Şirketlerde Temiz Enerjiye Geçiş için Temiz Enerji Tedarik Akademisi

Benzeri Görülmemiş Sektörel İşbirliği, Küresel Tedarik Zincirlerinin Karbondan Arındırılmasının Yolunu Açıyor 

Apple, Amazon, Meta, Nike, PepsiCo ve REI’nin temel desteğiyle Temiz Enerji Tedarik Akademisi, şirketleri temiz enerjiye geçiş için gerekli bilgilerle donatmayı amaçlıyor. 

Tedarik zinciri emisyonları - diğer adıyla Kapsam 3 emisyonları - küresel sera gazı emisyonlarının yarısından fazlasını oluşturur ve bir şirketin toplam karbon ayak izinin çoğunluğunu temsil edebilir. Sektörde bir ilk olarak, önde gelen kurumsal enerji müşterileri, şirketleri temiz enerjiyi keşfetme ve benimseme konusunda teknik hazırlıkla donatmak amacıyla Temiz Enerji Tedarik Akademisi‘ni (CEBA) başlatmak üzere bir araya geldi. Bu, küresel karbonsuzlaştırmaya yönelik önemli bir adımdır. 

Apple ve Nike, projeyi Temiz Enerji Satın Alma Enstitüsü (CEBI) aracılığıyla başlattı ve Temiz Enerji Satın Alma Akademisini planlamak ve yürütmek üzere kurucu kuruluşlar olarak Amazon, Meta, PepsiCo ve REI Co-op’a katıldı. 

Apple’ın Çevre ve Tedarik Zinciri Yeniliklerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sarah Chandler; “İklim krizine çözüm bulmak için hızlı hareket ederek temiz enerjiye erişimi dünya çapında yaygınlaştırmamız gerekiyor. İşletmeler bu değişimi yönlendirmeye yardımcı olabilir.”  

“2030 yılına kadar her Apple ürününün karbon nötr olmasını sağlamak için ilerleme kaydederken, yenilenebilir enerjiye geçişlerini desteklemek için küresel tedarikçilerimiz ile yakın iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz. Bu çabaları tedarik zincirimizin ötesine ve sektörlere yaymak için CEBA ve diğerleriyle iş birliği yapmaktan gurur duyuyoruz.” dedi. 

Şu anda 400’den fazla üyesi bulunan RE100 gibi girişimlerin büyümesinde de görüldüğü gibi, yenilenebilir enerji alanındaki kurumsal katılım artmaya devam ediyor. Ancak bu yılın başlarında yayınlanan RE100 araştırmasına göre, yüksek maliyetler, sınırlı arz ve satın alma seçeneklerinin eksikliği, yenilenebilir elektrik tedarik etmek isteyen RE100 üyelerinin önünde süregelen engeller oluşturuyordu. CEPA bu engellerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. 

Nike Sürdürülebilirlik Direktörü Noel Kinder, “Etkiyi artırmak ve tedarikçileri iklim risklerini azaltma konusunda desteklemek için ölçeğimizi güçlendirmeye devam ediyoruz”  

“Temiz Enerji Tedarik Akademisi, temiz enerjinin benimsenmesinin önündeki engelleri kaldırmanın anahtarıdır ve aynı zamanda önemli bölgelerde talebi göstermemize ve temiz enerji çözümlerini savunmamıza yardımcı olur. Sektörler arası işbirliği, sistemik zorlukların üstesinden birlikte gelmemize yardımcı oluyor.” dedi.  

Temiz enerjinin küresel tedarik zincirlerine entegrasyonunu hızlandırmak için tasarlanan Akademi, yüz yüze ve çevrimiçi eğitimin yanı sıra kapsamlı eğitim kaynaklarını da harmanlayacak: 

  • Eğitim ve veri erişilebilirliği yoluyla tedarik zinciri şirketlerinin yenilenebilir enerjiye yatırım yapma kapasitesini artırın. 
  • Tedarik zinciri iklim eyleminde ortak zorluklarla mücadele eden farklı sektörler arasında sinerjiyi teşvik edin. 
  • Tedarik zinciri şirketlerini yenilenebilir enerji hedeflerini ve taahhütlerini artırmaya teşvik edin. 
  • Önemli üretim bölgelerinde yeni yenilenebilir enerji satın alma toplulukları oluşturun. 

Strateji, Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcısı Kate Wendt,  “REI, Temiz Enerji Tedarik Akademisi’nin bir parçası olmaktan gurur duyuyor. Bir kooperatif olarak işimizin ve toplumumuzun karşı karşıya olduğu en büyük sorun konusunda diğer önde gelen markalarla işbirliği yapmamız gerektiğine inanıyoruz.” 

“Herhangi bir şirketin tek başına geliştirebileceğinden daha güçlü bir platform geliştirerek tedarikçi karbondan arındırma çabalarını hızlandırmak için ortaklarımızla birlikte çalışmaktan heyecan duyuyoruz.” dedi. 

Apple, Amazon, Meta, Nike, PepsiCo ve REI, enerji pazarlarında önemli miktarda sera gazı emisyonuna katkıda bulunan seçkin tedarik zinciri ortaklarının kapasitesini geliştirmek amacıyla We Mean Business Coalition tarafından da desteklenen CEBA’yı başlattı. Kurucu şirketler, stajyerlerin hızla temiz enerji müşterileri olarak olgunlaşmasını sağlayacak ortak bir eğitim müfredatı ve dağıtım süreçleri tasarlamak için uzmanlıklarını ve iç eğitim kaynaklarını bir araya getirdi. 

PepsiCo Küresel Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcısı Roberta Barbieri, “PepsiCo olarak net sıfıra giden yolda öncülük etmeye istekliyiz. İklim değişikliği, biyoçeşitliliğe yönelik tehditler, aşırı sıcaklıklar, olumsuz hava olayları, kuraklıklar, kıyı su baskınları ve daha fazlasıyla, özellikle işletmemizin tarımsal tedarik zincirindekiler olmak üzere insanların ve toplulukların refahını tehdit ediyor.”  

“Yenilenebilir enerji, iklim hedeflerimize ulaşmamızda ve olumlu bir değer zinciri oluşturma çabalarımızda önemli bir rol oynuyor. Temiz Enerji Tedarik Akademisi’nin açılışıyla birlikte PepsiCo’nun deneyimini paylaşmaktan ve temiz enerjiyi küresel tedarik zincirlerine dahil etmek isteyen kuruluşları desteklemek için eğitim ve araçların şekillendirilmesinde rol oynamaktan gurur duyuyoruz.” dedi. 

Temiz Enerji Alıcıları Enstitüsü, karbonsuz bir enerji sistemine ulaşmanın önündeki en zorlu piyasa ve politika engellerini çözmeye adanmış, kamu yararına çalışan bir yardım kuruluşudur. Temiz Enerji Tedarik Akademisi, CEBI’nin Küresel Programlarının ilk büyük girişimi olup Google.org’un temel finansman desteğiyle 2022’de başlatılmıştır. 

CEBA’nın lansmanı, We Mean Business Coalition tarafından koordine edilen ve 130’dan fazla kurumsal dev tarafından imzalanan açık bir mektubun hemen ardından geldi ve gelecek ay yapılacak COP28’e katılacak devlet ve hükümet başkanlarına iklim değişikliğinin temel nedenini anlamlı bir şekilde ele almaya “Fosil yakıtların yakılması” odağında çağrıda bulundu. 

İmzacılar, liderlere , fosil yakıtların azaltılması ve durdurulması için net hedefler ve zaman çizelgeleri belirlemeleri ve bunu, temiz enerji altyapısı ve çözümlerinin hızlı bir şekilde ölçeklendirilmesini mümkün kılan politikalarla desteklemeleri yönünde çağrıda bulunuyor. Bu, tüm dünyayı etkileyen COP27’nin sonuçlarıyla keskin bir tezat oluşturuyor. Liderler, fosil yakıtların küresel ölçekte aşamalı olarak durdurulması için daha önce belirttikleri destekten geri adım attılar. 

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map E-bülten

SDG Map E-Bülten

*
*
*

Kişisel verileriniz, Gizlilik ve Çerez Politikası kapsamında işlenmektedir. Formu doldurarak bu şartları okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.