‘‘Tutkumuz yaşamı güçlendirmek’’ vizyonu ile faaliyet gösteren Kordsa, gezegenin geleceğini güçlendirmeye odaklanıyor. Sürdürülebilirlik anlayışının temelinde teknoloji ve inovasyon gücü ile mevcut ürün portföyünün dönüşümü yer alan Kordsa’nın, 2021 yılında toplam Ar-Ge harcamalarının yüzde 68’ini sürdürülebilirlik odaklı projeler oluşturdu.
Kordsa, lastik güçlendirme teknolojilerinde lastiğin sürtünme direncini azaltan, kompozit teknolojilerinde araçları hafifleterek yakıt tüketimini düşüren güçlendirme malzemeleri üretirken; inşaat güçlendirme teknolojilerinde beton yapıların daha sağlam ve uzun ömürlü olması için yenilikçi ürünler geliştiriyor.
Tüm değer zincirinde verimlilik ve döngüsel ekonomi uygulamalarına yer veren Kordsa değer zincirinde bütüncül olarak sürdürülebilirliği sağlamak için çalışıyor. Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulmuş olan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacından (SKA) Kordsa’nın odaklandığı 8 SKA’lar sırasıyla; Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı; Sorumlu Üretim ve Tüketim, İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme; Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Nitelikli Eğitim, İklim Eylemi, Temiz Su ve Sanitasyon ve Hedefler için Ortaklıklar.
Karbon Saydamlık Projesi’nde daima en iyiler arasında
Kordsa, faaliyet gösterdiği coğrafyalarda doğal kaynakları sorumlu kullanarak da sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlıyor. Bunun bir göstergesi olarak 2016’dan bu yana raporlama yaptığı Karbon Saydamlık Projesi (Carbon Disclosure Project- CDP) İklim Değişikliği ve Su Programlarında Kordsa, notunu her sene artırıyor. 2022 yılı raporlama döneminde Kordsa CDP Su Programında aldığı “A” notu ile dünya genelinde yüksek performans gösteren 103 lider kuruluştan biri oldu. 2022 sonuçları henüz açıklanmayan iklim değişikliği raporlamasında ise Kordsa, 2021’de Dünya ve Avrupa’nın endüstri ortalamasının üzerindeki performansı ile Türkiye’de A (-) alan 5 şirketten 1’i olmuştu.
Kordsa “BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi”nde
2016 yılından bu yana her yıl sürdürülebilirlik konusunda öncü şirketlerin listelendiği BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alan Kordsa, Borsa İstanbul’un 2022 yılında ilk kez oluşturduğu ve daha yüksek sürdürülebilirlik notuna sahip, piyasa değeri ve işlem hacmi yüksek 25 şirkete yer verdiği “BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi”ne girmeyi başardı.
Kordsa, EcoVadis Değerlendirmesinde ise Altın Madalyanın Sahibi
160 ülkede ve 200’ü aşkın sektörde hizmet veren ve dünyanın en güvenilir sürdürülebilirlik derecelendirme kuruluşu olan EcoVadis tarafından; Çevre, İş Gücü & İnsan Hakları, Etik ve Sürdürülebilir Satın Alma başlıklarında yapılan değerlendirmede Kordsa, 2021 yılında da bir önceki yıl olduğu gibi Altın Madalya ile ödüllendirildi.
Hedef, 2050 Yılında Net Sıfır Emisyon
Kordsa, küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlamaya destek olmak için en geç 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyor. Bu kapsamda 2021 yılında global bir girişim olan Bilimsel Temelli Hedefler Girişimine (Science Based Targets Initiative) taahhütte bulundu. Emisyon azaltımına yönelik olarak Kordsa’nın orta vadeli hedefi kapsam 1 ve kapsam 2 emisyonlarını baz yıl olan 2019 yılına göre 2030 yılında %46,2 azaltmak, 2050 yılında ise net sıfır emisyona ulaşmaktır. Şirket, atık miktarı yoğunluğunu ve su çekimi yoğunluğunu 2030’a kadar yarıya indirmeyi hedeflerken, tüm tesislerindeki yenilenebilir enerji kullanımını her yıl artırmayı amaçlıyor.
Güneş Enerjisi Santralleri ile Yenilenen Tesisler
Kordsa’nın Endonezya merkezli şirketi Indo Kordsa, 2021 yılında üretim tesislerinin enerji ihtiyacını karşılamak üzere 5MWp kapasiteli çatı üstü güneş enerjisi santralini kurup devreye aldı. Güneş enerjisi santrali kurulumu, yılda 5.250 ton CO2 emisyonu azaltımı ile tesisin elektrik tüketimi sebepli emisyonlarının %10 oranında düşürülmesine katkıda bulunması planlanıyor.
Kordsa’dan “Geleceği Güçlendiren” Katkı Kordsa “Tutkumuz Yaşamı Güçlendirmek” vizyonuyla faaliyet gösterdiği tüm coğrafyalarda sosyal sorumluluk projeleri yürütüyor. 2016’da Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının eğitimde kalite ve eşitlik hedeflerini temel alarak, ana fabrikasının bulunduğu İzmit’te başlatılan ve Türkiye ile diğer ülkelerde de yaygınlaştırmaya çalışılan “Geleceği Güçlendirme Projesi” eğitime destek projelerinin çatısını oluşturuyor. 2021 yılında sosyal etki analizi çalışmaları (SROI) tamamlanan projesi 2022 yılında Sabancı Holding Cumhuriyet Seferberliği kapsamında geleceğin iş insanlarını yetiştirmek amacıyla odak noktasına gençleri ve meslek lisesi öğrencilerini alarak geliştirdi. Projenin ilk fazı; çeşitlilik ve kapsayıcılık, iş etiği, iletişim modelleri, sürdürülebilirlik, problem çözme, inovasyon, teknoloji, hayal gücü ve yaratıcılık konularında temel eğitimler ile başladı.
Kordsa Hangi Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları için çalışıyor? Öğrenmek için tıklayın!