AI, Sürdürülebilirlik İletişimini Mahveden Greenwashing’i Ortadan Kaldırabilir mi? 

Çevresel ve sosyal iddiaları iletişimlerinde abartan şirketlere pahalıya patlamaya başlamak üzere. Peki, yapay zeka greenwashingi sonsuza dek ortadan kaldırabilirse ne olurdu? 

Sürdürülebilirlik iletişimi alanında çalışan herkes, greenwashingin getirdiği risklerin çok yönlü olduğunu ve sadece pazarlama aldatmacasıyla sınırlı olmadığını iyi biliyor. Aşırı iddiaların ortaya atılması, sürdürülebilirlik ilerlemesini gerçekten engelleyebilir, tüketici güvenini zedeler, düzenleyici çabaları baltalar ve yatırımcıları yanıltabilir. Gerçek sürdürülebilirliği ve sorumlu iş uygulamalarını teşvik etmek için, şeffaflığı teşvik ederek ve şirketleri çevresel iddialarından sorumlu tutarak, greenwashingi ortaya çıkarmak ve engellemek için kolektif bir çaba gösterilmelidir. 

Dünya çapında, yasama organları ve reklam standartları otoriteleri bunun farkındalar ve ürünlerin ve hizmetlerin nasıl pazarlandığı konusunda daha sıkı düzenlemeler getiriyorlar. ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun ‘çevre dostu’ ve ‘biyolojik olarak parçalanabilir’ gibi terimleri nasıl kullanması gerektiğine dair yeni yönergeleri sıcak bir şekilde karşılandı. Fransa’da şirketler, yanıltıcı çevresel pazarlama için yıllık cirolarının yüzde 10’u kadar para cezası alabilirler ve İngiltere benzer bir caydırıcıyı kabul etmeye hazırlanıyor. Avustralya’da tüketici koruma yasaları güçlendirilmiş olup, Rekabet ve Tüketici Kanunu, çevresel faydalar hakkında yanıltıcı veya yanlış beyanları yasaklıyor. 

Pazarlama ve iletişimlerinde çevresel ve sosyal iddiaları abartan şirketler için maliyet daha da artıyor gibi görünüyor. Peki, greenwashingi sonsuza dek ortadan kaldırmanın cevabı yapay zeka (AI) tarafından çözülebilirse? 

AI, bir dizi sorunu çözmek için kullanılıyor. Sağlık alanını teşvik ederek teşhis doğruluğunu ve tedavi etkinliğini artırarak sağlık sektöründe devrim yaratıyor. IBM’in Watson for Oncology, kanser hastaları için kişiselleştirilmiş tedavi seçenekleri önermek için hasta verilerini analiz edebilen bir AI’ın harika bir örneğidir. Doğa Koruma Derneği, deniz ekosistemlerini korumak için uydu verilerini incelemekte ve yasa dışı balıkçılık faaliyetlerini tahmin etmek için AI kullanmaktadır. AI algoritmaları, sosyal medya gönderilerini ve uydu görüntülerini taramakta ve felaket etkilenen bölgeleri haritalandırmak ve kurtarma ve yardım çabalarına yardımcı olmaktadır. Şehirlerde, AI yerel otoritelerin daha akıllı ve verimli hale gelmelerine yardımcı olmakta, şehir planlamacıları trafik sorunlarına çözüm bulmak ve havayı temizlemek için AI simülasyonlarını kullanmaktadır. Ve şirketler, daha etkili sürdürülebilirlik stratejileri oluşturmak için bile kullanmaktadır. 

Şimdi Greenifs adlı bir şirket, ESG iletişimlerini dönüştürmek için yapay zeka teknolojisinin çok yönlülüğünü kullanarak şirketlerin greenwashing ile ilgili yaygın tuzaklardan kaçınmasını sağlayacağını umduğu bir çözüm buldu. 

Platform, yazılı içeriği bir forma kopyalamanıza ve yapay zeka tarafından potansiyel olarak yanıltıcı ve ispatlanmamış mesajlar için taranmasına olanak tanıyor (şu an için karakter sayısı ile sınırlı olan bir sosyal medya gönderisi uzunluğuna). Sadece birkaç saniye içinde içeriğin tamamen otomatik bir analizini oluşturur ve yazının greenwashinge kaymış olabileceği yerleri vurguluyor. Son olarak, yazarın ne tür bilgi eklemesi gerektiğine, kanıt sunmasına ve ne söylendiğini daha net hale getirmesine dair bir dizi öneri sunuyor. 

Greenifs’in kurucusu ve CEO’su Vytautas Sabaliauskas yeni ürününün mevzuatın biraz önünde olduğunu kabul ediyor. Ancak değişen düzenleyici ortamın oluşturduğu bir pazarda bulunmanın kendisini umutlandırdığını ifade ediyor. Şirketler gerçekten AI aracını kullanabilirler. “Marka itibarı kazanmak çok zordur ve şirketler basit hatalar yapabilir. AI’ımız onlara ikinci bir görüş sunuyor ve eksik olan şeyi anlamalarına yardımcı oluyor.” 

 
Greenifs.ai fikri, Sabaliauskas’ın diğer marka projeleri üzerinde çalışırken ortaya çıktı ve şirketlerin sürdürülebilirlik referanslarını vurgulayan tek bir çevrimiçi kaynağın olmadığı gerçeğiyle bir farkındalık geliştirdi. Elbette birçok sıralama ve kriter bulunuyor, ancak yeşil iddiaları keşfetmenin veya doğrulamanın tek bir yolu yok. 

“Yapay zeka ile oynamaya başladık ve nerede büyük bir etki yaratabileceğimizi keşfetmek istedik. Bu tür bir ürünün, büyük cezaların ve greenwashingin yol açabileceği zararın şirketler için hayati öneme sahip olabileceğini düşündük.,” diye açıkladı. 

AI’ın her sektöre getirdiği tüm iyi şeylere rağmen, teknolojinin belirli sorunları tetikleme riski var. Pazarlama ve iletişim ekiplerinde AI kullanımı aslında greenwashinge katkıda bulunuyor olabilir mi? 

“Şirketlerin mesajlarını nasıl oluşturduklarıyla ilgilenmiyoruz; sadece kanıtlayabilecekleri iddialarda bulunmalarını istiyoruz,” diyor kararlı bir şekilde Sabaliauskas. “AI yardım etmek için var; ancak kararlar hala insanlar tarafından alınıyor.” 

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map E-bülten

SDG Map E-Bülten

*
*
*

Kişisel verileriniz, Gizlilik ve Çerez Politikası kapsamında işlenmektedir. Formu doldurarak bu şartları okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.