Dünya Su Günü Nedir? Neden Önemlidir? Ülkemizin Su Gündeminde Neler Vardır? 

DEĞİŞİMİ HIZLANDIRALIM 

2023 Dünya Su Günü’nde su ve sanitasyon krizini çözmek için değişimi hızlandırmak öne çıkarılıyor.  

Su hepimizi etkilediği için herkesin harekete geçmesine ihtiyacımız var. 

Yani, siz de harekete geçmelisiniz! 

Siz, aileniz, okulunuz ve çevrenizdekiler, yaşamınızdaki suyu kullanma, tüketme ve yönetme şeklinizi değiştirerek bir fark yaratabilirsiniz. 

Taahhütleriniz, yaklaşık 50 yıldır türünün ilk örneği olan BM 2023 Su Konferansı’nda başlatılacak olan Su Eylemi Gündemine eklenecektir.  

Bu, dünyanın su etrafında birleşmesi için nesilde bir kez görülen bir an. 

Siz de bunun bir parçası olarak harekete geçin ve gerekeni yapın.  

DEĞİŞİM İÇİN ÖĞRENİN 

Şu anda ciddi anlamda yoldan çıktık. 

Milyarlarca insan ve sayısız okul, işyeri, sağlık merkezi, çiftlik ve fabrika, su ve sanitasyona ilişkin insan haklarının hâlâ yerine getirilmesi gerektiği için alıkonuyor. 

Değişimi hızlandırmak için daha fazla eyleme ihtiyacımız var. BM Dünya Su Kalkınma Raporunda, BM 2023 Su Konferansında ve dünyanın dört bir yanından hikayeler aracılığıyla bunun nasıl yapıldığını öğrenin.

DEĞİŞİM İÇİN PAYLAŞIM YAPIN 

Kampanyayı paylaşmak için ihtiyacınız olan her şey burada. 

İletişim kitiniz, 2023 Dünya Su Günü’nü tüm arkadaşlarınıza ve bağlantılarınıza tanıtmanıza yardımcı olacaktır. 

Mesajı gerçek dünyada çevrimdışı olarak yaymak için sürdürülebilir şekilde üretilmiş ürünler bile alabilirsiniz! 

 2023 Dünya Su Günü, su ve sanitasyon krizini çözmek için değişimi hızlandırmakla ilgilidir. 

 Su döngüsü boyunca işlev bozukluğu, sağlıktan açlığa, toplumsal cinsiyet eşitliğinden istihdama, eğitimden sanayiye ve afetlerden barışa kadar tüm önemli küresel konulardaki ilerlemeyi baltalıyor. 

2015 yılında dünya, 2030 Gündeminin bir parçası olarak Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SDG) 6’yı taahhüt etti – bu, 2030 yılına kadar herkesin güvenli bir şekilde su ve sanitasyonu yönetmiş olacağı taahhüdü. 

Şu anda ciddi anlamda yoldan çıktık. 

Milyarlarca insan ve sayısız okul, işyeri, sağlık merkezi, çiftlik ve fabrika, su ve sanitasyona ilişkin insan haklarının hâlâ yerine getirilmesi gerektiği için alıkonuyor. 

“Her zamanki gibi iş”in ötesine geçmek için değişimi hızlandırmaya acil bir ihtiyaç var. 

Son veriler, hükümetlerin SDG 6’yı zamanında karşılamak için ortalama dört kat daha hızlı çalışması gerektiğini gösteriyor, ancak bu, herhangi bir aktörün veya grubun çözebileceği bir durum değil. 

Su herkesi etkiler, bu yüzden herkesin harekete geçmesine ihtiyacımız var. Detaylar için tıklayın.

ÜLKEMIZDE SU GÜNDEMI 

Her 10 Kişiden 8’i Su Kıtlığı Yaşanacağını Düşünüyor 

Ipsos tarafından gerçekleştirilen Anti Kriz Monitörü Araştırması ile bu hafta; önümüzdeki günlerde su kıtlığı yaşanılacağı, bireysel olarak önlem alınmadığı ve su kaynaklarının kirlenmesi gibi konular ele alındı. 

Her 10 kişiden 8’i önümüzdeki günlerde ve senelerde ülkemizde su kıtlığı yaşanacağını düşünüyor. 

Mevsimsel değişiklikler / küresel ısınma su sıkıntısının en önemli sebebi olarak belirtiliyor. Ancak tüm nedenlere bakıldığında bireylerin su israfı yapması, devlet kurumlarının yeterli önlem almaması, su kaynaklarının kirlenmesi ve nüfus artışı da öne çıkan diğer sebepler. 

Su kıtlığı konusunda bireysel olarak önlem almadığımız toplumdaki genel kanı. Her 10 kişiden 8’i bireyler ve toplum olarak yeterli önlemi almadığımız görüşünde. 

Bireylerin çoğunluğu su israfını önlemek için önlem aldığını söylüyor. Önlemlerin başında suyu boşa akıtmamak geliyor. 

Ipsos Türkiye CCO’su Yasemin Özen Gürelli verilerle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: Ipsos Türkiye CCO’su Yasemin Özen Gürelli verilerle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: Su kıtlığı, dünya genelinde giderek artan bir sorun. Uzmanlar bu on yılın sonunda, ihtiyaç duyulan tatlı suyun sağlanabilen suyu %40 oranında aşması sonucunda bir su krizi yaşanacağını belirtiyor. 

Ülkemizde de mevsimsel değişiklikler ve küresel ısınma gibi etkenlerin yanı sıra bireysel ve kurumsal nedenler su krizine neden olabilecek önemli faktörler arasında. 

Toplumun %82’si yakın gelecekte Türkiye’de su sıkıntısının belirgin şekilde hissedileceğini düşünürken %78’i önümüzdeki günlerde ve senelerde ülkemizde su krizi yaşanacağına inanıyor. Toplumun %63’ü su kıtlığının en önemli nedenlerinden birinin bireysel su israfı olduğunu ve %84’ü su israfını önlemek için birtakım önlemler aldıklarını belirtiyor. 

Toplumun su kıtlığı konusundaki farkındalığının yüksek olması ve bireysel sorumluluk hissetmesi , su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi için önemli bir başlangıç olarak kabul edilebilir. Bu gerçeği kabul etmiş bir toplumun, olumlu niyeti, su kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılmasına yönelik oluşturulacak politikaları benimsemesi ve davranış değişikliği daha kolaydır.  

Toplumun %48’i Devlet kurumlarının yeterli önlem almamasını su kıtlığının bir diğer önemli nedeni olarak görmektedir. Dolayısıyla yetkili mercilerin, kurumsal ve bireysel su tüketimini denetleme yasaları oluşturumasının yanı sıra, bireysel tasarrufu destekleyici politikaları teşvik eden kampanyalar düzenlemesi, toplumda olumlu bir karşılık bulacaktır. 

Bu politikalar arasında, suyun tasarruflu kullanımına yönelik kampanyalar düzenlemek, su tasarruflu ürünlerin kullanımını teşvik etmek sayılabilir. Bu kampanyalar, suyu nasıl tasarruflu bir şekilde kullanacakları, su tasarruflu ürünlerin neler olduğu ve atık suyun nasıl arıtılacağı gibi konularda bireylere bilgi vererek, farkındalıklarını artırabilir. Bu önlemler arasında, hali hazırda bireylerin su tasarrufu için en fazla başvurdukları suyu boşa akıtmama, muslukları sıkıca kapatma, daha az su tüketen ürünleri tercih etme ve duş sürelerini kısaltma gibi çeşitli adımlar da sık olarak vurgulanması, kalıcı ve yaygın davranış değişikliği ve toplumsal dönüşüm için kritiktir. 

ARAŞTIRMA KÜNYESİ: 

  • Ipsos Anti Kriz Monitörü: Araştırma 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye nüfusu temsil eden 800 birey ile 23-30 OCAK 2023 tarihleri arasında online anket yöntemiyle (CAWI) gerçekleştirilmiştir.  Detaylar için tıklayın.

Meteroloji Genel Müdürlüğü’nün Yayınladığı Kuraklık Haritası için tıklayın

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map Turkey E-Bülten