British Airways, Jet Emisyonlarını Azaltmak İçin Geri Dönüştürülmüş Yemeklik Yağ Yakıtı Arıyor

Havayolu, Birleşik Krallık rafinerisi ile anlaşma imzaladı, ancak sürdürülebilir havacılık yakıtının net sıfır referansına ilişkin sorular devam ediyor

British Airways, geri dönüştürülmüş yemeklik yağlardan ve diğer evsel atıklardan yapılan uçak yakıtının Birleşik Krallık’ta uygun ölçekte üretilmesi ve uçuşlarına güç sağlamak için 2022’de kullanılmaya başlanması için bir anlaşma imzaladı.

Havayolu Perşembe akşamı, kuzey Lincolnshire’daki bir rafineri ile binlerce ton sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) satın almak için anlaşmaya vardığını açıkladı; bu, net sıfır karbon salınımı ile bir Boeing 787’de 700 transatlantik uçuşa eşdeğer olacağını söyledi.

BA, 2030 yılına kadar uçuşlarının %10’unu SAF’larla çalıştırmayı taahhüt etti ve ABD’li yakıt tedarikçileri ile ortaklıklar kurdu ve İngiltere’nin kuzey doğusunda inşa edilecek gelecekteki bir atıktan yakıt tesisine yatırım yaptı.

Phillips 66 Humber rafinerisi ile yapılan anlaşma, İngiltere’ye beklenenden daha önce ticari olarak daha yeşil jet yakıtı üretimi getirecek. Havayolları, SAF’ler uçuşta hala karbon emisyonu üretirken, geri dönüşümün “yaşam döngüsü CO2 emisyonlarını” geleneksel jet yakıtına kıyasla %80’den fazla azalttığını söylüyor.

BA’nın CEO’su Sean Doyle, bunun “net sıfır karbon emisyonu yolculuğumuzda bir diğer önemli adım” olduğunu belirterek şunları ekledi: “Birleşik Krallık, SAF’ın geliştirilmesinde ve üretimi artırmada küresel bir lider olmak için gereken kaynaklara ve yeteneklere sahip. SAF, endüstri ve hükümet arasında gerçek anlamda işbirlikçi bir yaklaşım gerektiriyor.”

Rafineri genel müdürü Darren Cunningham, tesisin İngiltere’de ölçekli SAF üreten ilk tesis olacağını söyledi. “Şu anda günde yaklaşık yarım milyon litre sürdürülebilir atık hammaddesini rafine ediyoruz ve bu sadece bir başlangıç. Düşük karbonlu ürünler için pazarlar büyüyor ve bu anlaşma onları tedarik etme yeteneğimizi gösteriyor.”

BA’nın ana şirketi IAG, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu elde etme taahhüdünde erken bir liderdi – büyük ölçüde çevre grupları tarafından çok şüpheyle görülen dengeleme yoluyla da olsa.

Havayolları ve üreticiler elektrikli yolcu jetlerinin 2035 yılına kadar hizmete girebileceğini iddia etse de, sürdürülebilir yakıtlar, özellikle uzun mesafeli uçuşlar için havacılık emisyonlarını azaltmak için tek orta vadeli çözüm olarak görülüyor.

United Airlines, Çarşamba günü Chicago’dan Washington’a %100 sürdürülebilir yakıtla çalışan ilk yolcu uçuşu gerçekleştirdi. Yakıt, SAF’lerin kerosen ile maksimum %50 karışımına izin veren kuralları karşılamak için iki motordan birinde kullanıldı.

Havacılık Çevre Federasyonu, SAF’lerin, denkleştirmelere benzer şekilde ekonominin başka yerlerindeki sera gazı emisyonlarını ortadan kaldırmaya güvendiğini, ancak uçuşta yakıldığında jet yakıtı kadar CO2 saldığını; ayrıca üretmek ve daha fazla emisyona neden olmak için pahalı ve enerji yoğun olabilir.

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map E-bülten

SDG Map E-Bülten

*
*
*

Kişisel verileriniz, Gizlilik ve Çerez Politikası kapsamında işlenmektedir. Formu doldurarak bu şartları okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.