Türünün ilk örneği bir tanılama aracı, şirketlerin amaçlarının yetenekleri çekme ve elde tutma, çalışan bağlılığı ve performans gibi sonuçları desteklediğinden emin olmalarına yardımcı oluyor.
Sosyal medyada biraz zaman geçirirseniz, muhtemelen tükenmiş çalışanlarına pizza partisi sunan şirketlerle ilgili paylaşımları görmüşsünüzdür. Çalışanlar, sanki birkaç bedava dilim ve içecek uzun saatleri, karışık iletişimi, ilgisiz liderliği veya ofise gidip gelmek zorunda kalmayı telafi edecekmiş gibi neşe taklidi yapıyor. Çalışanların gerçekten istediği şey iyi bir ücrettir; ve sonra, iş-yaşam dengesi. Ayrıca işte bir amaç duygusu hissetmek isterler. Bu ister kişisel bir amaç, ister dünyayı daha iyi bir yer yapan bir şirket için çalıştıklarını söyleyebilmek.
Bu, kurumsal amaçlarla ilgili en son araştırmalara ayak uyduran herhangi bir C-suite veya İK lideri için sürpriz olmamalıdır. Bugün Fortune 500 CEO’larının yalnızca %7’si, şirketlerinin “esas olarak kar elde etmeye odaklanması ve sosyal hedeflerle dikkatini dağıtmaması” gerektiğine inanıyor. Geçtiğimiz birkaç yılda, çok sayıda şirket, kârın ötesinde bir amaç geliştirmeye ve harekete geçirmeye büyük yatırımlar yaptı. Yine de, herhangi bir akıllı yatırımın zaman içinde ölçülmesi ve ayarlanması gerekir ve yakın zamana kadar, amacın bir şirketin iş gücü üzerindeki etkisini ölçmenin ölçülebilir bir yolu yoktu.
EPiQ veya Çalışan Amaçlı iQ ile tanışın. Bu teşhis aracı, geçen yıl Baskı Altındaki Amaç raporu yayınladıktan sonra Harris Anketindeki ortaklarla geliştirildi. Bu araştırmadan, çalışanların %90’ının amacın çalkantılı zamanlarda doğru yerde olduklarını hissetmelerine yardımcı olduğunu söylediğini öğrendik ve %84’ü sadece amaca yönelik bir şirkette çalışacaklarını söyledi. Amaç Baskı Altında ayrıca, amacın genellikle tutarsız bir şekilde uygulandığını ve kilit işlevsel alanlarda konuşlandırılmadığını da gösterdi. EPiQ, kuruluşların bu tür boşlukları belirlemesine yardımcı olurken, kuruluş genelinde amacın getiri elde etmesini sağlamak için üzerine inşa edilecek güçlü alanları aydınlatır.
Harris Poll ekibi, EPiQ’nun temellerini atmak ve şirketlerin kıyaslama yapacakları bir temel oluşturmak için Harris Poll/Cone Çalışan Amaçlı Katılım Anketi gerçekleştirdi. ABD çalışanlarının %68’inin şirketlerin yalnızca kaliteli ürün ve hizmetler sunmalarının yeterli olmadığına inandığını öğrendik; çalışanlar, müşteriler, topluluklar ve çevre dahil olmak üzere toplum üzerinde olumlu bir etkiye sahip olma sorumlulukları vardır. Yine de, yanıt veren 1.500 kişiden sadece yarısı, işverenlerinin kâr elde etmekten daha fazlasını umursadığına inanıyor.
Bu araştırma, çalışanların işverenlerinin amaç inisiyatiflerini nasıl deneyimledikleri konusundaki boşlukları vurgulamaktadır; bu, iş liderlerine amaçlarını tam olarak optimize etmeyerek önemli ölçüde değer kaybettiklerine dair güçlü bir sinyal göndermelidir. Örneğin, Great Place to Work’e göre, çalışanları “iş yerinde bir amaç duygusu hisseden ve liderlerinin net bir yön verdiğine inanan” şirketler borsadan yaklaşık %7 daha iyi performans gösteriyor. Ayrıca, Deloitte’e göre, amaca yönelik şirketler çalışanlarını elde tutma oranlarını diğer şirketlerden %40 daha yüksek görüyor.
EPiQ’nun çıktıları, amacın nerede performans gösterdiğini veya yetersiz kaldığını gösteren ayrıntılı bir pano içeriyor. Pano, her şirketin kendi segmentasyonuna dayalı olarak amacı, rol, nesil, hibrit/uzak çalışma, coğrafya ve daha fazlası gibi faktörlere göre inceleyebilir. Normatif veriler, şirketlerin rakiplerine veya benzerlerine ve diğer sektörlere kıyasla nasıl performans gösterdiğini gösterir. Tüm bunlar, ekibin amaç, ESG ve çalışan inisiyatiflerini geliştirme, etkinleştirme ve geliştirme konusundaki onlarca yıllık deneyimine dayanan üst düzey önerilerle desteklenen, C-suite için hazır kısa bir sunumda sunulur.
Sonuç olarak EPiQ, şirketlerin liderlik güveni, yetenekleri çekme ve elde tutma, aidiyet, performans ve karar verme üzerindeki etki ile ilgili amaca yönelik yatırımlarının etkisini anlamalarına yardımcı oluyor. Bu kritik temel ile İK ve insan liderleri, daha derin eğitim ve davranış değişikliği fırsatlarını anlayabilir. Çalışanların ihtiyaçlarını karşılamak için akıllıca geliştirilen amaç, çalışanları daha mutlu, daha bağlı hale getirebilir ve performansı artırabilir – hem de tek bir dilim pizza yemeden.