Tony’s Chocolonely: İnsanların Amacına Göre Sevdiği Markalar 

Tony’s Chocolonely, dünyanın en büyük çikolata üreticilerinin çocuk işçiliği ve modern kölelik uygulamalarının kullanıldığı tarlalardan kakao satın aldığını keşfeden üç Hollandalı gazeteci tarafından kurulan, çikolata üreten bir etki markası. 

Sertifikalı B Corp, dünya çapında %100 insan sömürüsünden arınmış çikolata yapma misyonuna da sadık kalıyor ve bu çabalarıyla oldukça ses getiriyor. 

Tony’s Chocolonely, iş dünyasının iyilik için bir güç olarak istisna değil norm olması gerektiğini kanıtlamaya çalışıyor. Tony’s Chocolonely ABD’nin Pazarlama Müdürü Aidaly Sosa’ya göre şirket kültürü; küresel ölçekte sosyal meseleler hakkında farkındalık yaratması, örnek teşkil etmesi ve başkalarına çikolata satın alırken daha dikkatli düşünmeleri için ilham vermesi açısından marka için bir dayanak noktası. 

Amacı kuruluşunda yatan bir markasınız. Bu amacı yapınızda bütüncül olarak nasıl kurguluyorsunuz?  

Aidaly Sosa: Bizim bir Kuzey Yıldızımız var: kakao endüstrisindeki sorunları değiştirmek ve çözmek. Ancak markamızın kalitesi ve değerleri çalışmalarımıza pek çok şekilde uygulanabilir. Sektördeki sorunlara empatiyle yaklaşırken markamız bize yol gösteriyor, pozitif bir bakış açısıyla hareket ederek bu sorunları çözmemiz gerekiyor. Ve insanlar şirkete katıldıklarında bu bağlılığı gerçekten hissediyorlar. Bu sadece dışarıda söylediğimiz bir şey değil. Günde birçok kez iş arkadaşlarımıza söylediğimiz ve şirkette yaptığımız her şeyle kanıtladığımız bir şey. Bu sadece dışarıda anlatılan bir hikâye değil, biz bunu içeride de yaşıyoruz. Ve bazen bir şirkette fark yaratan en küçük şeyler bile olabilir. 

Marka amacınız çalışanları işe almanıza ve şirkette tutmanıza nasıl yardımcı oluyor? 

AS: Tony’s insanlar konusunda çok titiz ve dış dünyaya gösterdiklerimizin -yani şirket kültürümüzün- çekmek istediklerimiz için bir mıknatıs görevi gördüğüne inanıyoruz. Dışarıda sahip olduğumuz marka imajından faydalanıyoruz ve bu bize sahip olduğumuz yetenek profilini getiriyor. 

Herkesin sosyal adalete yönelik ortak bir tutkusu var; dolayısıyla bunu göz önünde bulundurarak, başkalarına karşı empatik olmak, açık olmak ve onları dinlemek için ortak bir zihniyete sahibiz. Birbirimizi pozitif, çözüm odaklı bakış açılarıyla açık fikirli olmaya teşvik ediyoruz. Şirket içinde bu çok yaygın. 

Markanızın amacı şirket kültürünüzü nasıl etkiliyor? 

AS: Tony olmak için dört şeye sahip olmanız gerekir: İradeli, açık sözlü, insanları gülümsetme yeteneğine sahip ve girişimci olmalısınız. Şirket bu dört şey arasında mükemmel bir denge arıyor. Her bir değer, neyi savunduğumuzu ve akıntıya karşı gitmek, odaklanmak ve misyonumuzla başardıklarımız konusunda net bir Kuzey Yıldızına sahip olmak için ihtiyaç duyduğumuz araç kutusunu temsil ediyor. Biz büyük bir sese sahip olmak isteyen küçük bir markayız -peki bunu nasıl yapacağız? İnatçı olun. Hayır cevabını kabul etmeyin. Kakao endüstrisinde marka hakkında açık sözlüyüz ve insanların önemsedikleri şeyler hakkında konuşmalarını istiyoruz. İnsanları gülümsetin -ambalajlarımız çok eğlenceli ve şakacı ama çok ciddi bir mesaj veriyor. 

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map E-bülten

SDG Map E-Bülten

*
*
*

Kişisel verileriniz, Gizlilik ve Çerez Politikası kapsamında işlenmektedir. Formu doldurarak bu şartları okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.