FootPrint Koalisyonu: İklim Teknolojisini “Radikal Bolluk” Dünyası Yaratmak İçin İlerletiyor

Robert Downey Jr’ın FootPrint Koalisyonu, çevre bilimi ve teknolojisini geliştirmek için üç yönlü bir yaklaşım benimsiyor – geleneksel olmayan inovatifleri finanse eden bir bilim motoru, gelecek vaat eden çözümleri ölçeklendirmek için bir girişim sermayesi fonu ve inovasyonu güçlendiren bir medya platformu.

Aktör Robert Downey Jr, iklim etkilerinin artma hızıyla ilgili derin bir kişisel kaygıyla ve insanlığın çözümleri yeterince hızlı ölçeklendirmediği için “kızgın” hissederek harekete geçmeye karar verdi. 2019’da, cesur bilimsel araştırmaları finanse eden ve geleneksel olmayan inovatifler için bilim finansmanına erişimi iyileştiren bir yatırım şirketi olan FootPrint Coalition‘ı kurdu. Bunu 2021’de, dünyanın en korkunç sürdürülebilirlik zorluklarından bazılarına çözümler getiren ve finanse eden yatırımcılar ve kurumlardan oluşan bir koalisyon olan FootPrint Ventures izledi.

Şirket, 2023 etki raporunda açıkladığı gibi, çalışmalarını “mevcut endüstrileri modernize etmek ve tamamen yenilerini yaratmak” için üç kaldıraç etrafında odakladı: medya savunuculuğu, girişim sermayesi yatırımı ve temel bilimi ve çevresel adaleti finanse eden kar amacı gütmeyen girişimler.

Kâr amacı gütmeyen “bilim motoru”

FootPrint’in kar amacı gütmeyen kolu – Kurucu Ortak ve Genel Müdür Rachel Kropa liderliğindeki ekibin halk arasında “bilim motoru” olarak adlandırdığı şey – yeni çevresel teknoloji fikirleri geliştirmek, sergilemek ve geleneksel olmayan, aykırı araştırmacıların çığır açan araştırmalarını finanse etmek için bir platform görevi görüyor.

“Geçmişte, bilimin ana akımının dışında – genellikle yaşamları boyunca katkıları için tanınmayan insanlar veya akranları tarafından – çok fazla çığır açan yenilik gerçekleşti. Çoğu zaman sadece geriye dönüp baktığımızda, yaptıkları işin ileri görüşlü doğasını anlıyoruz. Amacımız, bu insanları daha erken bulmak ve onlara destek ve tanınma sağlamak, aynı zamanda çalışmalarını hızlandırmaya ve acil küresel zorlukları çözebilecek ölçeklenebilir uygulamalara yükseltmeye yardımcı olmaktır.” diye anlatıyor Kropa.

Kropa ve ekibi, fikirleri test etmek ve ölçeklenebilirliği değerlendirmek için hızlı tekrarlama yapmak amacıyla geleneksel olmayan inovatiflere hızlı hibeler sunuyor. Kabul edilirse, FootPrint teklifin yüzde 50’sini anında finanse ediyor ve sonraki yüzde 50’nin kitle fonlaması yoluyla artırılmasına yardımcı oluyor; bu da, araştırmanın halka açık bir profil kazanmasına ve fon verenlerin katılmasına olanak tanıyor.

Bugüne kadar FootPrint’in bilim motoru tarafından finanse edilen kategoriler arasında koruma biyoteknolojisi, mikolojik inovasyon, metabilim, çevresel adalet, yerli gelecekler, hücresel tarım ve negatif emisyon teknolojileri yer alıyor. Koalisyon bugüne kadar bu alanlarda 44 projeye fon sağladı; 2022’de FootPrint’in hızlı hibe modeli, uluslararası bilim platformu Falling Walls‘tan Bilim ve İnovasyon Yönetiminde Yılın Atılımı ödülünü kazandı.

Kropa’nın 2022 Falling Walls Bilim Zirvesi‘nde açıkladığı gibi, bu model birkaç benzersiz şey yapıyor: Ağ etkilerini ortadan kaldırıyor ve yüksek riskli/yüksek ödüllü fikirleri teşvik ediyor; ortalama bir kişinin bilimsel sürece güven duyması için şeffaflığı teşvik ediyor ve gazetecileri sonuçlardan hikayeler çıkarmaya teşvik ediyor; ve son olarak başka türlü şansı olmayacak geleceğin liderleri için – özellikle kadınlar ve beyaz olmayan insanlar için – fırsatlar yaratıyor.

Girişim Sermayesi

FootPrint’in girişim sermayesi kolu FootPrint Ventures, 2021’de Dünya Ekonomik Forumu‘nda başlatıldı ve çok çeşitli çevresel teknoloji çözümü alanlarına yatırım yapıyor. Fon, diğer yatırımcılardan ve yüksek net değerli bireylerden para topluyor ve gıda ve tarım, enerji, ulaşım, ev ve binalar, endüstri, karbon giderme, iklim değişikliğine uyum ve atık kategorilerinde iklim etkilerini azaltım alanında çalışan 26 şirkete yatırım yaptı..

Dikkate değer bir yatırım, Demir Adam ve Yenilmezler filmlerindeki Downey’nin karakterinin robotik giysisindeki teknolojiden pek de farklı olmayan “gerçek bir ARC füzyon reaktörü” inşa eden bir şirket olan Commonwealth Fusion Systems‘a yapıldı. Commonwealth Fusion Systems, web sitesine göre, 2030 yılına kadar “Dünya üzerinde emisyonsuz elektrik üretmek için yıldızların gücünü şişeliyor”.

Hikaye anlatımı ile etkiyi artırma

FootPrint, oyunun kurallarını değiştirme potansiyeline sahip iklim teknolojisine yaptığı stratejik yatırımların yanı sıra, bu yenilikleri güçlendirecek ve kamuoyunu bu alanda ortaya çıkan gelişmeler konusunda eğitecek, TechCrunch ve Wall Street Journal kıdemli yöneticisi Jon Shieber tarafından yürütülen bir medya ve yayıncılık kolunu içeren bir medya motoru da geliştiriyor.

Shieber, “İnsanların daha iyi, daha bol bir geleceğin mümkün olduğunu görmelerine yardımcı olan yeni medya ve hikaye anlatımıyla liderlik etmeye çalışıyoruz” diyor.

Koalisyon, Etki Raporunda açıkladığı gibi, çok platformlu medya savunuculuğu aracılığıyla, “ortaya çıkmakta olan iklim teknolojisi ekosistemini büyük harflerle kutluyor ve savunuyor … pazara çıkan çözümleri vurguluyor ve bunları aktif olarak kucaklayabilecek bir topluluk yaratıyor. “

“Startuplardan ve büyük şirketlerden gelen inanılmaz yeniliklerle ilgili haberlerin çoğu, ya kurumsal medya ödeme duvarlarının ardında kalması ya da genellikle günün diğer hikayelerinin arasına gömülen daha küçük bir öğe olarak parça parça alınması yüzünden, izleyiciler tarafından erişilemez hale geliyor. İklim değişikliğine tepkinin çağımızın en önemli hikayesi olduğuna ve dünyanın elde ettiği başarıların kutlanabileceği özel bir platformu hak ettiğine inanıyoruz. … Kurumsal karar vericilerden ve politika yapıcılardan günlük tüketicilere kadar, milyonlarca insanı hayatımızın her yönünü değiştiren teknolojilerle ilgili hikayelerle meşgul etmeyi amaçlıyoruz: fütüristlerin ‘Star Trek’in ilk olarak televizyonunda gösterildiği zamandan bu yana tasavvur ettiği radikal bolluk dünyasını gerçeğe dönüştürmek için. “

Bu çabaların en son örneği ise Downey Jr.’ın yeni şovu “Downey’s Dream Cars”. Aktörün klasik otomobil koleksiyonunu elektrikli, hibrit ve biyodizel motorlara dönüştürmesini anlatan ve FootPrint Coalition’ın sürdürülebilirlik zorluklarını çözmedeki rolünü vurgulayan yeni şovu ilk kez Haziran ayında Max’te yayınlandı.

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map E-bülten

SDG Map E-Bülten

*
*
*

Kişisel verileriniz, Gizlilik ve Çerez Politikası kapsamında işlenmektedir. Formu doldurarak bu şartları okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.