Merriam-Webster’ın Belirlediği 2023 Yılının Kelimesi “Otantik” 

Yılın kelimesini benimsemeye hazır kuruluşlar için, kuruluşunuzun gerçekten otantik, aktif bir amacı nasıl yerleştirip hayata geçirebileceğine dair 3 öneriyi yazıda bulabilirsiniz. 

Merriam-Webster’ın belirlediği 2023 yılının kelimesi “otantik” – Samimiyet, sahicilik ve güvenilirliğe doğru küresel bir değişimi yansıtıyor. Bu kelimeyi 1983’ten bu yana etik değerlerim ve çalışmalarımda ön planda tutuyorum ve bunun iyi bir nedeni var. O zamandan bu yana yüzlerce kuruluşa kârın ötesinde bir amaç ya da varlık nedeni belirleme ve yerleştirme konusunda yardımcı oldum. “Sahadaki katkımız” her zaman amacın kurum çapında getiri sağlamak için özgün olması ve -daha da önemlisi- paydaşlar, özellikle de çalışanlar arasında yankı uyandırması gerektiği olmuştur. Bu nedenle 2023’ün Yılın Kelimesi olduğunu öğrendiğimde çok heyecanlandım. 

“Otantik” bir amaç geliştirmek için ortaklık yaptığım ilk şirketlerden biri Rockport’tu. 80’li yıllarda Rockport’un, insanların yürüyerek daha sağlıklı olmalarını sağlamak gibi bir amacı keşfetmesine yardımcı oldum. Bu amaç şirkete on yıllar boyunca çok iyi hizmet etti. Araştırma ve güvenilir sağlık içeriği yoluyla yürüyüş hareketine öncülük etti ve sonuçta dört yıl içinde 5 kat büyüme sağladı. Rockport, amacın ilham verici bir ifadeden çok daha fazlası olması gerektiğine dair erken bir örnektir. Best Buy’ın “Teknoloji aracılığıyla yaşamları zenginleştirin” ya da Kerry Group’un “İlham Veren Gıda, Besleyici Yaşam” gibi amacı yansıtan ifadeleri kültüre, operasyonlara, inovasyona ve toplumsal katılıma dahil edilmeli ve ölçülebilir bir etkiye sahip olmalıdır. 

Öyleyse neden bugün “otantik” kelimesinin günü? Merriam-Webster’ın şu ifadesi ilgimi çekti: “Açıkça arzu edilen bir nitelik olmasına rağmen, ‘otantik’ tanımlanması zor ve tartışmaya açıktır.” “Otantik” kelimesinin “sahte veya taklit olmayan”dan “kişinin kendi kişiliğine, ruhuna veya karakterine sadık olan”a kadar çeşitli anlamları vardır. İş amacı söz konusu olduğunda, kelimenin anlamı konusunda bir tartışma olmadığı gibi özgünlüğün gücü konusunda da bir soru işareti yoktur. Bir şirketin gerçek değerlerini keşfetmesi ve bunları benimsemesi, önemli sonuçlar için uyum ve paydaş katılımına ilham verir. 

Amaç, uyanık kapitalizm ve şüpheli ESG yatırımları bataklığında saldırı altındayken bugün bir kuruluşun neyi temsil ettiği her zamankinden daha önemlidir. Bu, CECP’nin kasım ayı başındaki son Yönetim Kurulu toplantısında öne çıkan bir konuydu. İstikrarsız ve sürekli değişen bir dünyada liderliğe odaklanan bu kapalı kapılar ardındaki CEO’lara özel oturumda, CEO’lar Mark Clouse (Campbell Soup Company), Sara Armbruster (Steelcase Inc) ve Joanne Crevoiserat (Tapestry) yer aldı. 

Onlar gibi liderler ve yılın sözcüğünü benimsemeye hazır diğer kuruluşlar için birkaç öneri topladım. Kuruluşunuzun gerçekten otantik, aktif bir amacı nasıl yerleştirebileceğini ve hayata geçirebileceğini öğrenmek için okumaya devam edin. 

1. Amacı, kurum kültürü için bir navigasyon sistemi olarak yapılandırın 

Her zaman söylerim: “Amaç yaşanmak içindir; bir duvar levhasına yapıştırılmak için değil.” 1993’ten bu yana yaptığım 30. araştırma olan Purpose Under Pressure (Baskı Altında Amaç), çalışanların otantik, canlı ve eyleme geçirilebilir bir amacın işlerinin tamamına yayılmasını istediklerini ortaya koydu: 

  • Çalışanların yüzde 91’i amaç odaklı şirketlerinin zorlu zamanlarda kendilerini rahatlattığını düşünüyor 
  • Çalışanların yüzde 84’ü yalnızca amaç odaklı bir şirkette çalışacaklarını söyledi 
  • Çalışanların yüzde 66’sı işverenlerinin olumlu etkisinin pandemi öncesine göre daha önemli olduğunu belirtiyor (maaş ve ücretlerin önemindeki artışla aynı) 
  • Çalışanların yüzde 35’i bir işte kalmaya veya işten ayrılmaya karar verirken şirketin olumlu etkisinin en önemli iki özellik arasında olduğunu söylüyor 

Özgünlük (otantisite) çalışanlarla başlar. Amaç odaklı bir kuruluş, çalışanların görüldüğünü, değer verildiğini ve duyulduğunu hissettiği, liderliğin işgücüyle aktif olarak etkileşime girdiği, zorlukları kabul ettiği ve çeşitliliği ve kapsayıcılığı desteklediği bir kültürü teşvik eder. Bu bağlamda özgünlük, tutku ve amacın birleştiği bir işyeri anlamına gelir ve çalışanların refahını besleyen dinamik bir ortam yaratır. 

2. Dış paydaş grupları arasında ilişki kurmaya yatırım yapın 

Amaçlarını otantik bir şekilde yaşayan şirketler sadece ürün satmaz; karşılıklı değer üreten ilişkiler kurarlar. Dışarıdan bakıldığında özgünlük, bir şirketin müşteriler ve tüketiciler, tedarikçiler ve topluluklar da dahil olmak üzere tüm paydaşlarıyla nasıl ilişki kurduğu konusunda kendini gösterir. 

  • Müşteriler ve tüketiciler: Amaçlarını otantik bir şekilde yaşayan şirketler müşterilerinin ihtiyaçlarını, tercihlerini ve endişelerini anlarlar. Böylece daha derin bir düzeyde yankı uyandıran ürün ve deneyimler ortaya çıkar. Ürünler, hizmetler ve iş uygulamaları konusunda şeffaftırlar ve verdikleri sözleri tutarlı bir şekilde yerine getirirler. 
  • Tedarikçiler: Amaç odaklı kuruluşlar, aktif bir şekilde değerleriyle uyumlu tedarikçilerle ortaklıklar arar; güven ve ortak hedefler üzerine kurulu uzun vadeli ilişkileri teşvik eder. 
  • Topluluklar: Bir şirketin topluluklarla etkileşiminde otantik olabilmesi için hayırseverlik ve sosyal etki girişimlerinin ötesine geçmesi gerekir. Özgünlük, topluluğun ihtiyaçlarını aktif bir şekilde dinlemeyi, çözümler üzerinde işbirliği yapmayı ve hizmet verdikleri topluluklardaki kişilerin içgörü ve uzmanlıklarından yararlanmayı içerir. 

3. Hem kurum içi hem de kurum dışı gerçek aksiyon taahhüdünde bulunun 

Amaçlarını navigasyon sistemi olarak kullanan otantik şirketler hedefler belirler ve bu hedefler doğrultusunda kaydettikleri ilerlemeyi ölçerler. Ulaşılan ve kaçırılan hedeflere ilişkin sürekli ve şeffaf raporlama kilit önem taşır. Alçakgönüllülük ve dürüstlük hem işe yarayan hem de yaramayan amaca yönelik aksiyonları raporlamak için kritik öneme sahiptir. 

Özgünlük (otantisite) Devrimine Katılın 

Gelişen iş dünyasında özgünlük her zamankinden daha kritik hâle geldi. Özgünlüğü amaçlarının ardındaki itici güç olarak benimseyen şirketler, değişim fırtınalarına göğüs germekle kalmayacak, onlara rağmen gelişecektir. 

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map E-bülten

SDG Map E-Bülten

*
*
*

Kişisel verileriniz, Gizlilik ve Çerez Politikası kapsamında işlenmektedir. Formu doldurarak bu şartları okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.