NextGen Konsorsiyumu ABD’deki Kağıt Bardaklarda Döngüsel Ekonomiye Giden Yolun Çerçevesini Çiziyor

İçgörüler arasında kağıt bardakların geri kazanımını artırmaya ve çöp sahalarına giden atıkları azaltmaya yönelik kağıt fabrikaları, malzeme geri kazanım tesisleri, markalar, tüketiciler ve topluluklara yönelik çözümler yer alıyor. 

Bu hafta, Closed Loop Partners tarafından yönetilen, alternatif malzemelerin ve kullanım modellerinin tasarımını, ticarileştirilmesini ve geri kazanılmasını geliştirerek tek kullanımlık gıda ambalajı atıklarını ortadan kaldırmayı amaçlayan bir sektör işbirliği olan NextGen Konsorsiyumu, ABD’de kağıt bardak geri dönüşümünü hızlandırmaya yönelik pratik adımların yer aldığı yeni bir rapor yayımladı. 

Closing the Loop on Cups, kağıt bardak geri kazanımı değer zincirindeki her bir paydaşın (kağıt fabrikaları, malzeme geri kazanım tesisleri, markalar, tüketiciler ve yerel topluluklar dahil) rolünü değerlendiriyor, kağıt bardak geri kazanım fırsatlarını artırmak için eylemler öneriyor ve daha döngüsel bir sistem üzerine yoğunlaşıyor. 

Her gün dünya çapında milyonlarca insan kağıt bardak kullanıyor. Güvenli, işlevsel ve kullanışlılar; öyle ki dünya çapında her yıl 250 milyardan fazla bardak üretilmekte. Ancak kolaylık, çevresel sonuçları da beraberinde getiriyor: Geri dönüştürülemez ve biyolojik olarak parçalanamaz plastik iç astar nedeniyle, sıcaklığın korunmasına ve sızıntının azaltılmasına yardımcı olan kağıt bardakların çoğu çöp sahasına atılıyor. NextGen Konsorsiyumu, bardak israfını bütünsel olarak ele almak için üç yönlü bir yaklaşım önermekte: 

  1. Malzemeleri birden fazla kullanım için dolaşımda tutan, yeniden kullanılabilen kap sistemlerinin geliştirilmesi 
  1. Bardak malzemelerinin sürdürülebilirliğini ve geri kazanılabilirliğini artıran malzeme bilimi yeniliklerini araştırmak 
  1. Kullanımdan sonra bardakları yeniden yakalayan malzeme geri kazanımı ve geri dönüşüm altyapısının güçlendirilmesi 

Yeni raporda Konsorsiyum, kağıt bardaklarda yer alan değerin çöplükte israf edilmek yerine geri kazanılmasını sağlamak amacıyla daha fazla kağıt bardağın yeniden ele geçirilmesi için mevcut malzeme geri kazanımı ve geri dönüşüm altyapı sistemlerinin güçlendirilmesi ihtiyacını vurguluyor. Bu kaplar, gazete kağıdı ve ofis kağıdı gibi diğer kağıt kaynaklarının azalması nedeniyle kağıt fabrikaları için değerli olan yüksek kaliteli elyaf içeriyor. Kağıt bardakların geri kazanılması ve geri dönüştürülmesine ilişkin zorluklar önemli olsa da, değer zinciri boyunca yer alan çeşitli paydaşlar arasındaki işbirliği, bu zincirin ölçeğinin ve karmaşıklığının giderilmesine yardımcı olabilir. 

Closed Loop Partners’da Genel Müdür ve Döngüsel Ekonomi Merkezi Başkanı Kate Daly, “Kağıt bardaklardan üretilen atıklar, tek kullanımlık, al-kullan-at kültürümüzün son derece görünür bir temsili haline geldi. Bununla birlikte, bu bardaklar aynı zamanda geri kazanım için artan fırsatlara sahip değerli bir kaynak” diyor ve ekliyor: “Fabrikalardan malzeme geri kazanım tesislerine, markalardan şehirlere kadar paydaşlar arasındaki işbirliğinin, bu zorluğun çözümünde ve kağıt bardakların çöplüklere atılmamasını veya çevremizi kirletmemesini sağlamada kritik önem taşıyacağını biliyoruz. NextGen Konsorsiyumu, bunu mümkün kılmak için gereken inovasyonun, testlerin ve ortaklıkların geliştirilmesinde kilit bir rol oynuyor.” 

NextGen Konsorsiyumu, 2018’deki kuruluşundan bu yana, tek kullanımlık bardak atıklarıyla mücadele etmek, yeniden kullanım modellerini geliştirmek, malzeme bilimi yeniliklerini keşfetmek ve kullanımdan sonra bardakları yeniden yakalayan malzeme geri kazanımı ve geri dönüşüm altyapısını güçlendirmek için bütünsel ve işbirliğine dayalı bir yaklaşım benimsiyor. Malzemenin azaltılması ve yeniden kullanılması, işlenmemiş kaynak çıkarımına olan bağımlılığı azaltmanın temel yolları olsa da, tek kullanımlık kağıt bardaklar da dahil olmak üzere tüm bardak türlerinde yer alan değerin çöplükte israf edilmek yerine geri kazanılmasını sağlamak için kullanım ömrü sonundaki geri kazanım yolları da aynı derecede kritik öneme sahip. 

Şirketler ve markalar operasyonlarında plastik ve diğer tek kullanımlık malzeme atıklarını ortadan kaldırmak için çalışırken, çoğu kişi anlaşılır bir şekilde çözüm için kağıt bazlı ürünlere yöneliyor. Ancak kağıt/karton, %68 ile ABD’deki en yüksek geri dönüşüm oranlarından birine sahip olmasına rağmen, bu rakam ayrıştırılmış malzemeden geliyor. Pek çok harmanlanmış ve kompozit malzemenin (meşrubat bardakları gibi) mevcut teknolojilerle yeterli şekilde geri dönüştürülmesi imkansız olmasa da çok zor ve bu nedenle çoğu zaman çöplüklerde çürüyüp gidiyorlar.  

İçecek bardaklarında geri dönüştürülebilirlik sorununa yönelik umut verici, yeniden kullanılabilir ve kompostlanabilir çözümler çeşitli pazarlarda deneniyor; ancak biz bunların ölçeklenmesini beklerken, Closing the Loop on Cups aşağıdakiler de dahil olmak üzere temel pazar zorluklarını ve bunlara karşılık gelen fırsatları vurguluyor: 

  • Bugün toplulukların yalnızca %11’i geri dönüşüm operasyonlarında bardak kabul ediyor. Yerel sakinlerin kullanılmış bardaklarını uygun şekilde geri dönüştürmek için çok az seçeneği olduğundan, bu durum bardak geri dönüşümünde önemli bir engel teşkil etmekte. 
  • ABD’de yalnızca birkaç şehir resmi olarak bardakları geri dönüşüm programlarına kabul ederken, Foodservice Packaging Institute, karışık kağıt balyalarındaki kağıt bardakları kabul eden 30’dan fazla kağıt fabrikası ve karton balyalardaki bardakları kabul eden 5 fabrika daha tespit etti. Bu fabrikalar, bardaklar da dahil olmak üzere geri kazanılmış kağıt malzemeleri alıyor ve bunları yeni ürünler halinde yeniden işliyor. 
  • Bu yıl NextGen Konsorsiyumu, Kuzey Amerika’da bardak kabulünü test etmekle ilgilenen veya bugün bardakları işleyebilen 15’ten fazla fabrika daha belirledi. Bu yeni ilgi, hâlihazırda yapılmakta olan ve önümüzdeki aylarda ve yıllarda malzeme geri kazanım tesislerinde ve yeni topluluklarda bardak kabulünü kolaylaştırabilecek çalışmalara muazzam bir destek. 
  • Değer zincirindeki her bir paydaşın, kağıt bardak geri dönüşümünün iyileştirilmesinde önemli bir rolü var. Raporda aşağıdaki çağrılar da dahil olmak üzere önemli eylem çağrıları özetleniyor: 
  • Fabrikalar, elyafın tesislerinde herhangi bir olumsuz operasyonel etki olmadan yakalanıp yakalanamayacağını belirlemek için kağıt bardaklar üzerinde geri dönüşüm testleri yapmalı; 
  • Malzeme geri kazanım tesisleri, bardakların ayrıştırılmasına yönelik müdahalelerin en iyi nerede yapılacağını belirlemek için malzeme akışı çalışmaları yürütmeli ve daha fazla fabrika bardakları kabul ettikçe kabul edilebilir geri dönüşüm listelerini genişletmek için fabrikalar ve topluluklarla işbirliği yapmalı; 
  • Toplulukların, kabul edilen geri dönüştürülebilir malzemeler listesine bardak eklemenin fizibilitesini değerlendirmek için malzeme geri kazanım tesisleri ve fabrikalarla etkileşime geçmeli; 
  • Tüketiciler, mümkün olduğunca kendi yeniden kullanılabilir bardaklarını getirmeli ve tek kullanımlık bardak kullanırken yerel geri dönüştürülebilirlik seçeneklerini ve yönergelerini kontrol etmeli; 
  • Markalar, diğer faaliyetlerinin yanı sıra bardaklarını ve diğer ambalajlarını satın alırken geri dönüştürülmüş kağıt içeriği kullanmalı. 

NextGen Konsorsiyumu, gıda hizmetlerinde ambalaj atıklarını ortadan kaldırma hedefine doğru çalışırken, toplamadan ayrıştırmaya, işlemeden ve pazarları güçlendirmeye kadar tüm değer zinciri boyunca geri kazanım ve geri dönüşüm altyapısını iyileştirmek ve uyumlu hale getirmek için çalışmaya devam ediyor. İşbirlikçi eylem, veriye dayalı karar verme ve yinelemeli testler, döngüyü daha fazla çeşitlilik ve hacimde değerli kaynaklarla kapatmak ve istenmeyen sonuçlardan kaçınmak için kritik olmaya devam ediyor. Bu rapordaki bulgular, sektöre, ürünlerdeki değerli malzemelerin yeniden kullanımının sağduyulu norm haline geldiği, yani daha döngüsel bir ekonominin temeli olduğu bir geleceğe doğru rehberlik etmeyi amaçlıyor. 

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map Turkey E-Bülten