Bridgestone ve LanzaTech, Lastikte Döngüsellik için Geri Dönüşümde İş Ortaklığı Yapıyor!

Bridgestone, ömrünü tamamlamış lastik atıklarını ele almak üzere karbon yakalama ve dönüştürme (CCT) şirketi LanzaTech NZ, Inc. (LanzaTech) ile özel bir ortaklık kurduğunu duyurdu. İki şirket, LanzaTech’in tescilli CCT teknolojisinden yararlanarak, lastik malzemesi döngüselliğine ve yeni lastik üretiminin karbondan arındırılmasına doğru bir yol oluşturarak, ilk özel kullanım ömrü sonu lastik geri dönüşüm sürecini birlikte geliştirecek.

Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin (WBCSD) Lastik Endüstrisi Projesine göre, dünya genelinde her yıl bir milyardan fazla lastik kullanım ömrünün sonuna ulaşıyor. Bridgestone ve LanzaTech, petrokimyasallara dayanmayan sürdürülebilir sentetik kauçuk yaratma süreçlerini araştırmak da dahil olmak üzere, ömrünü tamamlamış lastikleri yeni malzemelere dönüştürerek bu sorunu çözmek için çalışacak.

Bridgestone Americas Başkanı ve CEO’su Paolo Ferrari, “Ömrünü tamamlamış lastikler için daha sürdürülebilir bir yol oluşturmak üzere LanzaTech ile güçlerimizi birleştirmekten heyecan duyuyoruz. Bugün attığımız adımlar, gelecek nesiller için gezegenimizin sağlığını belirliyor. Bu anı lastiklerin yapım şeklini değiştiren ve uçtan uca malzeme döngüselliğini destekleyen sürdürülebilir inovasyonla karşılamaya kararlıyız.” şeklinde konuştu.

Yalnızca geçen yıl, koku üretimi için karbon negatif etanol oluşturmak üzere Coty ile ve geri dönüştürülmüş karbon emisyonlarından yapılan polyester geliştirmek için lululemon ile güçlerini birleştiren LanzaTech için yoğun bir yıl oldu. LanzaTech’in sürdürülebilir yakıt teknolojisi kolu olan LanzaJet, Ocak ayında, sürdürülebilir havacılık yakıtı ve yenilenebilir dizelin ölçeklenmesine ve maliyetlerinin düşürülmesine yardımcı olmak için Microsoft’un İklim İnovasyon Fonu’ndan 50 milyon dolarlık bir sermaye infüzyonu aldı.

Şimdi, Bridgestone ve LanzaTech, ömrünü tamamlamış lastikler için tüketici sonrası atık yönetimi stratejisi oluşturarak aynı zamanda ticari uygulamalar için sürdürülebilir kaynaklı kimyasalların daha fazla benimsenmesini sağlayacak yeni bir iş modeli geliştirmeye çalışıyor. LanzaTech’in CCT sürecini ömrünü tamamlamış lastiklere uygulamak, etanol gibi ambalajlama için PET, polyester iplik ve çamaşır deterjanı gibi ev ürünlerinde kullanılan yüzey aktif maddeler gibi malzemelere dönüştürülebilen sürdürülebilir şekilde üretilmiş kimyasallar sağlıyor. İki şirket ayrıca, ömrünü tamamlamış lastikler için gerçek döngüselliği gerçekleştirerek yeni lastik üretiminde önemli bir bileşen olan bütadien üretmenin daha verimli yolları için tescilli mikrop teknolojisini birlikte geliştirmeyi planlıyor.

LanzaTech CEO’su Dr. Jennifer Holmgren, “LanzaTech ve Bridgestone, dünyamızın en büyük zorluklarından bazılarına çözüm bulmak için birlikte çalışıyor. Geri dönüştürülemeyen, sınıflandırılmamış belediye katı atıklarını etanole dönüştürebileceğimizi ve ardından günlük hayatımızda kullandığımız ürünleri yapabileceğimizi zaten kanıtladık. Bridgestone ile ortaklığımızla, lastikleri lastik yapmak için kullanmak üzere döngüsel bir yol geliştiriyoruz. Bu ortaklık ‘kirlilik sonrası gelecek’ dediğimiz şeye örnek teşkil ediyor.” şeklinde konuştu.

LanzaTech’in teknoloji platformu, atık karbonu sürdürülebilir yakıtlar, kumaşlar, ambalajlar ve diğer malzemelere dönüştürerek, endüstrinin günlük hayatımızın pek çok alanında fosil hammaddelerine olan bağımlılığını tamamen ortadan kaldırabileceği bir geleceği vurguluyor. LanzaTech, dünyanın karbonu kullanma şeklini değiştirerek, karbonun boşa harcanmak yerine yeniden kullanıldığı döngüsel bir karbon ekonomisine ve Holmgren’in tanımladığı “kirlilik sonrası gelecek”e olanak sağlamayı hedefliyor.

Bridgestone ise 2050 yılına kadar karbon nötrlüğe ulaşmayı ve %100 yenilenebilir malzemelerden lastikler üretmeyi hedefliyor. Şirket, ömrünü tamamlamış lastiklerden malzemelerin geri dönüşümünü desteklemek ve yeni lastiklerde yağ, silika ve saf karbon siyahı gibi yenilenemeyen malzemelerin değiştirilmesini teşvik etmek için aktif olarak bir dizi çözüm araştırıyor.

Bridgestone Americas Teknolojiden Sorumlu Başkan ve Çözüm İşletmeleri Grup Başkanı Nizar Trigui, “LanzaTech ile ortaklığımız, Bridgestone’un gelecek nesiller için çevreyi koruyan ve karbonsuz bir mobilite toplumunun gerçekleştirilmesine katkıda bulunan sürdürülebilir lastik teknolojilerini ve çözümlerini geliştirme konusundaki açık taahhüdüdür” dedi.

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map E-bülten

SDG Map E-Bülten

*
*
*

Kişisel verileriniz, Gizlilik ve Çerez Politikası kapsamında işlenmektedir. Formu doldurarak bu şartları okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.