Moda Markalarının Doğayı Korumak için Anlamlı ve Ölçülebilir Adımlar Atması için Yeni Kılavuz

Kılavuz moda, tekstil ve hazır giyim endüstrisinde doğa için ölçülebilir, bilime dayalı hedefler belirleme konusunda kritik bir giriş sunuyor. Aynı zamanda endüstrilerin de aynı şeyi yapması için bir plan görevi görecek.

Cambridge Üniversitesi Sürdürülebilirlik Liderliği Enstitüsü’nün (CISL) çığır açan bir raporu olan “Fashion Pact” ve “Conservation International”, endüstrilerin doğa için bilime dayalı ilk hedefleri nasıl uygulayabileceğinin haritasını çıkarıyor.

Yakın zamanda Kopenhag’da düzenlenen Küresel Moda Zirvesi’nde, Global Environment Facility (Küresel Çevre Fonu) tarafından finanse edilen “Moda Sektörünü Doğayla Dönüştürmek” adlı iki yıllık bir projenin lansmanı da yapıldı, bu projenin bir parçası olan “Doğa Tutkusunu Artırmak: Doğa İçin Bilime Dayalı İlk Hedefler Üzerine Bir Moda, Hazır Giyim ve Tekstil Sektörü El Kitabı” da bu kapsamda paylaşıldı. Moda, tekstil ve hazır giyim endüstrisi için ölçülebilir doğa hedeflerinin nasıl belirleneceği konusunda kritik bir başlangıç sağlıyor.

Science Based Targets Network (SBTN – Bilim Temelli Hedefler Ağı) ve Textile Exchange (Tekstil Dönüşümü) ile işbirliği içinde olan yazarlar, çalışmalarının diğer endüstrilerin doğa üzerinde anlamlı adımlar atması için bir plan görevi göreceğini umuyor.

Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu’na (UNECE) göre tekstil üretimi, dünyadaki karbon emisyonlarının %10’unu oluşturuyor ve hammadde ve su için doğaya aşırı derecede bağımlı.

Küresel olarak yılda 1,5 trilyon dolar tutarındaki endüstri, pamuk, deri ve polyester üretiminden kağıt ambalajın ormancılık üzerindeki etkisine kadar doğa kaybında önemli bir rol oynuyor. Bilim insanları ayrıca okyanuslarda bulunan mikroplastiklerin %35’inin tekstil ürünlerine kadar izlenebileceğini tahmin ediyor ve bu da onları en büyük mikroplastik kirlilik kaynağı yapıyor. 2000 ile 2014 yılları arasında giyim üretiminin ikiye katlanmasıyla birlikte son yıllarda sektörde benzeri görülmemiş bir büyüme yaşandı. 2027 yılına kadar yılda 2 trilyon dolar çıkması bekleniyor, bu da doğa üzerindeki etkilerin ve bağımlılıkların yalnızca artacağı ve endüstrinin harekete geçmesi gerektiğini daha da vurgulayacağı anlamına geliyor.

Son yıllarda biyoçeşitliliğin kritik rolü ve onu yok etmeye devam etmenin iş dünyası ve ekonomi üzerindeki muazzam riskleri konusundaki farkındalık arttıkça, şirketlerin doğa üzerindeki etkilerini anlamalarına ve ele almalarına yardımcı olmayı amaçlayan bir dizi araç ve teknoloji ortaya çıktı; henüz herhangi bir standardizasyon bulunmuyor. Mayıs ayında yayınlanan SBTN’nin doğaya yönelik yeni bilime dayalı hedefleri, şirketlerin artan çevresel ve sosyal krizler karşısında etkilerini ele almak için bütünsel eylemde bulunmalarına olanak tanıyarak mevcut, bilime dayalı iklim hedeflerini tamamlıyor. Yayınlandıktan sonra, aralarında lüks moda evleri Kering ve LVMH’nin de bulunduğu 17 küresel şirket, bu yıl sona ermeden önce doğa için bilime dayalı hedefler belirleyen ilk şirketler arasında yer almayı taahhüt etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından 2019’da G7 Zirvesi’nde başlatılan Moda Antlaşması, küresel moda endüstrisinin üçte birini temsil ediyor ve kendini iklim değişikliğinin etkisini hafifletmeye, biyolojik çeşitliliği eski haline getirmeye ve okyanusları korumaya adamış. Bu girişim, CEO’ları ve üst düzey liderleri bir araya getirerek değer zinciri boyunca ortak eylemi hızlandırmayı amaçlıyor.

H&M CEO’su ve Fashion Pact eş başkanı Helena Helmersson, “SBTN programı sayesinde şirketler artık biyoçeşitlilik stratejilerini mevcut en son bilim ve yönergelerle uyumlu hale getirme şansına sahipler” diyor. “Pilot uygulamanın bir parçası olarak, tüm sektörümüzün etkisini azaltmak için SBTN kılavuzunun geliştirilmesine sektör çapında girdi sağlamaya devam edeceğiz ve bu çalışmanın diğer birçok kişiye de ilham vermesini umuyoruz. Moda Anlaşması, bir araya gelebileceğimiz zorluklara dikkat çekmede ve sektördeki değişimi hızlandırmada önemli bir rol oynamaya devam edecek.”

Rapor, doğa için bilime dayalı hedeflere bir giriş, hedeflerin nasıl hesaplanıp belirlendiğini ve şirketlerin doğa kaybını ele almak için şimdi yapabileceklerini gösteren rehberlik içeren açıklayıcı bir vaka çalışmasını içeriyor.

Textile Exchange İklim+ Etki Direktörü Beth Jensen, “… Aynı zamanda Textile Exchange, The Fashion Pact ve Conservation International arasında bir işbirliği olan yakında çıkacak olan Biyoçeşitlilik Peyzaj Analizi raporu, temel biyoçeşitlilik kavramları ve çerçeveleri ve bunların sektörümüz için gerçekte ne anlama geldiği konusunda bir referans noktası sağlayacaktır. Bu iki rapor arasında, markalar ve diğer sektör paydaşları, biyoçeşitliliği stratejilerine entegre etmeye başlamak için ilk rehberlikle donatılacak.”

Doğaya olan tutkuyu artırmak, şirketlerin doğaya zarar veren uygulamaları ele almaya yardımcı olmak için şu anda yapabilecekleri eylemleri ortaya koyuyor:

  • Operasyonları ve değer zinciri boyunca şirketin doğaya olan etkilerini belirleyerek doğayla olan etkileşimlerini anlamak.
  • Hem erişebildikleri verileri hem de boşlukların nerede olduğunu anlamak; örneğin, doğrudan birlikte çalıştıkları diğer işletmeler veya tedarikçiler arasında mevcut olan veri boşluklarını anlamak.
  • Bir ürün veya birim için malzeme tedarikini bölgesel, çiftlik veya saha düzeyine kadar izlemeye başlamak.
  • Öncü olmak, SBTN Kurumsal İşbirliği Programı ve Business for Nature gibi gruplara katılarak doğa kaybıyla ilgili işbirliği eylemlerinin bir parçası olmak – işletmeleri gelişmelerin önünde yer almak ve teknik uzmanlarla deneyimlerini katkıda bulunmak, test etmek, öğrenmek ve paylaşmak için olanak sağlamak.

The Fashion Pact’in iş lideri, eş başkanı ve kurucu ortağı Paul Polman, “Ekolojik bir krizin ortasında, şirketlerin doğaya değer veren, onu koruyan ve eski haline getiren yenileyici iş modellerine geçmesi her zamankinden daha önemli” diyor. . “Moda, tekstil ve hazır giyim endüstrisinin doğaya pozitif bir ekonomi inşa etmede üzerine düşeni yapma zamanı; Gecikmeden hareket eden CEO’lar ve şirketler faydalarından yararlanacak ve yatırımcıları da öyle. Bu kılavuz, ölçülebilir biyoçeşitlilik hedefleri belirleme ve bunları gerçekleştirmek için gereken adımları atma yolunu aydınlatıyor.

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map E-bülten

SDG Map E-Bülten

*
*
*

Kişisel verileriniz, Gizlilik ve Çerez Politikası kapsamında işlenmektedir. Formu doldurarak bu şartları okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.