Amaç ve Çalışan Deneyimini Birleştirmek Daha Büyük İyilik için Nasıl “Kazan – Kazan” Noktaları Sağlar?

Olumlu bir şirket kültürü, bir kuruluşun inançları, değerleri ve iş yaklaşımı için bir temel sağlar. Bu ise ancak şirketin öz değerlerine bağlı kalarak sürdürülebilir.

British Columbia Piyango Kuruluşu’nun (BCLC) sosyal amaç entegrasyonu, şirketin geleneksel endüstri modellerinden uzaklaşarak “daha büyük iyilik için kazan-kazan elde etmek” adına kumarı kullanmaya başladığını gördü. Bu misyonun ayrılmaz parçaları ise çalışan deneyimi ve şirket kültürü aracılığıyla sosyal amacı harekete geçirmenin önemidir.

BCLC’nin değerleri olan doğruluk, saygı ve topluluk; bir kuruluşun inançlarını, değerlerini ve iş yaklaşımını oluşturmak için bir temel sağlayarak, pozitif bir kültürün çıkış noktası olan sosyal amacı güçlendirmektedir. Bu ise ancak şirketin temel değerlerine bağlı kalarak sürdürülebilir.

BCLC’nin İnsan Geliştirme ve Operasyonlar Direktörü olarak görev yapan Lisa Fuller, “Daha büyük iyilik için kazan-kazan noktaları yaratmaya çalışıyoruz.” dedi. “Ama kendimizi kuruluşumuzun temel değerlerine karşı sorumlu tutmazsak bunu yapamayız.”

Fakat, sorumluluk zaman alır. Bu nedenle BCLC, değerleri ve bunların nasıl eyleme dönüştüğüyle ilgili ortak bir dil oluşturmak için çalışmalar yürütmektedir. Değerler ile amacı hizalamak; davranışlar, beklentiler ve insanların birbirlerini nasıl sorumlu tuttuklarına dair bir standart sağlamaktadır. Fuller, şirket değerlerinin BCLC çalışanları için ortak bir dil oluşturduğunu ve bu dilin çalışan katılımı ile çalışanların birbirleri ve dünyayla kurdukları etkileşimin şeklini belirlediğini ifade etti.

Bu nedenle, sosyal amacı çalışan deneyiminin dokusuna işlemek, BCLC’nin değerlerini kuruluş genelinde uygulamanın, ölçeklendirmenin ve sürdürmenin temel bir yolu olarak görülmektedir.

BCLC yeteneklerin işe alınma süreçlerinde nasıl şirkete bağlandıklarına, günlük çalışma, mesleki gelişim ve işten ayrılma ve sonrasına bakarak çalışanların yaşam döngüsünü sosyal amaç oluşturmak için inceledi. Oluşturulan bu çalışan yaşam döngüsünden hareketle BCLC’nin sosyal amacına ulaşmasını kolaylaştıracak ve çalışan deneyimindeki kilit alanları ortaya koyan bir yol haritası oluşturuldu. Bu yol haritası aşağıdaki alanları içermektedir;

  • Sosyal amaç ve çeşitlilik ile kapsayıcılık ve aidiyet taahhütlerinin iş ilanlarında yer alması,
  • Aday çeşitliliğini sağlamak adına geleneksel olmayan forumlarda da iş ilanlarının yayınlanması,
  • Mülakat süreçleri ve çalışan oryantasyonlarına sosyal amaç odaklı sorular ve tartışmaların entegre edilmesi,
  • BCLC çalışanlarına yönelik sosyal amaç odaklı atölye çalışmalarının düzenlenmesi,
  • Liderlik ve gelişim programlarına sosyal amaç faaliyetlerinin eklenmesi.

Derin çalışan yatırımları ve aidiyet duygusu, bir kuruluşun sosyal amacını sürdürmesi için temel unsurlardandır. Dahası, bağlı ve mutlu çalışanlar hem işte hem de mesai dışında en iyi marka elçilerini oluşturur.

Fuller, “Çalışanların iyi olma halini teşvik ettiğimizden emin olmak istiyoruz” dedi. “Her zaman programlarımızda nelerin var olduğuna ve bunu yalnızca çalışanlarımıza fayda sağlamakla kalmayıp aynı zamanda da dünyaya gerçekten fayda sağlamak ve onu daha iyi bir yer haline getirmek için nasıl bir fırsata dönüştürebileceğimize bakıyoruz.”

Kazan – Kazan Noktaları için İnsanlar ve Kültürden Faydalanmak

Satın almadan uzun vadeli planlamaya kadar BCLC, her kararı sosyal amaçlı bir mercekle vermeye çalışmaktadır. Örneğin, emeklilik planları BM destekli Sorumlu Yatırım İlkelerine uygundur; satın alma politikaları ise malzemelerin sorumlu kaynaklardan alınmasını sağlar. BCLC, sosyal amacı çalışan deneyimine dahil etmenin, iş operasyonları aracılığıyla değişimi yönlendirmede çok önemli olduğunu ifade etmektedir. Bu alandaki önemli gelişmelerden bazıları ise şunlardır:

  • Çalışanların belirli sivil toplum kuruluşlarına destekte bulunmasına imkân veren bir çalışan bilinirlik programı,
  • Aşamalı bir emeklilik programı — ekip üyelerine kademeli olarak işten ayrılmaları için zaman verirken, yedekleme planlamasını etkili bir şekilde destekler,
  • Çalışanların iyi olma halini desteklemek için terapi ve psikolojik hizmetler gibi geniş kapsamlı programlar.

Fuller, kuruluşun “Neden buradayız?” sorusunu net bir şekilde sormasının önemli olduğunu açıkladı. “[BCLC], oyuncularımızın sağlığını korur ve toplum için fayda sağlarken olağanüstü bir kumar deneyimi yaratmak için burada.” Buna erişmek için sosyal amacı çalışan yaşam döngüsüne dahil etmeye ve değerlerimizle köklenmiş bir kültür yaratmak için çalışan deneyiminin çeşitli noktalarına kazan – kazan ilişkileri entegre etmeye odaklandık.

“Bu çalışmaların sonucu olarak, çalışanlarımız sosyal amacımızın ne olduğu konusunda çok netler ve bunun yapılacak doğru şey olduğuna inanıyorlar.”

Bir bakışta BCLC’nin Sosyal Amaç Başarıları

  • Başarılı bir oyuncu sağlığı programı da dahil olmak üzere sorumlu oyun oynamaya odaklanmak,
  • Çalışanları sivil toplum kuruluşları ile iletişime geçirmek,
  • Operasyon süreçlerine, emeklilik ve birikim planlarına ESG’yi dahil etmek,
  • Satın alma süreçlerini sosyal amaç odaklarına uygun biçimde yürütmek,
  • İşe alım süreçlerini kapsayıcı topluluklara duyurmak,
  • Aşamalı emeklilik, sosyal yardım kapsamı ve mesleki gelişim programları da dahil olmak üzere değişen çalışan ihtiyaçlarına cevap vermek,
  • Adil, hakkaniyetli ve şeffaf ücretlendirme uygulamaları yürütmek.

Bir kumar şirketi olan BCLC’nin iş modelini sosyal bir amaç etrafında benimseyebilmesi ve buna uyumlu hale getirebilmesi, kuruluşların kurum içi ve kurum dışı kültürü şekillendirmedeki gücünü göstermektedir. Fuller, insanların kişisel değerleri ile uyumlu şirketlerle iş yapmak istediğini de sözlerine ekledi. Ayrıca bu tür şirketlerde çalışmak istemeleri, sosyal bir amaç tarafından yönlendirilmenin bir başka önemli yararına işaret ediyor; Çalışan çekme ve elde tutma.

Örgütsel değişim hem yukarıdan aşağıya hem de aşağıdan yukarıya yaklaşımları gerektirmektedir. Ancak sürekli liderlik desteği olmadan, hiçbir çaba bir organizasyona sosyal amaç katamaz. Üst düzey liderlik taahhüdü olmadan, organizasyon içinde katılım ve takip beklemek zordur.

“Kültür, beslenmesi ve teşvik edilmesi gereken şeylerden biridir ve liderliğin bunda bir rolü var.”dedi Fuller. “Dolayısıyla, değerlerimizi yaşamazsak, insanları sorumlu tutmaz veya net beklentiler belirlemezsek pozitif bir kültür yaratmak zordur. Bu nedenle liderliğin kültürü şekillendirmede rol oynaması çok önemlidir.”

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map E-bülten

SDG Map E-Bülten

*
*
*

Kişisel verileriniz, Gizlilik ve Çerez Politikası kapsamında işlenmektedir. Formu doldurarak bu şartları okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.