalaj malzemesi seçme konusunda – kağıttan plastik, metal ve cama – net bir kazanan yok. Kağıt bazı avantajlara sahip olabilir, ancak en sürdürülebilir seçenek uygulama ve coğrafi konuma göre büyük ölçüde değişebilir. Lider şirketler, farklı malzemelerin çevresel etkisini değerlendiriyor ve kaynak çıkarma ve üretimden taşımacılığa ve ürünlerin ömrünün sonuna kadar tüm yaşam döngüsünü hesaba katıyorlar.” Bain’in çalışması, sektörün sürdürülebilirlik açısından faydaları ve takaslarla seçenekler arasında seçim yapmak zorunda kaldığı zorlu kararları ortaya koyuyor. Örneğin, esnek plastikler üretim ve taşıma ile ilgili karbon emisyonları konusunda en iyi puanı alsa da, döngüsel veya biyobozunur olmayan en düşük notu alırlar. 

Geniş çapta benimsenmesinin önündeki engeller  

Birçok hızlı tüketim ürünleri (FMCG) şirketi ambalajlarını döngüselliğe ulaşma hedeflerine ulaşmak ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için yeniden tasarlıyor. Ancak, örneğin geri dönüştürülebilir ambalajlar için yatırım yaptıklarında bile, şirketler genellikle farklı pazarlardaki yetersiz geri dönüşüm ve atık yönetim sistemlerinin insafına kalıyorlar. Şirketler, farklı ülkelerdeki altyapı ve mevzuattaki geniş farklılıklarla uğraşmanın yanı sıra, malzemelerden geri dönüşüme kadar her alandaki teknolojik ilerlemelerin belirsiz yolunun yanı sıra farklı çözümlerin, özellikle de yeni iş modellerinin öngörülemeyen tüketici kabulünün ortasında ambalajlama yol haritalarını çizmek zorundadır. Başarı, tedarikçiler, perakendeciler, endüstri grupları ve hükümetler de dahil olmak üzere sistem genelindeki birden fazla paydaşla dikkatli bir koordinasyon ve işbirliği gerektirir. 

Tüm bu engellere rağmen, sürdürülebilirlik bir odak noktası olarak büyümeye devam ediyor. Bugün dünyanın emisyonlarının %45’i ürünlerin üretilmesi ve tüketilmesi ile ilgili; ve tüketici plastik atıklarının ilk 10 kaynağı, tümü tüketici ürünlerinden geliyor. FMCG şirketleri, yönetilmemiş atığın büyük bir payını temsil eden gelişmekte olan pazarlarda büyümeyi hedeflediğinden, bahisler yükselmeye devam ediyor. Gelişmiş pazarlarda şirketlerin daha fazla geri dönüşümlü içerik kullanması ve sürdürülebilirlik hedeflerine uymaları kritik önem taşıyor. 

Tüketici davranışları nasıl değişiyor?  

Bain’in analizi, ambalaj döngüselliğine doğru en büyük adımları atan FMCG şirketlerinin, oyundaki beş temelin gidişatını anlamak için yatırım yapacaklarını ortaya koyuyor: 

  • Kıyaslamalar ve en iyi uygulamalar 
  • Mevzuat 
  • Altyapı 
  • Tüketiciler ve perakendeciler 
  • Teknoloji 

Tüketici cephesinde, şirketler tüketicilerin ve perakendecilerin kabul etme ve değişime liderlik etme rolünü net bir şekilde anlamalıdır. Tüketiciler sürdürülebilirlik sorunlarının farkında olduklarını ve hareket etmeye daha istekli olduklarını söylüyorlar; aşırı ambalajı önlemek, yapabilecekleri ve yapmaya istekli oldukları eylemdir. ABD tüketicilerinin neredeyse dörtte biri “bilinçli tüketiciler” olarak sınıflandırılabilir, yani iklim değişikliği konusunda aktif olarak endişeli ve çevresel sürdürülebilirlik, satın alma kriterleri için önemli bir faktördür. Öte yandan, ABD’de “bilinçli olmayan tüketicilerin” oranı %32, yani iklim değişikliği konusunda endişelerini dile getiriyorlar ve çevre dostu yaşam tarzı alışkanlıklarına sahipler, ancak çevre dostu markalı ürünler satın almıyorlar. 

Ancak tüketici davranışını değiştirmeyi engelleyen bir dizi önemli sorun devam ediyor. Farkındalık artıyor olsa da birçok tüketici ürünün sürdürülebilir kılınmasını neyin oluşturduğu ve kullanımdan sonra ne yapılacağı konusunda hala kafa karışıklığı yaşıyor; davranışlarını değiştirme veya etki etme konusunda tamamen kendilerine güvenmiyorlar ve en sürdürülebilir çözümü seçerken her zaman doğru kararı almıyorlar. (örneğin cam vs plastik yanılgısı). 

Perakendeciler nasıl yardımcı olabilir?  

Ayrıca, daha sürdürülebilir uygulamaların benimsenmesi tüketicilerden daha fazla çaba gerektirir. Perakendeciler, örneğin etiketleme yoluyla tüketicilerin raf üzerinde sürdürülebilir ürünleri tanımalarını kolaylaştırabilir ve tüketiciler ürün kategorisi için hangi ürünü satın alacaklarını belirlerken sürdürülebilir seçenekleri sunabilirler. 

Son olarak, birçok tüketici sürdürülebilir ürün ve markalar için daha fazla ödeme yapacaklarını söylese de bazıları bunları çok pahalı buluyor. Sürdürülebilir çözümler genellikle bilinçli tüketicilerin ödemeye istekli olduğu primden çok daha pahalıdır. 

Ayrıca, tüketicilerin beklentileri ile mevcut sürdürülebilir seçenekler arasında hala bir boşluk bulunuyor. Genel olarak, FMCG şirketlerinin döngüsellik hedeflerini yerine getirebilmesi için, daha fazla tüketici yeni ambalaj sunumlarını veya duyusal deneyimleri deneyerek değişiklik yapmak zorunda kalacaklar. Ayrıca, geri dönüşüm, atık sınıflandırma ve ters lojistik programlarına katılmaları gerekecektir, burada perakendeciler gerçek döngüselliğe izin veren ve katkıda bulunan kritik bir rol oynayabilirler. 

Önemli bir şekilde, ambalaj bir markayı sürdürülebilir olarak konumlandırmada önemli bir rol oynayabilir. Ürün satın alırken sürdürülebilirlik unsurlarını sıralamaları istendiğinde, alışveriş yapanlar sürdürülebilir ambalajı ürünün hayvan refahına katkıda bulunmasından, organik olmasından veya düşük karbon ayak izine sahip olmasından önce ikinci en önemli unsur olarak sıraladılar. 

Perakendeciler farklı olgunluk seviyelerinde olsalar da sürdürülebilirlik konularında genel katılım düzeyleri artmaktadır: Bain’in 40 global perakendeci üzerindeki çalışması, bunların neredeyse üçte ikisinin kurumsal stratejilerinde bir sürdürülebilirlik unsuru içerdiğini buldu. Perakendeciler ayrıca markaları geri dönüştürülebilir ambalaj veya geri dönüştürülmüş içerikli ambalaj kullanmaya zorlamak için büyük baskı yapmaktadır: Geçen yıl Target, tüketici talebine yanıt olarak daha az ambalaj atığı olan ürünler için tasarlanmış ürün ve ambalaj koleksiyonu olan Target Zero’yu başlattı ve İngiltere’nin dev süpermarket zinciri Tesco, aşırı veya geri dönüştürülemez plastik ambalaj kullanan markaları artık taşımayacağını açıkladı. 

Hikayenin özü ise şöyle: perakendecilerin ambalaj içeriklerinde kabul edilebilir bulduklarını iyileştirmeye devam edecekleri ve tüketicinin daha sürdürülebilir ambalaj çözümlerine yönelik talebini karşılamak için raf alanı tahsisini yeniden tanımlayacakları ve buna ayak uydurmak için inovasyon yapmaya devam etmek tüketim ürünleri şirketlerinin sorumluluğunda. 

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map E-bülten

SDG Map E-Bülten

*
*
*

Kişisel verileriniz, Gizlilik ve Çerez Politikası kapsamında işlenmektedir. Formu doldurarak bu şartları okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.