Dünyamızı daha aydınlık bir geleceğe ulaştırmak adına sürdürülebilirliğe dair öğretici görevi üstleniyoruz çünkü geleceği şekillendirmenin ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Bu doğrultuda projelerimizde doğal kaynakların daha bilinçli bir şekilde kullanılması için kitlelerde farkındalık oluşmayı hedefliyoruz.
“Yaşanılabilir Bir Dünya Birlikte Kolay” diyerek 2021 yılında sürdürülebilirlik projelerimizi tek bir çatı altında birleştirdik. Çevre için atılacak her adımı daha büyük atıyor, daha yüksek sesle söylüyoruz. Projemizin her aşamasında geri dönüşümün önemine vurgu yaparak toplumda farkındalık kazandırmayı, çocuklarımıza bugünden çevre bilincini aşılamayı amaçlıyoruz.
40. yılımızda 40 farklı noktada atık toplama hareketi düzenledik
Sürdürülebilir bir dünya oluşturmak için ilk adım olarak 40 farklı noktada atık toplama hareketi ile STK, belediye ve gönüllülerle 6 ilimizdeki sahil, tabiat parkı ve yeşil alanlarda, yüzde 80’i geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen ve geri dönüşebilen 18.257 geri dönüşüm torbamız ile topladığımız 8.000 kg atığı ayrıştırıp belediyelerin geri dönüşüm tesislerine teslim ettik. Toplanan atıkları geri dönüştürerek çocuklar için “Kuşlara Fısıldayan Kız” hikâye kitabını hayata geçirdik. Kitabın 1.000 adetinin dış kapağını, toplanan bu atıkların geri dönüşümünden oluşturulan özel plastik kapaktan ürettik.
Çocuklarda çevre bilincinin önemine değiniyoruz
Kuşlara Fısıldayan Kız hikâye kitabında; yüzgecine dolanan çöp yüzünden kıyıya vuran yunus balığını kurtaran Kora karakteri ve arkadaşları üzerinden doğaya ve çevreye zarar verebilecek atıkların geri dönüştürülebileceğini ve yeniden kullanılabileceğini anlatıyoruz. Aynı zamanda Kora’nın hikayesinin daha çok çocuğa ulaşması için ses ve animasyonla hareketlendirdiğimiz kitabın dijital versiyonunu “Dönüşüm Kahramanları” web sitemize ekledik. Geçtiğimiz yıldan bu yana yaklaşık 127.309 ziyaret aldı. Yakın zamanda da öğretmenlerin ve çocukların geri dönüşüme dair bilgileri keyifle izleyip yararlanacağı “Geri Dönüşüm Eğitim Videoları” yayınladık.
Geri dönüşüm eğitimleriyle binlerce çocuğa ulaşılıyoruz
Projemizin devamı kapsamında tüm çalışmaları pekiştirmesi için ÇEVKO’nun desteğiyle geri dönüşüm eğitim içeriklerinden yararlanarak TOÇEV’in katkısı ve yönlendirmesiyle ilk öğretim seviyesindeki çocuklara yönelik eğitici ve öğretici online eğitimler hazırladık. Geri dönüşüm bilincini çocukluktan oluşturmak üzere tasarlanan eğitimler kapsamında 2022 yılının Mart – Mayıs aylarında 6 il 21 okulda 7.508 öğrenciye geri dönüşüm bilincini oluşturmak adına tasarladığımız eğitimler verdik. Bu okullarda; hikaye kitabımız dağıtılırken edinilen farkındalığın davranışa dönüşmesi amacıyla ihtiyaç halinde geri dönüşüm üniteleri gönderdik. 2022 – 23 eğitim öğretim dönemi bitmeden de Çanakkale’de 15 okulda fiziki olarak eğitim verdik.
Hikayemizi Tiyatro Oyunu ile Güçlendirdik
“Kuşlara Fısıldayan Kız” hikâye kitabımızı 2022 aralık ayında tiyatro oyununa uyarladık. Bu sayede sürdürülebilirliğin ve geri dönüşümün hayatımızdaki önemini daha fazla çocuğa ve 7’den 77’ye herkese ulaştırabilmek, onlar üzerinde bir iz bırakabilmek için önemli bir adım attık. Tiyatromuzun 21 Mayıs’ta gerçekleşen sezon sonu oyunu itibarıyla toplam 13 tiyatro oyunu ile 941 kişiye Kora ve arkadaşlarının hikayesini ulaştırdık. Önümüzdeki sezonda da devam ederek bu sayıyı artıracağız.
Atölyelerle geri dönüşüm eğitimlerimizi destekliyoruz
Hikaye kitabımızı festivallerde, etkinliklerde ve farklı kurum iş birlikleri kapsamında çocuklarla buluşturuyoruz. Migros ve Kidzania iş birliği ile 30 adet “Geri Dönüşüm Atölyesi” düzenledik. Geri dönüşüm istasyonumuz bulunan Kidzania’da 9.800 çocuğun geri dönüşüm eğitimi ile atık ayrışmasını deneyimleyerek öğrenmesini sağladık.
“Yaşanılabilir Bir Dünya” için geri dönüşüm, atık yönetimi farkındalığı oluşturmaya ve bilinç yaratmaya istikrarlı bir şekilde devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde de projelerimizin sayısını ve niteliğini artırma hedefiyle çalışmalarımıza devam edeceğiz.