Dünya Ekonomik Forumu 2022 Küresel Risk Raporu yayınlandı. Rapora göre pandeminin yarattığı sorunların yanında en büyük riskler arasında iklim krizi, artan toplumsal bölünmeler ve eşit olmayan küresel toparlanma süreci yer alıyor.
Dünya Ekonomik Forumu tarafından 2022 yılı için yayımlanan Küresel Risk Raporu’nda dikkat çeken sorunlar arasında pandemi kaynaklı ekonomik ve sosyal sorunlar, aşı eşitsizliği ve ülkelerin farklı ekonomik toparlanma oranlarının yaratacağı sosyal çatlaklar ve jeopolitik gerginlikler öne çıkıyor.
Raporda öne çıkan araştırmalardan biri hükümetler, sivil toplum kuruluşları ve yatırımcılardan oluşan uzmanlarla yapılan küresel ankete göre, her 6 kişiden yalnızca 1’i iyimser ve hatta her 10 kişiden yalnızca 1’i küresel toparlanma sürecinin hızlanacağına inanıyor.
İklim değişikliği önlemlerinin başarısız olması ve olağanüstü hava koşullarının oluşması önümüzdeki 5-10 yıl için başı çeken endişeler olarak öne çıkıyor.
Borçla ilgili konular orta vadeli tehlikeler arasında gösterilirken uzmanlar küresel toparlanmanın dengesiz ve ülkeler arasında farklılık gösterebileceğini düşünüyor.
Küresel Risk Algı Araştırması’na göre dünyayı 10 yılda bekleyen 10 risk şu şekilde:
- İklim için eyleme geçme başarısızlığı
- Aşırı hava koşulları
- Biyoçeşitliliğin kaybı
- Sosyal uyumun aşınması
- Yaşam için gerekli koşulları elde etmeye yönelik krizler
- Bulaşıcı hastalıklar
- İnsanların çevreye verdiği zarar
- Doğal kaynak krizleri
- Borç krizleri
- Jeo-ekonomik zorluklar
Tüm rapora ulaşmak için Tıklayın!
Kaynak Bloomberg