Moda Tedarik Zincirlerinde Malzemelerin En Büyük Etkilerine İlişkin 2 Yeni Rapor

Kamuoyuna açık olan raporlar, İklim Eylemi için Moda Endüstrisi İmtiyaz’ı tarafından inşa edilen endüstri karbonsuzlaştırma yol haritasının bir parçasıdır.

İki yeni kapsamlı rapor, modanın ve tekstil endüstrisinin iklim değişikliğine katkıda bulunan en önemli meselelerine odaklanmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Raporlar, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) tarafından 2018’de başlatılan İklim Eylemi için Moda Endüstrisi İmtiyaz’ı tarafından kurgulandı ve endüstrinin sera gazı emisyonlarını (GHG) ham madde çıkarımı, üretim ve işleme aşamalarından azaltmaya yardımcı olacak bir yol haritası geliştirirdi; bu moda değer zincirinin en karbon yoğun kısmı olabilir. Raporlar, İmtiyaz’ın 100’den fazla imzacısının 2050’ye kadar net sıfır emisyon hedeflerine ulaşma taahhüdüne çalışmalarına yardımcı olacak.

Küresel bir lider olan SCS Global Services tarafından tamamlanan bu yeni raporlar, 2021 tarihli “Pamuk ve Polyesterin Düşük Karbon Kaynaklarını Belirleme” raporunu genişleterek, tekstil ve giyim üreticilerine, iki eşit derecede yaygın malzeme kategorisi olan hayvan kökenli lifler (bu durumda, koyun yünü, kıl, alpaka lifi ve ipek lifi) ve yapay selülozik lifler (rayon ve viskoz gibi MMCF) tedarik ederken karbon ayak izlerini azaltmalarına rehberlik etmektedir.

Bu eksiklik analizi raporlarının geliştirilmesi, İmtiyaz’ın Hammaddeler Çalışma Grubu’nun lideri olan Textile Exchange tarafından yürütüldü ve Canopy, Fabrikoloji, Lenzing, NewEnzymes, Primark, Reformation, Sateri, Schneider Group ve VF Corp gibi imzacılarından önemli katkılar alındı.

“Bu raporlar, moda ve giyim endüstrisinde etki verilerinin mevcut durumunu anlamak ve iyileştirmek isteyen herhangi bir şirket veya kuruluş için temel bir kaynaktır,” diyen UN İklim Değişikliği ile İlişkili Sektör Katılım Lideri Lindita Xhaferi-Salihu şunları söyledi: “Moda Endüstrisi İklim Eylemi İmtiyazı’nın imzacılarına, bu önemli raporların oluşturulmasına katkıda bulundukları ve destek verdikleri için teşekkür ediyoruz.”

Pamuktan sonra, MMCF, giysi, koltuk kılıfı, ıslak mendil dahil her şeyde kullanılan ikinci büyük selülozik lif grubudur. Sorumlu bir şekilde üretildiklerinde, döngüsel moda anlayışını gerçekleştirmeye büyük katkı sağlayabilirler – ekosistemleri yeniden canlandırmaya yardımcı olarak, hayati karbon depoları sağlayarak ve toplulukların dayanıklılığını ve refahını artırarak.

MMCF raporu, 14 ayrı LCA çalışmasını inceleyen ve MMCF’nin sera gazı profili üzerinde hammaddenin türü ve yeri tarafından büyük ölçüde etkilendiğini sonuçlandırdı ve MMCF’nin düşük karbon kaynakları için mevcut en iyi sonuçları özetledi. En düşük sera gazı emisyonlarına sahip kaynaklar sırasıyla şunlardır: 1) düşük karbonlu odun hamuru veya optimize edilmiş geri dönüşümlü hamurdan Lyocell; 2) düşük karbonlu odun hamuru veya optimize edilmiş geri dönüşümlü hamurdan viskoz; ve 3) düşük karbonlu odun hamuru veya optimize edilmiş geri dönüşümlü hamurdan Modal.

Hayvan lifleri raporu, bakire yün ve kıl için metanın enterik fermantasyondan kaynaklanan iklim etkisinin en önemli katkı sağlayıcı olduğunu gösterdi. İpek üretimi için en yüksek etki, ipek böceklerini beslemek için yaprak üretiminin olduğu alanlardı. Geri dönüştürülmüş yün için sonuçlar, hammaddenin kaynaklanma şekli, taşıma gereksinimleri ve parçalama ve lif üretiminden kaynaklanan enerji ve malzeme talebi gibi faktörlere bağlı olarak etki seviyelerinde yüksek değişkenlik gösterdi.

Hayvan lifleri raporu deriye bakmamış olsa da, giyim endüstrisi zaten dünya genelinde neden olduğu yaygın ormansızlaşmayı azaltmak için çalışıyor. Haziran ayında, Textile Exchange ve Leather Working Group tarafından yönetilen 16 küresel marka ve lüks moda evi koalisyonu, moda endüstrisi ve perakendecilerin 2030 veya daha önceye kadar tüm sığır derisini ormansızlaşmayan tedarik zincirlerinden tedarik etmeye taahhüt etmelerini istedi.

SCS’nin Çevresel İddia bölümünün Teknik Direktörü ve proje lideri Keith Killpack şunları söyledi: “Moda Endüstrisi İklim Eylemi Şartı ve Textile Exchange tarafından yürütülen bu önemli çalışma, moda endüstrisi tedarik zincirinin karbonsuzlaştırılma hedefine yönelik gereken şeffaflığı ve açıklığı getiriyor. Raporlar, mevcut lif kaynaklarını değerlendirmek için temel düşünceleri ve devam eden tekstil LCAs’ına devam edilmesi gereken veri eksikliklerini aydınlatmaya yardımcı oldu.”

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map Turkey E-Bülten