Japon Şirketi Çok Amaçlı İleri Dönüşümlü Tekstil ile Döngüsel Modele Geçiyor

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) modayı gezegeni en çok kirleten ikinci endüstri olarak tanımladı ve bu da dünya çapında giyim ve tekstille bağlantılı muazzam miktardaki atığa dikkat çekti. Satılmayan ve ömrünü tamamlamış giysilerin çöpe atılmasından kaynaklanan bariz atıkların yanı sıra endüstri eğirme, kesme ve boyama gibi üretim süreçleri sırasında perde arkasında da atık üretmektedir. 

Kumaş boyama şirketi Seishoku Co bu sorunu çözmek için kumaş atıklarını azaltan ve yeni olasılıkların kilidini açan yepyeni bir malzeme geliştirdi. 

Tekstil atıkları ve biyopolimerlerden doğan yeni bir malzeme 

Çok amaçlı olan NUNOUS, dokunulduğunda yumuşak bir his verir, ancak sağlam ve ağırdır. Yüzeyi, karmaşık ve benzersiz kombinasyonlar yaratan renk katmanlarına sahiptir. Kumaş, deri ve hatta taşa benzeyebilen NUNOUS, dekoratif objelerden iç mekân kaplamalarına kadar uzanan geniş bir yelpazedeki potansiyel kullanım alanlarıyla dikkat çeken yeni bir malzeme türüdür. 

Japonya’nın güneyinde sakin bir kırsal bölge olan Okayama’da 1880 yılında kurulan bir malzeme boyama ve işleme şirketi olan Seishoku Co tarafından geliştirilmiştir. 

NUNOUS fikri, tekstil üretimi sırasında düzenli olarak ortaya çıkan spesifikasyon dışı ürünlerle başladı. Seishoku her gün 50 kilometreye kadar kumaş boyuyor ve kaçınılmaz kusurlar bazı ürünlerin satılamamasına neden oluyor. Bu ürünler toplam üretimlerinin yalnızca yüzde 1-2’sini oluştursa da küçük kusurlar veya düzensiz renkler nedeniyle güzelce boyanmış kumaşları atmayı zor buldular. Seishoku ayrıca kumaş atıklarından kaynaklanan çevresel etkilerden ve kaynak kaybından kaçınmak istedi ve bu nedenle bu malzemeleri güzel renklerini koruyarak ileri dönüştürmek için bir yöntem aramaya başladı. Okayama Eyaleti Endüstriyel Teknoloji Merkezi ile birlikte çalışarak, yüzlerce kumaş tabakasının reçine film arasında katmanlanmasına ve ardından ısıtılıp tabakalar halinde preslenmesine olanak tanıyan bir laminasyon tekniği geliştirdiler. Ürünün çevresel etkisini daha da azaltmak için yenmeyen şeker kamışından elde edilen biyopolimer reçine kullandılar. Sonuç, atık kumaşa ikinci bir hayat veren yeni bir malzeme türü olan NUNOUS. 

Müşterilerin hayal gücü kadar sınırsız olanaklar 

2018’de geliştirilmesinden bu yana geçen beş yıl içinde NUNOUS, mütevazı Okayama köklerinin ötesinde dünya çapında birçok projeye dahil edildi. Malzeme pamuk, kenevir ve yün tekstiller de dahil olmak üzere çok çeşitli kaynaklardan yapılabiliyor. Bir şirket bu avantajdan yararlanarak eski iş üniformalarını NUNOUS ile ofis içi dekorasyona dönüştürdü. Bir başka örnekte ise bir giyim markası, şort yapmak için pantolonlardan kesilen kumaşları topladı ve bunları NUNOUS’u yaratmak için kullandı – bunlardan Paris Moda Haftası’nda sergilenen yeni kıyafetler üretti. Mimarlar ve moda endüstrisi dışındaki diğer şirketler sürdürülebilirliğe daha fazla odaklandıkça, NUNOUS’un atıkları çeşitli şekillerde dönüştürmelerine yardımcı olacağı umuluyor. 

Seishoku şu anda NUNOUS’u daha da geniş uygulamalar için uygun bir malzeme hâline getirecek değişiklikler üzerinde çalışıyor – yangın direncini artırmak ve her bir tabakanın maksimum boyutunu mevcut 450 x 250 mm sınırlamasının üzerine çıkarmayı hedeflemek de dahil. Yangın güvenliği standartlarını karşılayan büyük NUNOUS levhalar yaratabilme yeteneği, kullanım potansiyelini önemli ölçüde artıracaktır. Örneğin duvar kâğıdı gibi daha büyük malzemelerde kullanılabilir. 

Test parçalarının üretildiği fabrikada Seishoku başkanı Akira Himei: 

“NUNOUS’un nasıl kullanılacağına dair fikirlerin çoğu sürdürülebilir malzemeler kullanmak isteyen müşterilerden geliyor. ‘Eğer duvar kâğıdı çok zorsa, o zaman aydınlatma veya tabelalarda kullanmaya ne dersiniz?’ diyorlar. Benzersiz renk kombinasyonlarını öne çıkaran, bizim hiç aklımıza gelmeyecek uygulamalar buluyorlar. NUNOUS’un pek çok kişi tarafından görülebileceği yerlerde bu şekilde sergilenmesi, umarım halkın moda ve tekstil endüstrilerinin atık sorunu hakkında düşünmesi için de fırsat yaratır.” 

Bu gibi motivasyon ve fikirlerle beslenen bu yerel şirket, sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için küresel çabalarını genişletmeye devam edecektir. 

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map Turkey E-Bülten