İş Başarısının Temel Ölçütü Olarak Sürdürülebilirlik Nasıl Kabul Görür?

Şirketler sürdürülebilirlik konusunda cesur taahhütlerde bulunduğunda, hepimiz kazanırız. İşte, cephedeki diğer paydaşlara yalnız olmadıklarını göstermek için çok farklı üç kurumun sürdürülebilirlik yolculuğundan içgörüler ve süregelen zorluklar…

Sürdürülebilirlik için bir iş gerekçesi oluşturmaya gelince, nereden başlarsınız? Yönetimi nasıl dahil edersiniz? Peki ya yatırımcılar, diğer çalışanlar, müşteriler ve sonrası?

Değişimi baştan sona etkileme ve farklı iş markaları için sürdürülebilirlik yolculuğunun haritasını çıkarma konusundaki görüşlerini paylaşan üç deneyimli sürdürülebilirlik yöneticisinin katıldığı bir yuvarlak masa tartışmasının çıktılarına birlikte göz atalım.

Sara Burnett – ABD ve Kanada’da yaklaşık 2.100 fırın kafesi bulunan Panera Bread’de Sürdürülebilirlik ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı

Niki King – Unilever Kuzey Amerika’da Sürdürülebilirlik Başkanı – Dove’dan Hellmann’s ve Ben & Jerry’s’e kadar 400’den fazla markanın bulunduğu tüketim malları güç merkezinin bir parçası. Daha önce Novo Nordisk ve Campbell Soup’ta çalıştı.

Kevin Hagen — Iron Mountain’da Çevre, Sosyal ve Yönetişim (ESG) Stratejisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı — 60’tan fazla ülkede 1.450’den fazla tesisi ve 25.000’den fazla çalışanıyla belge, veri ve varlık depolama ve yönetiminde lider.

Büyük ve küçük şirketlerde sürdürülebilirlik konularında çalışanlar neler yapabilir? En iyi ipuçlarına buradan göz atın.

1. Şirketin Temel İnançlarından Yararlanın

Burnett, en son sürdürülebilirlik hedefleriyle Panera liderlerine verilerle ve taktik planlarla gitti. Donanımlarına sunmadan önce bir adım geriye giderek liderlere şirketin değerlerini ve misyonunu hatırlattı. Panera yiyeceklerini, müşterilerini, ortaklarını ve topluluklarını önemser. Bu temas noktalarını, şirketin çok yönlü misyonunu yerine getirmede sürdürülebilirliğin oynayabileceği rolü tartışmanın yolları olarak kullanarak, yönetimi daha derin, daha taktiksel konuşmalara başarılı bir şekilde dahil etme olasılığınız artırdı.

2. Yönetime Metrikleri Gösterin

Bir noktada, sürdürülebilirlik hakkındaki iş tartışmaları, insanlar ve gezegen hakkındaki duygusal konuşmaların ötesine geçerek, yönetim, hissedarlar ve yatırımcılar arasında en fazla ağırlığı taşıyan elektronik tablolarda ölçülebilen karmaşık ölçütlere taşınmalıdır. Bu yüzden, Hagen para odaklı düşünenlerin takdir edeceği bir şekilde çerçevelemeyi öneriyor. Örneğin, karbon muhasebesi; bir şirketin fosil yakıtlara bağımlılığı ve yüksek derecede fiyat oynaklığı, işletmeye hammadde beslemesi gibi işin daha önce düşünmedikleri kısımlarını söyleyebilir.

Hagen, sürdürülebilirliğin SEC açıklamalarına dahil edilmesinin “şirketimizde pek çok kişinin sürdürülebilirlikten tamamen yeni bir şekilde bahsetmesi” anlamına geldiğini ekliyor. Bu iyi ve kötü bir şey olabilir. Liderler sürdürülebilirlik girişimlerine yatırım yapma olasılığını artırabilir; ama aynı zamanda ulaşamayacakları iddialı hedefler koyma konusunda tereddüt etmelerine de neden olabilir.

3. ROI’yi Yeniden Düşünün

Finans, ROI’de mutlaka en zorlayıcı faktör olmak zorunda değildir. Burnett, yeni bir sürdürülebilirlik girişimi sunarken alışılmışın dışında düşünmeyi öneriyor. Uzun vadeli marka değerini veya alaka düzeyini nasıl etkileyebilir? Yoksa müşteri sadakatine mi etkisi olur? Ayrıca, geleneksel ROI’nin neye benzediğini yeniden tanımlamak için “müttefiklerinizi ve savunucularınızı” belirlemeniz gerektiğini de belirtiyor. Onun için konu sadece finansla ilgili değil, aynı zamanda size kimin yardım edebileceği de önemli: Herhangi bir projenin, uzun vadeli hedeflere ulaşmanıza yol açabilecek beş başka faydası olabilir. Örneğin, kompostlanabilir ambalaj için bir örnek oluştururken Burnett, gıdanın sunumunu ve görsel çekiciliğini geliştirdiğini iddia etmek için aşçı arkadaşlarıyla da bir araya geldi.

4. Çalışan Faktörünü Kullanın

Bir markanın yolculuğunun hiçbir aşamasında çalışanlarınızın gücünü hafife almayın. Sürdürülebilirlik stratejinizi ve uygulama planınızı hazırlarken, tedarik zinciri direktörünün yanı sıra ürünleri tedarik eden kişiyi de dahil ettiğinizden emin olun. King, herhangi bir sürdürülebilirlik stratejisini başarılı bir şekilde uygulamak için C-Level yöneticilerden fabrika katına kadar tüm şirketi kaplayan bir sürdürülebilirlik kültürüne sahip olmanız gerektiğini belirtiyor. Çalışanlar amaca yönelik ortak bir inanca sahip olduklarında, şirketin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olma yetkisine sahip olurlar. Bunun yanında “yenilik yapan ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmaya yardımcı olan çalışanları ödüllendirerek daha fazla teşvik etmeyi düşünün” diye ekliyor.

“Hedefler koymak ve ‘Tamam, şu zamana kadar karbon nötr olacağız.’ demek çok kolay. Ama aynı zamanda çalışanlarınızı yenilik yapma konusunda güçlendirmelisiniz ve başarılı olabilmeleri için kaynakları sağlamalısınız.” —Niki King, Unilever

King, sürdürülebilirlik yolculuğunuzdaki bir başka müttefikin de İK olması gerektiğini söylüyor. Her geçen gün insanlar işlerinin bir fark yaratmasını daha fazla istiyor. Kendini sürdürülebilirliğe adamış bir şirket, iş arayanlar için son derece çekici olabilir. Hagen, mevcut çalışanları sürdürülebilirliğe bağlı ek beceri ve yetkinliklerle donatmanın kariyerlerini hızlandırmalarına, şirkette kalmalarına ve işletmenin kârlılığına katkıda bulunmalarına yardımcı olabileceğini ekliyor. Neredeyse her iş sürdürülebilirlikten etkilenir. Örneğin, tedarik zincirindekiler artık yaşam döngüsü değerlendirmesini ve tedarik zinciri dayanıklılığını dikkate almak zorundalar; finans direktörleri yeşil tahvillerin peşine düşerken, tesis müdürleri şirket varlıklarını geliştirmek için LEED sertifikası peşinde koşuyor. Sürdürülebilirliğin disiplinler arası doğası, aynı zamanda sistem düşüncesi ve işbirlikçi liderlik gibi yetkinliklerin daha değerli hale geleceği anlamına gelir.

5. Büyük Düşünün ve Başarısız Olmaktan Korkmayın

Üç fikir liderinin de üzerinde hemfikir olduğu son büyük tavsiye: Hedefleriniz, kapsamınız ve erişiminiz ile “büyük düşünün”.

Sürdürülebilirlik hedeflerinizle ilgili iddialı olun ve bunları halkla paylaşma konusunda cesur olun. Başarısız olmaktan korkmayın. Neyi denediğiniz ve nasıl ilerlemeyi planladığınız konusunda şeffaf olduğunuz sürece çoğu insan buna saygı duyacaktır. Çıtayı ne kadar yükseğe koyduğunuza bağlı olarak, başarısızlıklarınız yine de başkalarının başarılarından daha fazlasını sağlayabilir.

“Büyük iddialı hedefler koyan ve bu hedefleri kaçıran şirketlerin aslında mutlak anlamda çok düşük beklentiler belirledikleri için hedeflerine ulaşan şirketlerden daha fazlasını başardığını iddia eden pazar araştırmaları gördüm.” — Kevin Hagen, Iron Mountain

Her çalışanı ve paydaşı dahil ederek kapsamınızı büyütün. Rakipleriniz de dahil olmak üzere şirketinizin dışındaki diğer paydaşları da dahil ederek erişiminizi büyütün. Eğitin, savunun ve işbirliği yapın, diyor King. Unilever’de çalışanlar, plastik kullanımından üst düzey taahhütlerine kadar şirketin sürdürülebilirlik programının her yönü hakkında bilgi alabilir. Şirket, bu alandaki itibarını, fark yaratmak için diğer organizasyonları bir araya getirmek için kullandı. Diğer şirketler ve STK’lar ile ortak hedefler doğrultusunda çalışmaktan ve birbirinden öğrenmekten korkmamak gerekir.

Vanguard Renewables, proses atıkları, ambalajlı atıkları ile ne yapacakları ve şirketlerinin karbon ayak izini nasıl azaltacakları konusunda sürdürülebilir ancak genellikle daha pahalı seçimler yapmak için dahili ve harici olarak iyi mücadele veren sürdürülebilirlik çalışanları ile çalışıyor. Vanguard, Farm Powered® anaerobik çürütücülerinde yenilenebilir enerji oluşturmak için yenmeyen atıkları inek gübresiyle birlikte geri dönüştürür. Yerleşik kültür de dahil olmak üzere her zaman sürdürülebilir seçimi yapmanın önünde çok sayıda engel vardır.

Ancak şirketler sürdürülebilirlik konusunda cesurca taahhütlerde bulunduğunda hepimiz kazanırız ve birbirinden çok farklı sürdürülebilirlik yolculuklarını paylaşabilmek, ön saflardaki diğer kişilere yalnız olmadıklarını göstermenin güçlü bir yoludur.

Sürdürülebilirlik yolculuğu bazen tuzaklarla doludur – ve Burnett’in çok güzel bir şekilde belirttiği gibi, “Genellikle bir dağa tırmanıyormuşsunuz ve asla zirveye ulaşamıyormuşsunuz gibi geliyor.” Ama devam ediyoruz çünkü gezegenimizin geleceği tehlikede.

Bu konu hakkındaki panel tartışmasını buradan izleyebilirsiniz.

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map E-bülten

SDG Map E-Bülten

*
*
*

Kişisel verileriniz, Gizlilik ve Çerez Politikası kapsamında işlenmektedir. Formu doldurarak bu şartları okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.