EKOMAT Projesi Teknoloji Desteğiyle İçecek Ambalajlarının %100 Geri Dönüşümünü Hedefliyor

Tam otomatik depozitolu iade makineleri ile cam, plastik ve metal içecek ambalajlarının %100 geri dönüşümünü sağlayan Ekonomik Ekolojik Otomat anlamına gelen EKOMAT Projesi, iş ortaklarımızla birlikte Türkiye’de ilk kez Yalova’da hayata geçirildi. 
 
GCA’nın iş ortaklarıyla birlikte Yalova ve Çiftlikköy Belediyeleri işbirliğiyle hayata geçirdiği EKOMAT Projesi, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.  
 
Proje, uçtan uca ambalaj dönüşümünü her yönüyle kapsaması, elektrikli toplama araçlarının ve yerli yazılım altyapısının kullanılması ve dönüşümün dijitalleşmesi açısından Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. 
 
Kütahya ve İstanbul lokasyonlarımızın yanı sıra Pilot il olarak seçilen Yalova’da 15 noktada 34 adet cam ambalaj EKOMAT’ı konumlandırıldı. 
 
Depozito iade makinelerini kullanan vatandaşlar, mobil uygulama üzerinden geri dönüştürülebilir atıklarından para değerinde puan kazanıyor. 
 
Proje ile geri dönüştürülen cam, metal ve plastikler hem döngüsel ekonomiye katkı sağlıyor hem de CO2 ayak izini azaltıyor. Proje ile sürdürülebilirliğin sağlanması amaçlanırken aynı zamanda toplumda geri dönüşüm bilincinin artırılması da hedefleniyor. 
 
GCA’nın iş ortaklarıyla birlikte yürüttüğü EKOMAT Projesi ile içecek ambalajlarının %100 geri dönüşümü için destek sağlanıyor.  
 
16 aylık süreçte, 12 bine yakın üyeye ulaşan ve 2,2 milyon atığın toplanmasına destek olunan projede; çevremiz ve ülkemiz adına önemli kazanımlar elde edilmiş;  
düzenli depolama alanına giden atık miktarında 58 çöp kamyonu kadar azalma,  
256 ağacın 1 yılda temizlediğine eşdeğer sera gazı miktarında azalma,  
206.838 kg doğal kaynak tüketiminde azalma,  
873 konutun 1 aylık enerji tüketimine eşdeğer elektrik enerjisinde tasarruf sağlanmıştır. 

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map E-bülten

SDG Map E-Bülten

*
*
*

Kişisel verileriniz, Gizlilik ve Çerez Politikası kapsamında işlenmektedir. Formu doldurarak bu şartları okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.