Amazon Yönetimi Climate Pledge Friendly Programı’nın Fırsat ve Başarılarını Değerlendiriyor 

Amazon’un daha sürdürülebilir ürünleri satışa sunabildiği pazaryeri, artık bünyesinde bir dizi sertifikasyon sürecinden geçerek incelenen 300.000’den fazla ürün ve 20.000 marka barındırıyor.

2020’de Amazon İklim Taahhüdü Dostu (Climate Pledge Friendly-CPF) Programı’nı sadece sürdürülebilirlik sertifikalarına sahip olan ürünlere erişimi kolaylaştırmak için değil, aynı zamanda tüketicileri neyin “daha sürdürülebilir” bir satın alma oluşturduğuna dair eğitmek amacıyla başlattı.

CPF Ürün ve Mühendislik Başkanı Cameron Westfall, Sustainable Brands® ile “Bunun müşterilerin istediği bir şey olduğunu doğrulayabilmiş olmamız bizim için büyük bir öğrenme çıktısı oldu” şeklinde konuştu.

Şirket, 2021’de Amazon müşterilerine 370 milyondan fazla CPF etiketli ürün sevk ettiklerini ve etiket eklenmesinin sayfa görüntülemelerinde ortalama yüzde 10’luk bir artış sağladığını gözlemlediklerini bildirdi.

“Yani bu konuda bir talep var; şimdi, büyümeye ve müşteri deneyimimizi geliştirmeye devam etmemiz gerekiyor,” diye ekledi.

CPF, Amerika Birleşik Devletleri’nde 300.000’den fazla ürün ve 20.000 markayı bünyesinde barındırıyor.

İklim Taahhütü Dostu Program (CPF) Seventh Generation, Nestlé, Allegro Tea ve Jabra gibi markaların market, ev, moda, güzellik ve kişisel elektronik ürünleri gibi ürünlerini içeriyor. CPF ürünleri, alışveriş sonuçlarında açıkça belirtiliyor, ürün sayfalarında ek sürdürülebilirlik bilgisi içeriyor ve web sitesi üzerinde özel bir bölümde öne çıkartılıyor.  

İşe Sertifikasyonlardan Başlanıyor

Westfall, CPF’nin temelinde sürdürülebilrlik standarlarını karşılayan çeşitli ürünlerin kapsanmasını sağlayan çeşitli sertifikasyonların olduğunu belirtiyor. Amazon, aralarında kendi özel markalarının da bulunduğu markalar için kaynak taahhütlerini kapsayan CPF programındaki sertifikasyonlar için standartları yüksek tutmaya devam ediyor. Örneğin CPF, Amazon Private Brands (Amazon’a Özel Markalar) için kullanılan tüm deriyi, Leather Working Group’un bronz veya daha üst seviye üretim yapan tabakhanelerinden tedarik ederek 2023’ün sonuna kadar daha sürdürülebilir kaynaklardan elde etmeyi hedefliyor.

Sertifikasyonların kapsamları geniş de olsa, Westfall gelişim için potansiyel gördüğünü söylüyor.

“Ürünleri programa uygun hale getirmek için öncelikle kurum dışı sertifikasyonlara güveniyoruz; ancak sertifikanın olmadığı yerlerde bazı boşluklar fark ettik” şeklinde ekliyor.

Bu sorunu çözmek adına, Amazon, Compact by Design ve Pre-Owned Certified adlı kendi sertifikasyon sistemlerini geliştirdi. İlki, fazla hava ve suyun bertaraf edilmesi için daha verimli bir tasarıma sahip olan ürünleri belirlemeyi amaçlarken; ikincisi, elektronik ürün ve diğer aletlerin ikinci el satışı ile daha döngüsel ürün seçenekleri sunmayı amaçlayan girişimlerdir. 

Geçen senenin sonlarında firma, giyim ürünleri ve yatak takımlarından temizlik malzemelerine kadar bir dizi günlük kullanıma uygun ürünü kapsayan ve tamamı karbon nötr sertifikalı ve CPF programında yer alan ek sertifikaları kazanan Amazon Aware’i de piyasaya sürdü.

Westfall, “Bir ürün herhangi bir şekilde daha sürdürülebilir bir ürün ise, müşterinin onu bulmasının kolay olmasını istiyoruz; ve güvenilir yüksek standartlarımızı korurken her zaman ürün yelpazesini büyütmeyi hedefliyoruz,” şeklinde belirtti.

Müşterinin ürüne kolay erişebilmesi ana hedef olarak konumlanmaya devam ediyor.

CPF’nin bir sonraki hedefi, müşterilerin CPF ürünlerine kolayca erişebilmesini sağlamaya ve ürünler hakkında daha fazla bilgi edinebilmeleri için seçenek ve imkanları arttırmaya devam etmektir. Amazon bu hedefe, müşterilerinin İklim Taahhüdü Dostu ürünleri filtrelemesine imkan vererek, ürün arama sonuçlarında gösterilecek CPF etiketini ekleyerek ve sürdürülebilirlik hikayelerini detay sayfalarında daha iyi şekilde anlatabilmeleri için markalarla birlikte içerik üzerine çalışarak ulaşmayı amaçlıyor.

Geçen yıl, Amazon CPF programına benzersiz seçenekler eklemenin yeni yollarını denedi; bunlar yenilikçi, sürdürülebilirlik odaklı ürünler yaratan küçük işletmelere 20.000 $ hibe sağlayan ilk Products for Tomorrow programını içeriyor. Kazanan ürünlerin bu sonbaharda birden fazla Amazon vitrininde sergilenmesi planlanıyor.

Ayrıca firma, Prime Video’nun Making the Cut 3. Sezon birincisi Yannik Zamboni ortaklığında geliştirilen yeni bir Amazon Fashion markası olan rare/self’in lansmanını gerçekleştirdi. Geleneksel beden ölçüleri yerine, rare/self tüm cinsiyetlere uyarlanabilecek ölçülerde ürünler içeriyor ve her ürün dış kurumlar tarafından onaylanmış CPF’de yer alan sürdürülebilirlik sertifikasyonlarına sahip.

CPF, özellikle 2040 net sıfır karbon emisyonu taahhüdü için çalışmaya devam ederken, Amazon için çok yönlü bir yaklaşımı temsil ediyor.

Westfall, “Önemli liderlik ilkelerimizden biri müşteri odaklılıktır” şeklinde belirtti. “Bizim için müşteri odaklı olmak, müşterilere düşük fiyatlarla geniş bir ürün yelpazesi sunarken aynı zamanda gezegenimiz için iyi işler yapmak anlamına geliyor” dedi.

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map E-bülten

SDG Map E-Bülten

*
*
*

Kişisel verileriniz, Gizlilik ve Çerez Politikası kapsamında işlenmektedir. Formu doldurarak bu şartları okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.