Geri Dönüşüm Mücadelesi ile Nasıl Büyük Kazanırsınız?

ABD Çevre Koruma Ajansı verilerine göre, spor etkinliklerine katılanlar ABD’de her yıl yaklaşık 39 milyon pound çöp üretiyor. Bu çok fazla atık demek – ama aynı zamanda büyük kalabalıkları geri dönüşüm ve yeniden kullanıma dahil etmek için bir ton potansiyel demek. 

Eastman bunu başarıyla yaptı; biz de sizin markanızın aynı şeyi yapma potansiyelini görüyoruz. Sonuçlar, her şeyden önce, çevresel sürdürülebilirlik için bir kazanım içerirken, markanız için farkındalık ve itibar avantajları oluşturmaya yardımcı olur.  

 İlk olarak, tekrara bakalım 

Eastman’ın merkezi, Tennessee Volunteers Üniversitesi’ne ev sahipliği yapan Doğu Tennessee’de bulunmaktadır. Üniversite ile ortaklık, Eastman’ın yerel toplulukları çevresel sürdürülebilirlik girişimlerine dahil etmesi için önemli bir kanal olmuştur. Aslında 1993 yılından bu yana Eastman ve destekleyici ortakları, Vols taraftarlarını Neyland Stadyumu’nda bulunan turuncu geri dönüşüm kutularına plastik bardak ve şişeleri bırakarak İyi Sporlar Her Zaman Geri Verir programına katılmaya çağırıyor. 

2022 futbol sezonu boyunca Vols taraftarlarına ve Neyland Stadyumu satıcılarına destansı bir meydan okuma yapıldı: Tek bir futbol sezonu boyunca kampüste kullanılan her plastik, alüminyum ve kağıt ürünü (ayrıca perde arkasındaki kutular ve paletler) geri dönüştürmeye çağırıldı.  

100.000’den fazla Vols taraftarıyla birlikte Dünyanın En Büyük Üniversite Geri Dönüşüm Etkinliği rekoru kırıldı. Harika bir futbol günü boyunca 38.450 pounddan fazla atık toplandı. Eastman ve diğer yerel ortaklar daha sonra bu atıkları hem mekanik hem de moleküler geri dönüşüm teknolojileri aracılığıyla değerli ve faydalı malzemelere dönüştürdü. Toplam ağırlığa yerel gıda bankalarına bağışlanan veya kompostlanan yiyecekler de dahildir. 

Yeni sezon, yeni strateji 

Bunun geri dönüşüm için tek seferlik bir kazanım olmasını istemediler. Bu nedenle bu yıl rekabeti ve etkiyi artırmak için yeni ortaklar aldılar. Neyland Stadyumu’ndaki Vols taraftarları, bu sonbaharda bir maç gününde en fazla atığı kimin geri dönüştürebileceğini görmek için The Big House’daki Michigan Üniversitesi taraftarlarıyla yarışacak. 

Markanız oyuna nasıl dahil olabilir? 

Mekanınız ister bir lise atletizm yarışması, ister bir üniversite futbol karşılaşması veya kapalı gişe oynanan bir profesyonel basketbol maçı olsun, sonuç getiren kendi geri dönüşüm yarışmanızı başlatabilirsiniz. 

 Bir geri dönüşüm yarışmasını nasıl başlatır ve yürütürsünüz? Geri dönüşüme sportif bir şans vermeye hazır olan markalar için bu oyun planını öneriyoruz. 

Oyun planı 

Öncelikle, farklı yeteneklere, kaynaklara ve iletişim kanallarına sahip ortaklar belirleyin. Spor takımları (rakipler dahil) ve onların mekan yöneticileri iyi bir başlangıç noktasıdır. Özellikle yerel tesisleri veya daimi takım/mekan sponsorlukları varsa, ortak (hatta rakip) markalardaki sürdürülebilirlik liderlerini size katılmaya davet edip etmeyeceğinizi düşünün. Ekibinizi oluşturmaya devam edin … 

  • Atık yönetimi ve geri dönüşüm şirketleri 
  • Plastik ve diğer geri dönüştürülebilir malzeme üreticileri 
  • Yerel belediyeler, toplum liderleri ve yerel etkinlik liderleri 
  • Yakındaki kolej ve üniversitelerde veya ilgili sivil toplum kuruluşlarında sürdürülebilirlik ofisleri 
  • Rekor kıran bir şirket 

Ortaklarınızı belirledikten sonra, ne yapmak istediğinizi açıklamak ve bunun neden önemli olduğuna dair vizyonunuzu ortaya koymak için tanışma görüşmeleri düzenleyin. Bu, aşılması gereken engelleri tanımlama ve her ortağın (hatta rakiplerin) fayda sağlayabilmesi için birlikte nasıl çalışabileceğiniz konusunda beyin fırtınası yapma zamanıdır. 

Daha sonra, uygulama için basit, kolaylaştırılmış bir plan oluşturmanın zamanı geldi. Hangi malzemeleri geri dönüştürebileceğinizi, yeniden kullanabileceğinizi ve bağışlayabileceğinizi belirlemek için her bir ortağın kaynaklarından ve uzmanlığından yararlanın. Bu malzemeleri geri dönüştürmek için hangi geri dönüşüm altyapısının mevcut olduğunu – ya da diğer yandan, neyin mevcut olması gerektiğini – öğrenin. Sonuçları nasıl takip edeceğinizi ve raporlayacağınızı önceden planlayın. 

Gönüllüleri getirin! Gönüllüler mücadeleyi mümkün kılmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca bu, markanızı yeni kitlelerin önüne çıkarmak için harika bir yoldur. Gönüllü bulmak için ortaklarınızın mevcut gönüllü tabanlarından yararlanın ve her ortak için diğer kilit kitlelere çağrı yapın. Etkinlik tedarikçilerini de bu işe dahil ettiğinizden emin olun – onları bu amacı desteklemeleri için güçlendirin. 

Etkinlik öncesinde ve sırasında bir meydan okuma yayınlayın. Uygulama planının bir tamamlayıcısı olarak, her bir ortağın medya kanallarını kullanan bir tanıtım planına ihtiyacınız var. Yerel haberleri ve radyoyu, web sitelerini, sahadaki tabelaları, videoları, sosyal kanalları vb. göz önünde bulundurun. İlgili spor takımları, markalar ve üniversiteler için zaten popüler olan hashtag’leri kullanarak erişiminizi genişletin. Etkinlik öncesinde ve sırasında aksiyonu ve heyecanı yakalamak için video kullanın. 

Büyük günün tadını çıkarın! Bu adım hakkında söylenecek fazla bir şey yok, ancak kararlaştırdığınız rolü yerine getirin ve kalabalığın katılımını izlerken eğlenin. 

Mücadele maç günü sona ermez. Ortaklar toplanan atıkları taşırken, ayrıştırırken ve geri dönüştürürken ya da yeniden kullanırken, sizin rolünüz hikayeyi anlatarak taraftarların ve kilit kitlelerinizin ilgisini çekmeye devam etmektir. Daha genel mesajlara ek olarak, sonuçları gönüllülere, ortaklara, kendi çalışanlarınıza ve mekana iletmeyi unutmayın. Aynı hashtag’leri kullanarak sosyal medyada bu konu hakkında konuşmaya devam edin. Mücadelenin arkasındaki nedeni yakalayan, sonuçlarınızı bildiren ve kırdığınız rekoru açıkça anlatan ek videolar yayınlayın. 

Son olarak, zaman içinde bu ivmeden yararlanın. Gelecek yıl geri dönüşüm rekorunuzu tekrar kırıp kıramayacağınıza bakın veya “şehir dışındaki rakibinize” bir meydan okuma düzenleyin. Bunu birden fazla kez yapmak, halkın markanızı başarılı geri dönüşüm girişimleri ve toplum katılımı ile ilişkilendirmesine yardımcı olacaktır.  

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map E-bülten

SDG Map E-Bülten

*
*
*

Kişisel verileriniz, Gizlilik ve Çerez Politikası kapsamında işlenmektedir. Formu doldurarak bu şartları okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.