Nestlé Cargill CCm Kakao Kabuklarını Düşük Karbonlu Gübreye Dönüştürüyor

Nestlé’nin 2030 yılına kadar ana bileşenlerinin %50’sini yenilenebilir tarım yöntemlerinden elde etme hedefinin bir parçası olarak, üçü atık buharı hem gıda şirketleri hem de çiftçiler için kazan-kazan, döngüsel bir çözüme dönüştürüyor. 

Bu hafta, Nestlé Birleşik Krallık ve İrlanda ile Cargill, York’taki bir şekerleme tesisinden gelen kakao kabuklarının düşük karbonlu gübre oluşturmak için kullanılıp kullanılamayacağını değerlendirmek üzere en son yenileyici tarım girişimini başlattı.  

Şirketlerin Birleşik Krallık’taki tedarik zincirlerindeki iki yıllık deneme, yeni gübrenin bitkisel üretim, toprak sağlığı ve sera gazı (GHG) emisyonlarının azaltılması konusundaki performansını değerlendirecek. Başarılı olursa, 7.000 tona kadar düşük karbonlu gübre üretilebilir ve Nestlé’nin Birleşik Krallık buğday tedarik zincirindeki çiftçilere sunulabilir. Bu, Nestlé Birleşik Krallık’ın buğday için kullandığı toplam gübre kullanımının kabaca yüzde 25’ine denk gelecektir. 

Geleneksel gübre üretimi ve kullanımı küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 5’ini oluşturmaktadır; Birleşik Krallık’ta yetiştirilen buğdayın karbon ayak izinin yarısından fazlası gübre kullanımıyla ilgilidir. 

Gittikçe daha fazla şirket, tarımsal atık akışlarını inşaat malzemelerinden biyoplastik ürünlere ve ambalajlardan tekstil ürünlerine, atık su filtrelerine ve temiz enerji kaynaklarına kadar her şeye katma değerli ürünlere dönüştürme fırsatını yakalıyor; böylece daha düşük emisyonlu tedarik zincirleri yaratıyor ve çoğu zaman maliyet tasarrufu sağlıyor. Ek olarak çiftçiler için yeni gelir kaynakları sağlıyor. Birleşik Krallık’ta düşük karbonlu gübre üretiminin arttırılması, çiftçilere güvenilir bir fiyata daha sürdürülebilir bir ürün sağlayabilir. 

Nestle Birleşik Krallık ve İrlanda Yenileme Lideri Matt Ryan konuyla ilgili; “Çiftçiler genellikle kendilerini küresel sorunlara maruz kalan ilk gruplar arasında buluyor ve bu riskler daha sonra hepimizin bağlı olduğu gıda sistemi tarafından karşılanıyor. Sistemi daha fazla dirençli hale getirmenin yollarını bulmalıyız ve doğal kaynak kullanımımızı optimize etmek bunun kritik bir parçası. Bu proje, çiftçilerin, yerel işletmelerin ve doğanın fayda sağlayacağı net sıfır geleceğe doğru küçük ama çok anlamlı bir adımdır” dedi. 

Kakao kabukları, kakaoyu York tesisinde işleyerek Nestlé’nin KitKat ve Aero markalarının ürünlerinin temel bileşenleri haline getiren Cargill tarafından sağlanıyor. Deneme hacminde kakao kabuğu, Swindon merkezli karbon yakalama ve kullanma şirketi CCm Technologies tarafından işlendi ve peletlendi. 

CCm CEO’su Pawel Kisielewski, “Daha sürdürülebilir bir dünyaya geçiş, atıklar hakkında farklı düşünen ortaklıklar oluşturmayı gerektirir.” dedi . “CCm’nin teknolojisi, tarım ve gıda sektöründeki en büyük oyuncuların birçoğunun, rutin gıda üretiminden kaynaklanan atıklara, değerli, düşük emisyonlu sürdürülebilir gübre olarak ikinci bir hayat verme olanağı sağlıyor. Bu çiftçiye, müşteriye ve gezegene fayda sağlıyor.” 

York merkezli Fera Science tarafından tasarlanan ve denetlenen denemeler şu anda Suffolk ve Northamptonshire’daki ekilebilir çiftliklerde gerçekleştiriliyor. Gübrenin buğday verimi ve kalitesi açısından performansını araştırmak için tasarlanmıştır. Aynı çiftliklerde uygulanan geleneksel ürünlerle karşılaştırmalı olarak toprak biyolojik çeşitliliği ve sera gazı emisyonları üzerindeki etkileri de değerlendirecekler. 

Nestlé’nin Purina markasına buğday sağlayan, Norfolk’taki Wortham’daki Rookery Farm’ın Çiftlik Müdürü Richard Ling şunları söyledi: “Hasatı tamamladık ve bu yeni gübreyi kullanarak başarılı bir şekilde kışlık buğday mahsulü yetiştirdik.Tarlanın iki bölümünü (biri kakao kabuğu gübresi kullanılan, diğeri ise geleneksel gübre kullanılan) karşılaştırdık ve verimde önemli bir fark yok; böylece işe yaradığını görebiliriz! Sonuçlardan gerçekten eminiz ve daha fazla deneme yapmayı düşünüyoruz. 

Ling, “Atık akışından yapılan bir gübreyi kullanabilmek ve geleneksel bir ürünle aynı sonuçları görebilmek, bir adım değişikliktir. Heyecan verici ve umut verici bir dönem ve çiftçiliğimizden kaynaklanan karbon emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olmak için bu denemelerde yer almaktan memnuniyet duyuyoruz.” diye ekledi. 

Nestlé’nin yenileyici tarıma odaklanması, işletmeleri faaliyet gösterdikleri çevreyi korumak ve eski haline getirmek için ortak çıkarlara sahip bağımsız bir ticaret topluluğu olan Peyzaj İşletme Ağları ( LEN ) ile yaptığı çalışmalarla desteklenmektedir. 

Birleşik Krallık’taki kakao gübresi pilot uygulaması, Nestlé’nin 2050 yılına kadar net sıfır emisyon elde edilmesine yardımcı olmak için araştırdığı çözümlerin ve 2030 yılına kadar ana bileşenlerinin yüzde 50’sini yenilenebilir tarım yöntemlerinden tedarik etme taahhüdünün bir örneğidir. Örneğin Nestlé, ABD buğday tedarik zincirinde yakın zamanda çiftçilerin 100.000 dönümden fazla tarım arazisinde yenileyici uygulamaları benimsemelerine yardımcı olmak için bir girişim başlattı. Bu, DIGIORNO markalı pizza kıyılarında kullanılan buğday miktarını yetiştirmek için gereken dönüm miktarının neredeyse iki katıdır. 

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map E-bülten

SDG Map E-Bülten

*
*
*

Kişisel verileriniz, Gizlilik ve Çerez Politikası kapsamında işlenmektedir. Formu doldurarak bu şartları okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.