Bu hafta, plastik atıksız bir dünya inşa etme misyonuna sahip biyolojik bir geri dönüşüm girişimi olan Protein Evolution, Inc. (PEI), sürdürülebilir modanın geleceğine öncülük etmek hedefiyle, moda ikonu Stella McCartney ile bir Ar-Ge iş birliği başlattı.
Wear Again ve Circle Economy gibi karma tekstil geri dönüşüm yenilikçilerinin arasına katılan Protein Evolution’ın yakın tarihli şirket lansmanında, tekstil ve plastik atıkları yeni tekstil ve plastik ürünlerini değerli kimyasal yapı taşlarına dönüştüren yeni teknoloji tanıtıldı. Şimdiki tescilli süreçlerinde ise PEI, günümüz küresel tekstil endüstrisinin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olan, polyesterler ve naylonlar dahil olmak üzere, karma tekstil atıklarına odaklanacak.
PEI, 2023 itibariyle Stella McCartney’nin koleksiyonlarından arta kalan polyster ve naylon kumaş artıklarını işleyerek bu kumaşları yenisi kadar iyi, süresiz geri dönüştürülebilir liflere dönüştürecek. Daha sonra marka PEI ile birlikte bu yeni liflerin yeni giysi, ayakkabı veya süresiz geri dönüştürülebilir farklı bir ürüne dönüştürülebileceği üzerinde çalışacak.
PEI kurucu ortağı ve Teknoloji Sorumlusu Scott Stankey, “Tescilli biyolojik geri dönüşüm sürecimiz, tekstil endüstrisinin döngüsellik çabalarını etkinleştirme gücüne sahip” dedi. “Stella McCartney ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği sayesinde, platformumuzu gerçek dünya ortamında test edebiliyor ve PEI teknolojisini mevcut üretim süreçlerine nasıl sorunsuz bir şekilde entegre edeceğimizi toplu olarak öğrenebiliyoruz. Bu iş birliği ilk kez, naylon ve polyester karışımları gibi karmaşık kumaş türlerini, düşük enerjili ve uygun maliyetli şekilde yeni plastik materyallere dönüştürmenin yollarını gösterecek.
Protein Evolution, kimya endüstrisinin daha düşük karbonlu, döngüsel bir ekonomiye geçişine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Şirket, 2021 yılında Stankey ve Yale Üniversitesi mezunu Connor Lynn tarafından bilim adamı, girişimci ve Ulusal Teknoloji ve İnovasyon Madalyası sahibi Dr. Jonathan Rothberg iş birliği ile kuruldu. Şirketin ilk ürünü, tekstil ve plastik atıklarının süresiz yeniden kullanılabilir bir kaynak haline gelmesini sağlayan enzimatik bir süreçtir.
PEI kurucu ortağı Connor Lynn,”Bu iddialı ve umuyorum çığır açacak uğraşta Stella McCartney ile ortaklık yapmaktan onur duyuyoruz” dedi. “Stella’nın markası sürdürülebilirlik, döngüsellik ve inovasyon demektir. Birlikte, daha önce endüstriyel ölçekte daha önce hiç yapılmamış bir şeyi başarmak için yola çıkıyoruz — ve daha yeni başlıyoruz.”
Miselyum deri, biyobazlı suni kürk, Bolt Threads’in fermente edilmiş Microsilk’i (Mikro-ipek’i) ve orman dostu viskoz dahil olmak üzere sürdürülebilir malzemeler konusunda öncü olan tasarımcı Stella McCartney, Protein Evolution’ın erken yatırımcılarından ve firma teknolojisinin savunucularındandır. PEI’nin ilk bağış toplama turu Stella McCartney iş birliği ile Collaborative Fund’ın iklim odaklı Collab SOS’i tarafından yönetilmiştir. McCartney’in markası bugüne kadar sürdürülebilir materyaller konusunu benimseyen ilk ve lider markalardan biri olarak biliniyor, ve markanın tüm çalışmalarının odağında günümüzde de aynı konu yer alıyor.
“Üretilen ve daha sonra çöpe giden hızlı moda ürünlerindeki korkunç miktarlar, hem tüketilen hem de boşa giden doğal kaynaklar açısından gerçekten şok edici boyutlarda. Gezegenimizi yarın için korumak için bugün harekete geçmeliyiz; döngüsel ve yenileyici çözümler modanın geleceğine iyimser bir bakış sunuyor “dedi. “Protein Evolution ile olan ortaklığımız sayesinde, eski malzemelerden yeni bir polyester türüne öncülük etmeyi umuyoruz. İklim hedefleri belirlemek bir şeydir, daha sürdürülebilir bir geleceğe yönelik anlamlı adımlar atmak gerçekten önemli olan şeydir.”
McCartney “Kullanılan doğal kaynaklardan tüketim sayılarına, üretilen ve daha sonra çöpe giden hızlı-moda ürünlerinin miktarı gerçekten şok edici boyutlarda. Gezegenimizi yarın koruyabilmek için bugünden harekete geçmemiz gerekiyor; döngüsel ve rejeneratif çözümler, modanın geleceğine iyimser bir bakış açısı sunuyor,” şeklinde konuştu. “Protein Evolution ile yaptığımız iş birliği ile kullanılmış malzemelerden yeni bir polyster türü elde etmeyi amaçlıyoruz. İklim hedeflerini belirlemek bir yana, esas önemli olan sürdürülebilir bir gelecek için anlamlı adımlar atmak,” şeklinde konuştu.