Migros

Migros

Migros Ticaret A.Ş., Türkiye’nin 81 ilinde 3.000’e yakın mağazası (MigrosJet, Migros M, MM, MMM, 5M, Migros Toptan, Macrocenter) ve online kanalları (Migros Sanal Market, Migros Hemen, Macroonline, Tazedirekt, Migros Yemek, Migros Ekstra) aracılığıyla müşterilerinin farklı ihtiyaçlarına yanıt veren geniş bir ürün yelpazesi sunmaktadır. Ekosistemindeki 60 bin çalışanı, 20 bin çiftçisi ve üreticisi, 3 bin tedarikçisi ile “yaşamın her alanında değer odaklı hizmet” anlayışını benimsemiştir. Türkiye’nin, Ar-Ge merkezine sahip ilk ve tek gıda perakendecisi olarak, 69 yıllık perakende deneyimini dijital dönüşümle harmanlamakta ve tüm iş süreçlerine entegre etmektedir. Cirosunun yüzde 77’si tarıma dayalı ürünlerden gelen Migros, Türkiye’nin en fazla taze ürün satan perakendecisidir. Sürdürülebilirliği çevresel, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla ele almakta ve Migros İyi Gelecek Planı çerçevesinde ölçülebilir hedefler doğrultusunda takip etmektedir. Sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarıyla BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde 9 yıl üst üste yer alan tek perakendeci olup, aynı zamanda BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi’ne giren ilk perakendeci olmuştur. İklim değişikliğiyle mücadele ve su yönetimi alanındaki CDP (Karbon Saydamlık Projesi) raporlamalarıyla dört kez İklim Liderleri, iki kez Su Liderleri arasında yer almıştır. Ayrıca Migros, Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne Türkiye’den giren ilk gıda perakendecisidir.

Migros İcra Kurulu Başkanı Özgür Tort’un Fast Company Röportajı 

Migros İş Modellerini Küresel Hedefler ile Nasıl Uyumlaştırıyor?

SDG 1 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 1 - Yoksulluğa Son

Amaç 1: Yoksulluğa Son

Ülkemizde yaşanan iklimle ilgili aşırı olaylara, çevresel şoklara ve afetlere maruz kalınması durumlarında tüm imkanlarımızı seferber ederek mağduriyetlerin azaltılmasına katkı sağlıyoruz. 2023 yılında 11 ilimizi etkileyen deprem felaketinin ilk dakikalarından itibaren hızlı bir refleksle tüm gücümüzü seferber ederek bölgedeki dağıtım merkezlerimizden acil ihtiyaç malzemelerini taşıyan tırlarımızı ilk 24 saat içerisinde teslim ettik. İskenderun ve Kahramanmaraş’ta binlerce kişiye de hazır yemek dağıtımı gerçekleştirdik. Türkiye’nin birçok ilinden bölgeye giden gönüllü destek çalışanlarımız ve bölgedeki mağazalarımızda dağıtımlar gerçekleştirerek bölge halkına aralıksız hizmet sunduk. Bunun yanında, T.C. Ticaret Bakanlığı ile T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca başlatılan Deprem Yardımlaşma Seferberliği kapsamında gün gün bölgedeki afetzedelerin ihtiyaçlarını takip ederek koordinasyon içerisinde depremden etkilenen bölgelere 60 tırı geçen yardım sevkiyatı gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

Ayrıca, deprem bölgesindeki illerin üretime yeniden döndürülmesi ve kalkındırılması için çiftçilere ihtiyaç duydukları desteği veriyor ve ürünlerini satın alarak mahsul değerini kaybetmeden mağazalarımızda tüketiciyle buluşturuyoruz. Alımları hızlıca yerinde tespit etmek ve süreçleri yürütmek üzere ekiplerimizle bölgede üs kurduk ve bu kapsamda tonlarca ürünü koruma altına alarak tüm Türkiye’ye dağıttık. 2023 yılındaki Türkiye çapında yapacağımız personel alımlarında önceliği depremzede vatandaşlara vereceğiz.

SDG 2 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 2 - Açlığa Son

Amaç 2: Açlığa Son

Güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişim için sürdürülebilir, eşitlikçi ve sağlıklı gıda üretim sistemlerine sahip olmak büyük önem taşıyor. Bölgesel kalkınmanın yerel üretimin desteklenmesinden geçtiğini düşünüyoruz.

Türkiye’nin her köşesindeki büyük – küçük üreticilere ulaşarak, ürünlerinin ulusal pazarda değer görmesini, müşterilerimizin ise en uygun fiyatlarla bu ürünlere ulaşmasını sağlıyoruz. Cirosunun %77’si tarıma dayalı ürünlerden oluşan bir şirket olarak, Tarım Kredi Kooperatiflerinden de en fazla alım yapan gıda perakendecisiyiz.

Tarım sektöründe faaliyet gösteren kadın girişimcilere destek vermek amacıyla KAGİDER ve Migros iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Tarımda Kadın Girişimci Geliştirme ve Hızlandırma Programı’ kampını gerçekleştiriyoruz.

Migros ve KAGİDER iş birliğinde, kadınların büyük emeklerle ürettikleri ürünlerin hak ettikleri değeri görmesi için eğitim ve danışmanlık veriyoruz. Programda eğitim gören kadın üreticilerimizin Migros standartlarında yaptıkları tüm üretimleri de mağazalarımızda müşterilerimizle buluşturmak adına çalışıyoruz. Tarımsal üretimde devamlılığın sağlanması için Ziraat Bankası’yla ‘Üretici Finansman Sistemi’ protokolü imzalandı. Migros’a ürün satan çiftçiler ücretlerini peşin olarak alabiliyor ve finansal olarak güçleniyor. Meyve-sebzede düşük fiyatlama ve stabilizasyon için önemli katkılar sağlayacak bu iş birliği sayesinde tarımın sürdürülebilirliğine de katkı sağlanıyor.


Hasat sonrası gıda kaybının önlenmesi ve çiftçi refahına katkı sağlanması için tarlalardan tüm mahsullerin alınıp satış kriterlerine uygun olmayan ancak besleyici değerini yitirmeyen ürünlerin, meyve suyu, reçel yapımı gibi üretim alanlarında değerlendirilmesi adına çalışmalar yürütüyoruz. Antalya ve Isparta bölgesinden 700 ton, yerel üreticilerden 7.000 ton elma alımı, Doğu Karadeniz’de çaydan sonra 2. önemli yerel geçim kaynağı olan kivi ürününden ise 1.100 ton alım gerçekleştirdik. Bu toplu alımlarla aynı zamanda üretimin devamlılığını da destekliyoruz.


Görsel olarak satış standartlarını karşılamayan ancak besleyiciliğini koruyan ve tüketime uygun gıda ürünlerini, web tabanlı bir bağış platformu olan “Fazla” ile ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. 2017 yılında, Türkiye’de ilk kez kullanmaya başladığımız bu yeni nesil uygulama sayesinde, bağışlanabilir durumdaki gıda ürünleri ile ihtiyaç sahiplerinin talepleri eşleşiyor. Böylelikle, bağışlanan gıdalar doğru adreslere ve uygun miktarda ulaşarak tamamı değerleniyor. 2017 yılında başlayan “Gıdaya Saygı’’ projemiz ile 25,8 milyonu aşkın öğün ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

SDG 3 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 3 - Sağlık ve Kaliteli Yaşam

Amaç 3: Sağlık ve Kaliteli Yaşam

Sağlıklı ve kaliteli yaşamı güvence altına almak için inovatif uygulamaları hayata geçiriyoruz. Migros Mobil uygulamamızdaki Sağlıklı Yaşam Yolculuğu alanında, müşterilerin 3 aylık gıda alışverişlerine göre besin dağılımlarıyla günlük ideal besin tüketim tablosu yan yana yer alıyor.

Global parametreler ve Sağlık Bakanlığı verilerinden yola çıkarak oluşturulan tablo ve mesajlarda müşteriler, bir bakışta dengeli beslenmek için hangi besin grubunu ihmal ettiklerini görebiliyorlar. Dengeli beslenmeye yönelik olarak aradaki farkı kapatabilmeleri için kişiye özel öneriler indirimli olarak sunuluyor. Nisan 2018’de başlayan proje 2022 yılı sonunda 5,4 milyon kişide sağlıklı yaşam ve dengeli beslenme konusunda farkındalık yaratmanın yanı sıra 2022 yılında kullanıcıların yaklaşık %30’unda olumlu davranış değişikliğine neden oldu. 2022 yılında 70 firma ile iş birliği yapılan projede Danone Türkiye iş birliğiyle ‘Sana ve Dünyamıza İyi Gelecek Tarifler’ projesini gerçekleştirdik. Danone’un bitkisel bazlı Alpro ürünü etrafında hem sağlıklı hem de çevresel ayak izi düşük, sürdürülebilir tarifler hazırlanarak şefler tarafından MigrosTV’de sunuldu. Aynı zamanda atölye çalışmaları, indirimler ve çok yönlü iletişimle desteklenen projede 1,3 milyon erişime ulaşıldı.

Migros ile Sağlıklı Büyüyorum projesi kapsamında, çocuklarımızın doğru ve dengeli beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi için mağazalarımızın içinde aktif geziler ve etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Eğitime katılanlara da Gıda Güvenliği Derneği ile hazırlanan “Migros Sağlıklı Büyüme Rehberi” hediye ediyoruz. 2016 yılından beri, iyi yaşam ve bilinçli alışveriş eğitimleri kapsamında çocuklar için düzenlenen mağaza turlarına 176 bini aşkın çocuk katıldı. 2021 yılında eğitim içeriği, dijital platformlardan daha fazla kişiye ulaşması için FAO’nun içerik onayıyla animasyon filme dönüştürüldü. Migros TV ve sosyal medya kanallarında yayınlanan animasyon, influencer destekleriyle gerçekleştirilen relansman ile 2 milyonu aşkın görüntülenme aldı.

Bireyin ve toplumun sağlığını önemsiyor, sağlıklı yaşamı destekleyen ürünlerimizi tüketiciyle buluşturuyoruz. Özgün markalarımızdan biri olan M Life ile organik sertifikalı, sınırlı kalorili ve sağlıklı yaşam odaklı ürünleri sağlıklı yaşamaya özen gösteren müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz.

Sağlıklı Yaşam Yolculuğu Video

Migros Sağlıkla Büyüyorum Çizgi Filmi

SDG 4 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 4 - Nitelikli Eğitim

Amaç 4: Nitelikli Eğitim

Kapsayıcı ve eşitlikçi yaklaşım ile nitelikli eğitimi sağlamak ve herkes için yaşam boyu öğrenim fırsatlarını teşvik etmek için Aile Kulüplerini kurduk. İlçe Halk Eğitim Merkezleri ile iş birliği içerisinde kurulan Aile Kulüplerimiz aracılığı ile her yaştan kadın, erkek ve çocukların yeteneklerini geliştirmeyi amaçlıyoruz ve nitelikli eğitim almalarına olanak sağlıyoruz.

Farklı coğrafi bölgeleri kapsayan Aile Kulüplerinde ücretsiz meslek edindirme ve yetenek geliştirme kursları ile benzer ilgi alanına sahip kişileri buluşturuyoruz. Aile Kulüplerimizde çocuklar için de çeşitli çalışmalar sürdürüyor, onlara katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda, resim, müzik, satranç gibi eğitimler sunuyor, kodlama, sürdürülebilirlik ve sıfır atık konuları kapsamında atölye çalışmaları düzenleyerek, çocukların bilgi seviyesi ve hayal gücünü geliştirmeyi hedefliyoruz.

2022 yıl sonu itibariyle, Türkiye çapında 33 noktada yer alan Aile kulüplerimizde mutfak sanatlarından, yağlı boya resme, yabancı dil kurslarından, fotoğrafçılığa, pilatesten robotik kodlamaya kadar 178 farklı alanda 367.745 kişiye eğitim verildi. Üyelerinin büyük bir çoğunluğunu kadınların oluşturduğu Aile Kulüplerimiz, kadınların sosyal yaşamda daha aktif rol almalarını, kişisel gelişimlerine yatırım yapmalarını, meslek sahibi olmalarını ve çocukları için daha güçlü birer rol model oluşturmalarını destekliyor. Bugüne kadar 17 bini kadın olmak üzere 23 bin üyemiz aldığı eğitimler sonrasında gelir elde etmeye başladı. Halk Eğitim Merkezleri ve Tarım ve Orman İlçe Müdürlükleri iş birlikleriyle Aile Kulüplerimizde yerelleşmeyi önemseyerek verdiğimiz mesleki eğitimlerimizden; Millî Eğitim Bakanlığı sertifikalı Arı Yetiştiriciliği ve Arı Sütü Üretimi ve Ana Arı Yetiştiriciliği kurslarımızla 300 kişiyi Arı Yetiştiricisi olarak sektöre kazandırdık. Projenin migros_ailekulubu Instagram hesabı üzerinden kompakt hale getirilen kısa eğitim videoları 2,5 milyonun üzerinde izlemeye ulaştı.

Migros Aile Kulubu

SDG 5 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 5 - Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramını kurum kültürümüzün önemli bir parçası olarak görüyor, öncelikli odak konularımız arasında görüyoruz. Bu kapsamda, çalışanlarımızın kariyer planlamalarını mevcut görevleri, yetkinlikleri ve gelişim alanlarına göre yaptığımız detaylı çalışmalar sonucunda gerçekleştiriyor, bu süreçte cinsiyet eşitliği yaklaşımını gözetiyoruz. Eşitliğe Değer online eğitim serisini çalışanlarımıza sunuyoruz. Mutlu Anne hamile takip sistemi ile hamile çalışanlarımıza yasal hakları, sağlıklı beslenme, çocuk gelişimi, doğum sonrası iş hayatına dönüş gibi süreçler hakkında kısa eğitim ve video içerikleri sunuyor, Mutlu Anne altında ele aldığımız Mutlu Aile kapsamına babalarımızı da dahil ederek eğitimlerle bilinçlenmelerine katkı sağlıyoruz. Kadın yöneticilerin sektörel komiteler ve mesleki organizasyonlarda şirketimizi temsil etmelerini sağlıyor ve bu doğrultuda katılımlarını teşvik ediyoruz.

Perakende sektöründe okul niteliği taşıyan Migros Perakende Akademisi’nin Aile Kulüpleri ve İyi Gelecek Elçileri ile güçlerini birleştirmesiyle 2021 yılı başında Migros Kadın Akademisi hayata geçirildi. Bu akademi aracılığı ile 3 yılda 1 milyon kadına ulaşılması hedefi 2,8 milyon kişiye ulaşılarak aşıldı.

Bu konuya hizmet etmek için 2022 yılında ‘Farklıyız Eşitiz’ markasını kurduk. Bu marka altında eşitlik çalışmalarımızı; eğitimler, video eğitim serileri, webinarlar, eşitlik bültenleri gibi farkındalık artırıcı araçlarımızla sürdürüyoruz. Başlattığımız online eğitim serimizle farkındalığı artırmayı hedefliyoruz.

Eğitmenlerimizle gerçekleştirdiğimiz ‘Turuncu Mola’ oturumumuz ve interaktif ve uzaktan eğitimle tüm çalışanlarımıza Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (TCE) kavramını detaylıca işleyerek gerçekleştirdiğimiz eşitlikçi uygulamalar hakkında bilgilendiriyoruz.

Kurumumuzla tanışacak her yeni çalışanın oryantasyon programında 2 farklı TCE uzaktan eğitimimiz bulunuyor. 2022’de ayrımcılığı önlemeye yönelik online olarak verdiğimiz TCE farkındalık eğitimlerimize 9.419 çalışanımız katılım sağladı. Lider Kadınlar Gelişim Yolculuğu programımız sayesinde kadın çalışanlarımızın ve kadın yöneticilerimizin sayısını artırmak yönünde ölçülebilir hedefler belirledik ve bu hedeflere ulaşmak için eğitim, gelişim ve koçluk çalışmaları tasarladık.

TCE çerçevesindeki çalışmalarımızı bu konuda özel uzmanlığı bulunan danışmanımız ile farklı departmanlardan bir araya gelen çevik ekiplerle yürütüyoruz. Çalışanlarımızın TCE ile ilgili soruları danışmanımız tarafından cevaplanarak 2 aylık periyotlarda çalışanlarımızla video ile paylaşılmaktadır.

Eşitlik çalışmaları kapsamında çalışanlarımızı doğru bilgilendirmek için ‘Haberim Var’ isimli aylık eşitlik bültenleri çıkarmaya başladık. Ayrıca saha ekibimiz dahil tüm bölgelerdeki çalışanlarımızı temsil edebilecek nitelikte katılımcı kitlemizle Eşitlik Çalıştayı gerçekleştirdik. Bu çalıştay sonrası Şirketimizdeki direktör ve üzeri yöneticilerimiz ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konulu online toplantı gerçekleştirdik.

Aile İçi Şiddet ve İstismara Karşı İş Yeri Politikamızı tüm çalışanlarımızla paylaştık.

Kadın yönetici oranımızı 2022 yılında %32’ye yükselttik ve 2027 yılına kadar bu oranı %35’e çıkarmayı hedefliyoruz. 1.321 mağazamızda kadın yönetici bulunurken, her mağazada en az 1 kadın yönetici hedefiyle çalışıyoruz. LEAD Network Avrupa’nın CEO Taahhüdü imzacısı olarak, direktör ve üzeri yöneticilerde kadın temsiliyetini 2023 yılı sonuna kadar, 2018 yılına oranla 5 puan artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca, İcra Kurulu Başkanı ve doğrudan raporlayanlardan oluşan üst yönetimdeki kadın temsiliyetinin 2026 itibariyle %27-33’e çıkarılması hedefimiz yönetim kurulu imzasıyla güvence altına alınmıştır.

Video

Migros Aile Kulübü

SDG 6 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 6 - Temiz Su ve Sanitasyon

Amaç 6: Temiz Su ve Sanitasyon

Gıda perakendecisi olarak, suyun verimli kullanımını sağlayabilmek ve faaliyetlerimiz kapsamında açığa çıkan atık suyun çevresel etkilerini önleyebilmek adına çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. 2019 baz yılına göre 2030 yılına kadar satış m2’miz başına günlük su tüketimimizi %10 azaltmayı hedefliyoruz.


Operasyonlarımızdaki tesisler kapsamında, yaşanabilecek su riskini değerlendirmek için WRI Aqueduct aracını kullanıyoruz. Bu araç yardımı sayesinde, sel ve kuraklık riski taşıyan bölgeleri ve su stresli alanları belirliyor ve konu kapsamında belirlemiş olduğumuz risk ve fırsatları paydaşlarımız ile paylaşıyoruz.


Tüm birimlerimiz kapsamında gerçekleştirdiğimiz faaliyetler çerçevesinde çevreye saygılı davranıyor ve etkilerimizi azaltmak adına çeşitli önlemler alıyoruz. Bu doğrultuda, mağazalarımızdan çıkan atık suyun kalitesini artırmak için balık ve sıcak yemek reyonlarımıza yağ tutucular yerleştirdik. Bununla birlikte, arıtma tesisi bulunan MİGET, Gebze, Torbalı ve Kemalpaşa dağıtım merkezlerimizin faaliyetleri neticesinde oluşan atık sular ise arıtma tesislerinde yasal limitlerin çok altında kirlilik yükü düzeyine düşürüyoruz.
Su kesintisinin çok yaşandığı mağazalarımızda ise su depoları kuruyoruz. 2022 yılında 80 mağazamızda tesisat ve kurulum gerçekleştirdik. Su verimliliğini artırmak için zaman ayarlı armatür ve perlatör kullanımını tüm mağazalarımıza yaygınlaştırdık. 2023 yılında açılacak bir dağıtım merkezimizde yağmur suyunun toplanıp yeniden kullanımını sağlayacak sistemin kurulumunu tamamladık. Ayrıca bir meyve sebze depomuzda aynı sistemin kurulumu planlanıyor.

SDG 7 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 7 - Erişilebilir ve Temiz Enerji

Amaç 7: Erişilebilir ve Temiz Enerji

Mağazalarımızda kullanmış olduğumuz elektrik miktarını 2019’a kıyasla 2030 yılına kadar Satış m² başına %35 azaltmayı hedefliyoruz. Elektrik tüketimimizi azaltmak için soğutma, iklimlendirme ve aydınlatmayı merkezden kontrol ediyor ve yeni nesil sistem değişimleriyle optimizasyon sağlıyoruz. 2022 yılında tükettiğimiz elektrik enerjisinin %21,42’sini yenilenebilir kaynaklardan sağladık ve I-REC Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası’nı aldık. Bursa sebze-meyve deposundaki ve Bursa, Gebze, Esenyurt, Bayrampaşa Dağıtım Merkezlerindeki gıda atıklarını, kaynağında ayrıştırarak biyogaz tesislerine gönderiyoruz. 2022 yılında 4.983 ton organik atıktan biyogaz ile 2.242 ton kompost, 1.051 MWh elektrik elde etmiş olduk. Online satış teslimatlarımızda 15 elektrikli araç, 52 elektrikli bisiklet kullanıyoruz.

Araç filomuzdaki çevreci araç sayısını artırırken müşterilerimizin de bisiklet kullanımını teşvik ediyoruz. Bisikletli alışveriş dostu mağazalarımızla bisiklet kullanıcısı müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştırırken, yeşil ulaşımı destekleyerek karbon emisyonlarının sürdürülebilir şekilde azaltılmasına destek oluyoruz. 45 farklı mağaza otoparkımızda elektrikli araçlar için şarj istasyonu bulunduruyoruz. 2022 yılında, elektrikli araçlara şarj hizmeti vermek amacıyla yeni bağlı ortaklığımız Migen Enerji ve Elektrikli Araç Şarj Hizmetleri A.Ş’yi kurduk. Bu yeni oluşumla mağazalarımızın bulunduğu lokasyonlarda elektrikli araç sahibi müşterilerimize rahat ulaşılabilir, hızlı ve güvenilir şarj hizmeti sunmayı hedeflemekteyiz.

SDG 8 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 8 - İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme

Amaç 8: İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme

Mağazalarımızda kullanmış olduğumuz elektrik miktarını 2019’a kıyasla 2030 yılına kadar Satış m² başına %35 azaltmayı hedefliyoruz. Elektrik tüketimimizi azaltmak için soğutma, iklimlendirme ve aydınlatmayı merkezden kontrol ediyor ve yeni nesil sistem değişimleriyle optimizasyon sağlıyoruz. 2022 yılında tükettiğimiz elektrik enerjisinin %21,42’sini yenilenebilir kaynaklardan sağladık ve I-REC Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası’nı aldık.

Bursa sebze-meyve deposundaki ve Bursa, Gebze, Esenyurt, Bayrampaşa Dağıtım Merkezlerindeki gıda atıklarını, kaynağında ayrıştırarak biyogaz tesislerine gönderiyoruz. 2022 yılında 4.983 ton organik atıktan biyogaz ile 2.242 ton kompost, 1.051 MWh elektrik elde etmiş olduk. Online satış teslimatlarımızda 15 elektrikli araç, 52 elektrikli bisiklet kullanıyoruz. Araç filomuzdaki çevreci araç sayısını artırırken müşterilerimizin de bisiklet kullanımını teşvik ediyoruz. Bisikletli alışveriş dostu mağazalarımızla bisiklet kullanıcısı müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştırırken, yeşil ulaşımı destekleyerek karbon emisyonlarının sürdürülebilir şekilde azaltılmasına destek oluyoruz. 45 farklı mağaza otoparkımızda elektrikli araçlar için şarj istasyonu bulunduruyoruz. 2022 yılında, elektrikli araçlara şarj hizmeti vermek amacıyla yeni bağlı ortaklığımız Migen Enerji ve Elektrikli Araç Şarj Hizmetleri A.Ş’yi kurduk. Bu yeni oluşumla mağazalarımızın bulunduğu lokasyonlarda elektrikli araç sahibi müşterilerimize rahat ulaşılabilir, hızlı ve güvenilir şarj hizmeti sunmayı hedeflemekteyiz.

Video

SDG 9 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 9 - Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı

Amaç 9: Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı

Çoklu kanal kullanımı ile hem mağazalarımız hem de online kanallarımızda aynı kalitede hizmet sunuyoruz. Migros Sanal Market, Tazedirekt, Migros Hemen, Macroonline kanallarında, mağazada satılan ürünlerimizi internet ortamında müşterilerimizle buluşturuyoruz.

Müşterilerimizin; ürünleri kasada, yeniden okutmadan ve alışverişi pratik bir şekilde tamamlamalarına olanak sağlayan MKolay uygulamasını, müşteri beklentilerini yakından dinleyerek yeniden tasarladık. Alışverişin tamamlanma anı olan ödeme aşamasını, Jet kasalar ile bir araya getirerek temassız bir alışveriş deneyimi tasarladık. MKolay platformu üzerinden geliştirdiğimiz MKolay Kantin uygulamamızla plazalar, iş yerleri gibi ofis ortamlarında tamamen self servis alışveriş deneyimi sağlıyoruz. Türkiye’de ilk kez meyve – sebzede blockchain ile izlenebilirlik sağlandı. Money Mobil Uygulaması ile blockchain logolu 750’den fazla sebze ve meyvenin tarladan rafa uzanan yolculuğunu müşterilerimize sunuyoruz. Bu doğrultuda, tedarikçilerimizin doğrudan sertifika detaylarını işleyebileceği ve Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Tarımsal Üretim İzlenebilirlik Portalı (TÜİP) adında bir sertifika veri tabanı alt yapısını oluşturduk.
Müşterilerimizin finansal çözümlere hızlı, kolay ve güvenle erişebilmesini hedefleyen MoneyPay aracılığı ile ödeme alternatifleri konusunda bir ilki müşterilerimize sunduk. Getirdiğimiz bu yenilik sayesinde MoneyPay, ilk aşamada Migros müşterileri için özel olarak tanımlanan hazır limitlerini kullanarak “alışverişi şimdi, ödemeyi sonra yap” seçeneğini kullanıma sunuyor. Bu sayede müşterilerimiz; kredi kartı, havale/EFT yöntemiyle, QR kod ile veya dilerlerse Migros Sanal Market’te ödeme yapabiliyor.

SDG 10 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 10 - Eşitsizliklerin Azaltılması

Amaç 10: Eşitsizliklerin Azaltılması

Eşitsizliklerin azaltılması adına geliştirdiğimiz projeleri devam ettirmek ve geliştirmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz.İnsan Hakları ve Fırsat Eşitliği politikamız doğrultusunda; faaliyetlerimiz kapsamındaki işe alım ve yerleştirmeden ücretlendirmeye kadar tüm insan kaynakları süreçlerimiz, ayrıntılı olarak tanımladığımız görev profillerine göre yönetiliyor.

Başvuru yapan adaylarda kültür, yaş, cinsiyet ve engellilik gibi ayrımlar gözetmeksizin yetkinliklerine göre işgücüne dahil ediyoruz. Tedarikçilerimiz ile yaptığımız tüm sözleşmelerde; rüşvet ve yolsuzluğun önlenmesi, insan hakları ve çalışma standartları, iş sağlığı ve güvenliği ve çevrenin korunması konularını içeren Etik Kurallarımız bulunuyor. Bu doğrultuda tedarikçilerimizin de çalışanlarına; din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapması, sözel, fiziksel ve cinsel şiddet uygulaması ve zorla veya çocuk işçi çalıştırmasını açık ve net bir şekilde reddetmekteyiz.


Migros Sanal Market’in mobil uygulamasını, görme engelli bireylerin kullandığı ekran okuyucu programları ile tam uyumlu şekilde tasarladık. 2021 yılında BlindLook ile önemli bir iş birliğinde Migros Sanal Market ve Migros Hemen’in mobil uygulaması ve web sitesinde kullanılacak sesli simülasyon teknolojisi geliştirildi. Sesli simülasyon ile görme engellilere tüm site anlatılıyor, hangi işlem için ne yapmaları gerektiği konusunda yönlendirmede bulunuluyor.


2022 itibariyle Migros bünyesinde 1.136 engelli çalışanımız görev aldı. Sağlığa destek verecek projeleri, sivil toplum kuruluşları ile birlikte geliştiriyor ve yaygınlaşmasını sağlıyoruz. 2022 yılında 380 kg plastik kapak omurilik felçlilerine teslim edilerek bugüne kadar toplam 7 adet tekerlekli sandalye temin edildi.

SDG 11 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 11 - Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar

Amaç 11: Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar

Mağazalarımızda engelli ve yaşlı müşterilerimiz için sunduğumuz ayrıcalıklı hizmetleri bir çatı altında toplayarak, ‘Engelsiz Migros’ projesini hayata geçirdik. Bu kapsamda 46 ilde ‘Engelsiz Mağaza’ konseptine uygun 280 mağazamız bulunmaktadır.
Engelsiz mağazalarımızda:
• Talebi doğrultusunda alışveriş sırasında eşlik etme hizmeti,
• Yakalarındaki rozetlerinden ayırt edilebilen, işaret dili bilen en az bir çalışanımız,
• Tekerlekli sandalyelerin geçişlerine uygun şekilde raf aralıkları,
• Girişlerinde rampa ve korkuluk,
• Yaşlı müşterilerin ihtiyaç durumunda kullanım için tekerlekli sandalye bulunuyor.
Kültürel mirasa katkı sağlamak ve çocuklarımızın sanat ile iç içe yaşayacağı bir dünya yaratmak için onların sanatsal eğitimine katkı sağlıyoruz. Migros, Devlet Tiyatroları iş birliğiyle 28 yıldır, 23 Nisan’ı kapsayan 2 hafta süresince, birçok ilde, çocuklara ücretsiz tiyatro gösterilerinin sunulmasına destek vermektedir. Migros, 28 yılda 11 ilde 1 milyondan fazla çocuğun ücretsiz olarak tiyatro ile buluşmasını sağladı. 2022 yılında da gerçekleştirdiğimiz Migros Tiyatro Festivali kapsamında ise müşterilerimize ailece tiyatro izleme imkânı sunduk. Bu yıl Festival kapsamında sahnelenen 10 oyunu 1.600 kişi tiyatro salonlarında, 1.000 kişi online olarak Migros TV üzerinden izledi. Toplumsal gelişimimizde büyük önemi olan kültür ve sanat etkinliklerini sürekli olarak destekliyoruz.

SDG 12 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 12 - Sorumlu Üretim ve Tüketim

Amaç 12: Sorumlu Üretim ve Tüketim

Sağlık ve Gıda Politikamızda; ürün gamı, ürün güvenliği, sertifikalı ürün uygulamaları, taze ürün grubundaki kalite standartları ve ürünlerin besin ve enerji öğelerinin yer aldığı ambalaj ve etiket bilgileri dahilindeki kurallara ve yaklaşımımıza ayrıntılı bir şekilde yer veriyoruz.

Migros’a ait özgün markalı ürünlere dair üretim koşullarının etik, sosyal ve çevreye saygılı şekilde gerçekleştirilmesi ve aynı zamanda ürün güvenliğinin sağlanması için belirlediğimiz standartlar Özgün Markalar Kalite Politikamız kapsamında yer alıyor. Sorumlu Tedarik başta olmak üzere tüm Migros kurumsal politikalarına ve uluslararası gıda güvenliği, etik, sosyal ve çevresel çalışma standartlarına uygunluk konusunda, birlikte çalıştığımız tedarikçilerimize, bağımsız dış denetim kuruluşları eşliğinde düzenli denetimler gerçekleştiriyoruz.

Uygunluk denetimlerini, birinci gün ‘’IFS Uluslararası Ürün Güvenliği Standardı’’, ikinci gün ise “GC-Etik Uygunluk’’ olmak üzere iki standart çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. 2022 yılında tedarikçilerimizin %59’u, her iki denetimi geçip “GC Migros Onaylı Tedarikçi” sertifikası aldı. 2022 yılı için denetlediğimiz tedarikçilerimizin performanslarını 2 puan artırma hedefimizi gerçekleştirerek IFS Global Market denetimi ortalama başarı puanını 87,52’ye, GC Etik ve Sosyal Uygunluk, Çevre, İSG başarı puanını ise 81,71’e çıkardık. 2022 yılında, 150 aday tedarikçiye 183 adet ürün güvenliği denetimi yapıldı ve 121 aday tedarikçi denetimleri başarıyla tamamladı. Ayrıca 101 aday tedarikçi firmaya ise GC Etik ve Sosyal Uygunluk kriterleri doğrultusunda 125 adet denetim gerçekleştirdik ve süreci başarı ile tamamlayan 78 tedarikçi ile çalışma kararı aldık.

Ürün güvenliği konusunda, uluslararası ölçekte en yüksek standartların gereklerini yerine getiren Migros olarak, müşterilerimizin koşulsuz güvenine layık olabilmek adına bütün ürünlerimizin en hijyenik koşullar altında saklanıp sunulmasını hedefliyoruz. 2022’de toplam 10.000’i aşkın üründe 40.000 parametre bazında akredite laboratuvarlarda kalite doğrulama analizi yapıldı.

Şeffaf ürün bilgilendirmesiyle müşterilerimizin bilinçli alışveriş yapmalarına destek sunmak amacıyla üyesi olduğumuz Consumer Goods Forum (CGF) tarafından başlatılan projenin Türkiye’deki çalışmalarını GS1 Türkiye ile birlikte yürütüyoruz. Bu kapsamda 580 tedarikçimizin iş birliği ile 9.483 ürünün 7 temel ürün bilgisi GS1 sistemine tanımlandı. Tedarik Zinciri dolaylı etkilerini yönetebilmek amacıyla, bitkisel ve hayvansal üretimde İyi Tarım Uygulamaları’nı (İTU) benimseyen tedarikçilerden ürünlerimizi sağlamayı tercih ediyoruz. Böylece tarım arazisi çevresindeki biyoçeşitlilik üzerinde tarımsal üretim kaynaklı olumsuz etkilerin azaltılmasına, üretimde hayvan refahının gözetilmesine katkı sağlıyoruz. Bununla birlikte, zararlılarla alternatif mücadele yöntemleri geliştirilmesi ve Biyolojik Mücadele Teknikleriyle zirai ilaç kullanımının kaldırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Migros olarak; çevre, insan sağlığı ve hayvan refahına duyarlılığı esas alan kontrollerden geçen “İyi Tarım” logolu “İyi Tavuk”u ve “İyi Hindi”yi ilk kez raflarına koyan perakendeci olduk. 2022 yılında, satılan piliç eti ve hindilerin tamamı İTU usul ve esaslarına uygun üretildi ve 317 kontrol kriterinden geçirildi. Aynı zamanda toprağın organik içeriğini yeniden düzenleyen ve biyolojik çeşitliliğini eski haline getirerek iklim değişikliğini tersine çevirmeye katkıda bulunan bir tarımsal uygulamalar bütünü olan Rejeneratif Tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz. Bu amaçla 2025 yılına kadar rejeneratif tarım projesiyle sürdürülebilir ürün gamımızı genişletmeyi hedefimiz doğrultusunda Rainforest Alliance sertifikalı ilk özgün markalı ürün olan M Life çiğ fındığı müşterilerimizle buluşturduk.

Anadolu coğrafyasındaki toprak zenginliğinin korunması için kaybolma tehdidi altındaki geleneksel tohumlarımıza sahip çıkıyor ve tarımda geleneksel tohumların kullanımını ve yeni nesillere ulaştırılmasını destekliyoruz.

SDG 13 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 13 - İklim Eylemi

Amaç 13: İklim Eylemi

Migros olarak iklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için, atık oluşumunu ve ormansızlaşmayı azaltıcı faaliyetleri destekliyoruz. Faaliyetlerimizi sürekli gözden geçirerek, bu faaliyetten kaynaklanan emisyonların belirgin şekilde azaltılması için projeler geliştiriyor ve hayata geçiriyoruz. Karbon ayak izimizi 2020 yılına kıyasla 2030 yılına kadar %42 azaltma hedefiyle karbon net sıfır hedefi yolunda somut adımlarla ilerliyoruz. Hedefimizin 1,5ºC senaryosu ile uyumlu ve bilime dayalı metot olduğunu SBTi’ye (Science-Based Target Initiative) onaylatmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aynı zamanda elektrik tüketimimizi 2019’a kıyasla 2030’da %35 azaltmayı hedefliyoruz.


Perakende sektörü kapsamındaki sera gazı emisyonlarının, büyük bir kısmı soğutma sistemlerinden kaynaklanıyor. Bu doğrultuda, sera gazı salımımızı azaltmak adına, verimli doğal soğutucuların ve yeni nesil sistemlerin tercih edilmesine önem veriyoruz. Soğutma sistemlerimizde “ülkemizin bulunduğu iklim” ile uyumlu çalışabilen doğal soğutucular ve çevreci sistemlerin kullanımı için yenilikçi uygulamalar hayata geçiriyoruz. Soğutucu dolapları soğuk su dolaştırılarak soğuttuğumuz ve yalnızca suyun soğutulması için az miktarda gaz kullanarak gaz kaçaklarının büyük bir çoğunluğunu önlediğimiz ‘Sulu Soğutma Sistemi’ Faydalı Model Belgesi’ne sahip.
Kapsam 3 emisyonlarımıza etki eden ve en önemli paydaşlarımızdan olan tedarikçilerimizin karbon ayak izi çalışmaları kapsamında gelişim göstermelerini önemsiyoruz.

Net sıfıra giderken tedarikçilerimizin satışımızdaki ürünlerden kaynaklı Kapsam 3 emisyonumuza olan etkilerini ölçümleyebilmek adına, sorumlu üretim ve tüketim anlayışımızla stratejik ve çevresel hedeflerimize hizmet edecek ‘Sürdürülebilir İş Ortakları Ağı’ platformunu 2022 yılında hayata geçirdik.
Ormansızlaşma ile mücadele kapsamında büyük çoğunluğu Ege Orman Vakfı aracılığıyla olmak üzere 15 yılda 576.395 fidan bağışı yapıldı. Migros Up kapsamında Ecording iş birliği ile 8.450 adet fidan topu atıldı.

SDG 14 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 14 - Sudaki Yaşam

Amaç 14: Sudaki Yaşam

Dört bir yanı denizler ile çevrili olan ülkemizde denizlerimizin ve tatlı su kaynaklarımızın kirlenmemesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2022 yılında 36,9 ton bitkisel atık yağı toplayıp Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş lisanslı firmalara ulaştırıyoruz. Toplanan bitkisel atık yağlar sayesinde TURMEPA Deniz Temiz Derneği ile denizlerin temizlenmesine katkı sağlıyoruz.

TURMEPA Derin Temiz Derneği aracılığıyla 262.000 litre atık toplanmıştır. Toplanan atık su sayesinde 2,1 milyon litre deniz suyunun temiz kalması sağlanmıştır. Çevre bilinci ve farkındalığının artırılmasına yönelik Dünya Çevre Günü’nde Migros ve Macrocenter çalışanlarımız ile Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de toplam 15 sahilde kıyı temizleme etkinliği gerçekleştirdik. Sürdürülebilir balıkçılığa destek veriyoruz. Bu doğrultuda, müşterilerimize sunduğumuz balıkları, ilgili regülasyon ve yönetmelikler kapsamında belirtilen ölçülerde ve uygun mevsimde temin ediyoruz. 2022 yılında şirketimiz bünyesinde İyi Balık Projesi’ni hayata geçirerek Türkiye`de yetiştiriciliği yapılan balıkların İyi Tarım Uygulamaları sertifika sürecine dahil edilmesine katkıda bulunduk.

Müşterilerimize MSC, ASC gibi sürdürülebilir deniz ürünleri sertifikasına sahip ürünler sunuyoruz.

SDG 15 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 15 - Karasal Yaşam

Amaç 15: Karasal Yaşam

Tüm işletmelerimizde Sıfır Atık hedefimiz doğrultusunda çalışıyoruz. Etkin atık yönetimi uygulamalarımızla dağıtım merkezleri ve mağazalarımıza Sıfır Atık Belgesi alıyoruz.


2020 yılında, Global Compact Türkiye, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) ve TÜSİAD iş birlikleriyle plastik kirliliğiyle mücadele adına kurulan “İş Dünyası Plastik Girişimi’ne dahil olarak plastik atıklar konusunda taahhüt ve hedeflerimizi belirledik. Bu hedefler doğrultusunda 2023 yıl sonuna kadar toplamda 493 ton plastik atığın önüne geçmeyi hedefliyoruz. 2022 yılı sonu itibariyle bu hedefimizin büyük çoğunluğunu tamamladık.


OMO iş birliği ile pilot olarak başlattığımız Yeniden Dolum Ünitesi projemizle; yeniden kullanımın teşvik ederek yeni plastik üretiminin önüne geçiyor ve plastik atık miktarını azaltmayı hedefliyoruz. Müşterilerimizin yanlarında getirdikleri boş deterjan şişelerini daha uygun fiyata yeniden doldurmalarını sağlayarak döngüsel ekonomiye dahil olmalarını sağlıyor ve plastik ayak izlerini azaltmalarına destek oluyoruz. Yine bir diğer yaygınlaşması planlanan pilot projemizde, Kurum İçi Girişimcilik Projesi olarak geliştirilen Jet Reyon uygulaması ile müşterilerimiz herhangi bir gramaj kısıtlaması olmadan diledikleri kadar kuruyemişi, kendilerinin ayarlayabileceği şekilde el değmeden satın alabiliyor. Müşterilerimiz kendi getirdikleri kap ile dolum yapabildiği için ambalaj atığı miktarı da azalıyor.


2021 yılında başlattığımız Poşetsiz Alışveriş Hareketi projemizle müşterilerimizi alışverişlerinde plastik poşet kullanmamaya davet ettik. Kampanyamıza destek veren müşterilerimize teşekkür etmek için Manisa Yunt Dağı’na, Ege Orman Vakfı aracılığıyla 10.000 yeni fidan diktik. 2022 yılında Poşetsiz Alışveriş Hareketi kapsamında gerçekleştirdiğimiz çekiliş kampanyası ile işlem başına poşet kullanım oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %21 düşüş sağladı. Yıl sonu itibariyle hayata geçirdiğimiz pilot uygulamada, seçili bölgelerde, online uygulama üzerinden alışveriş yapan müşterilerimize poşetsiz alışveriş seçeneği sunmaya ve siparişlerin tekrar kullanılabilir çevreci çantalarla teslimatını gerçekleştirmeye başladık. Bu uygulamada, tekrar kullanılabilir çantalar bir sonraki kullanım için geri alınarak dezenfekte ediliyor.


Yeniden değerlendirme yaklaşımımız kapsamda başlattığımız ‘Yenilendik Reyonu’ aracılığıyla 17 mağazamızdaki satış özelliğini yitirmiş 589 oyuncağın onarımlarını gerçekleştirerek, yaygınlaştırmak üzere iki mağazamızda satışa sunduk.
2022 yılında, deterjan kategorisine ait 2 ürünü daha ekleyerek toplamda 6 özgün markalı ürünümüzün ambalajlarında %25 oranında r-Pet (geri dönüştürülmüş pet) kullandık. Toplamda 18,10 ton geri dönüştürülmüş plastik kullanarak %74 enerji tasarrufu sağladık. 2025 yılında r-Pet kullandığımız ürün sayısını 10’a yükseltmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, Uzman Kasap ambalajlarımızda PP hazır tabaktan daha düşük gramajlı, PET termoforma kullanımına geçiş yapılarak yıllık 2 ton daha az plastik kullanımı sağlandı.


2022’de yaklaşık 19.833 ton ahşap, kağıt-karton, metal, plastik ve camı geri dönüşüme kazandırdık. Mağazalarımız ve sanal market aracılığı ile de 3,8 ton atık pil topladık.

SDG 16 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 16 - Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar

Amaç 16: Barış, Adalet ve Gülü Kurumlar

Herkes için adalete erişimi sağlamak ve her düzeyde etkili, hesap verebilir ve kapsayıcı kurumlar oluşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İç Denetim Departmanımız, Uluslararası İç Denetim Enstitüsü’nün (IIA) standartları ve etik kurallarına uyum sağlayacak şekilde faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Şirketimizin Kurumsal İletişim, Endüstri İlişkileri, İç Denetim ve Satış direktörlerinden oluşan Etik Kurul, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele kapsamında gerçekleştirilen iç denetim bulguları, yüksek düzeyde riskler ve etik ilkelerle ilgili konuları değerlendiriyor ve yılda 4 kez toplanıyor. Müşterilerimiz, tedarikçilerimiz ve diğer paydaşlarımız rüşvet, yolsuzluk ve diğer etik konularındaki şikayet ve ihbarlarını Müşteri Hizmetleri hattı veya [email protected] e-posta adresinden bildirebiliyor. Kurumsal politikalarımıza ve Etik Kurallarımıza uyumsuzluk halinde; çağrı merkezi, e-posta, mobil uygulama gibi çeşitli iletişim kanallarımızdan şirketimize ulaşan tüm ihbarları tek noktada toplayıp değerlendirebilmek ve aksiyonları sistematik olarak takip edebilmek için “Etik İhbar Kayıt Takip” sistemimiz bulunuyor.

SDG 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 17 - Amaçlar için Ortaklıklar

Amaç 17: Amaçlar İçin Ortaklıklar

Gıda perakendecisi olarak sürdürülebilir tarımın desteklenmesi, bin bir emekle üretilen gıdanın israf olmaması, tüketicilerin sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimi, doğru bilgi akışıyla sağlıklı tercihlerin teşviki konularında etki alanımız daha büyük. Yönetiminde bulunduğumuz Consumer Goods Forum’un (CGF) ilgili koalisyonlarında da yer alarak hem ulusal hem de uluslararası arenadaki çalışmalara liderlik ediyoruz. Ayrıca, sadece kendi projelerimizi değil, farklı sektörlerden kuruluşların nitelikli sosyal projelerini destekliyor, bu projelerin yaşama geçirilmesine olanak sağlayan aktif bir paydaş oluyoruz. Bu kapsamda tedarikçilerimizle, STK’lar ve derneklerle iş birlikleri kurarak projeler geliştiriyoruz.


Migros mağazalarında satılan Procter & Gamble ürünlerinden elde edilen gelirin bir bölümünün Özel Olimpiyatlar Türkiye Komitesi’ne bağışlanmasıyla 2-7 yaş arasında özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların koordinasyon becerilerinin artmasına ve yaşıtlarıyla birlikte sosyalleşmelerine olanak sağlanıyor. Bugüne kadar müşterilerimizin katkılarıyla, 7.000’e yakın özel gencin spor ile tanışmasını mümkün kıldık. Kıyafet bağış kampanyası ile Ariel ve Toplum Gönüllüleri Vakfı ile toplanan kıyafet 420.000 ihtiyaç sahibine ulaştırıldı. Mağazalardan indirimli olarak alınan veya evden getirilen kitapları Herkese Kitap Vakfı kolilerine bırakan müşteriler bugüne dek 63.465 adet kitabın toplanmasına ve Türkiye’nin dört bir yanındaki okullara ulaştırılmasına katkı sağladı. Çocukların yaratıcılığını ve hayal gücünü desteklemek için Play-Doh ile gerçekleştirilen iş birliği kapsamında satışa sunulan 4’lü oyun hamuru satışına istinaden Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV)’na 4.000 adet 4’lü Playdoh oyun hamuru bağışı gerçekleştirdik.

Migros mağazalarından satın alınan Fairy ürünleriyle Gıda Kurtarma Derneği’ne yapılan bağışa destek olduk. Bu tarihlerde Migros mağazalarından yapılan Fairy markalı ürün alışverişleri sayesinde Ramazan’da ihtiyaç sahiplerine 135.000 öğün gıda desteği ulaştırdık. Nestlé Kahvaltılık Gevrekler, SosyalBen Vakfı ve Migros iş birliği ile çocukların eğitimine destek olmak için yürütülen Yetenek Kaşifleri projesiyle hayata geçirilen hikaye kitapları Nesquik 700g paketleriyle birlikte hediye edildi. ‘Analitik Düşünme ile Bilimin Temelleri: İcat Atölyesi’ kapsamındaki eğitim kitlerini ve kırtasiye malzemelerini dezavantajlı bölgelerde yaşayan 7-11 yaş aralığındaki 1.000 çocuğa daha ulaştırdı. Çocukların eğitimine destek vermek amacıyla, okula dönüş heyecanının yaşandığı dönemde kırtasiye alışverişlerinin bir kısmı müşterilerimiz adına Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı (TEGV)’na bağış yaptık ve 1.000 çocuğun eğitimine katkı sağladık.

2022 yılında Nestle Damak iş birliği ile müşterilerimizin Migros mağazaları ve Migros Sanal Market’ten yaptıkları Nestle Damak ürünlerinin geliri ile Gaziantep’teki köy okullarımıza fıstık kabuklarından üretilmiş 10 adet kitaplık desteği sağladık. Miniklerimizin sürdürülebilirlik bilincini artırmak amacıyla da sürdürülebilirlik temalı oyun atölyeleri düzenledik.

Video

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map Turkey E-Bülten