Maxion İnci

Maxion İnci

Temelleri 1968 yılında atılan Maxion İnci Jant Grubu, dünyanın en büyük jant üreticisi Maxion Wheels ve İnci Holding iştiraki olan Maxion İnci ve Maxion Jantaş şirketlerinden oluşmaktadır. Avrupa’nın tek lokasyonda bünyesindeki 5 fabrika ile binek, hafif ticari ve ağır vasıta ticari araçlar için üretim yapan en büyük alüminyum ve sac jant üreticisi olan Maxion İnci Jant Grubu, 1700 kişiyi istihdam ediyor. Yıllık yaklaşık 13 milyon jant üretim kapasitesine sahip olan Grup, cirosunun %72’sini 5 kıtada 60’ın üzerinde ülkeye yaptığı ihracattan elde ediyor.

 

Öncü bir sanayi kuruluşu olarak sürdürülebilirliği kurum kültürünün ve faaliyetlerinin temeline koyan Grup,  11 sürdürülebilir kalkınma amacını destekliyor.

Maxion İnci Modellerini Küresel Hedefler ile Nasıl Uyumlaştırıyor?

SDG 3 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 3 - Sağlık ve Kaliteli Yaşam

Amaç 3: Sağlık ve Kaliteli Yaşam

Çalışanlarımızın sağlığı birincil önceliğimizdir. Bedensel sağlığa destek veren uygulamalarımızın yanı sıra zihinsel ve ruhsal sağlıklarını destekleyici uygulamaları hayata geçiriyoruz ve iş-özel yaşam dengesine yönelik birçok destek sunuyoruz:

 

  • Avita 7/24 Çalışan Destek Hattı ile çalışanlarımızın ücretsiz olarak 7/24 yararlanabildiği; psikoloji, hukuk, yenidoğan, aile ve finans gibi konuları kapsayan Çalışan Destek Hattı’nı hayata geçirdik.
  • Wellbeing (Esenlik) kapsamında MaxMola konseptimizle yoga, nefes teknikleri, mindfulness, sağlıklı beslenme gibi konularda çalışanlarımızla hem çevrimiçi hem fiziki olarak bir araya geliyoruz.
  • Çalışanlarımızın sağlıklı yaşam için spor yaparken iyilik yapmalarını da teşvik etmek amacıyla STK’lar iş birliğinde her yıl yardımseverlik koşullarına katılıyoruz. Ofis yogası ile sporun günlük rutine girmesi için çalışmalar yürütüyoruz.
  • Gebe çalışanlarımız için sağlıklı ara öğün desteği veriyoruz. Gebelik süresi boyunca sağlık takipleri sağlık birimlerimiz tarafından düzenli bir şekilde yapılmaktadır.
  • MomBuddy programımız kapsamında yeni anne olan çalışanlarımız, deneyimli anne çalışanlarımızdan mentorluk desteği alıyor.
  • Her fabrikamızda anne odalarımız mevcuttur.
  • Ofis çalışanlarımıza MaxionMix ismini verdiğimiz esnek yan hak paketleri kapsamında tamamlayıcı sağlık sigortası sağlıyoruz. Arzu eden ofis çalışanlarımız özel sağlık sigortasına da geçiş yapabiliyor.
  • Düzenli bir şekilde global olarak gerçekleştirilen Çalışan Bağlılığı Anketi ile tüm çalışanlarımızın fikirlerini temsil ederek şirketimizin İK stratejisine yön veriyoruz.
  • Pandemi döneminde mekân bağımsız çalışma sistemine geçen ilk şirketlerdeniz. Hibrit çalışma modelini kalıcı hale getirdik.
  • Tüm COVID-19 pandemisi süresince çalışanlarımızla hızlı, açık ve şeffaf iletişim kurarak düzenli bilgilendirmeler yapmaya devam ediyoruz. Çalışanlarımızın aileleri de dâhil olmak üzere fabrikalarımızda COVID-19 aşı kampanyaları düzenledik. Çalışanlarımızın COVID-19 sürecinde zihinsel ve bedensel ihtiyaçlarını gözeterek esenlik uygulamalarımız kapsamında uzman isimlerin katılımıyla webinarlar düzenledik. Kurumsal organizasyonlarımızı ve etkinliklerimizi çevrimiçi olarak devam ettirdik. İşyeri servis kapasitelerini azaltmak zorunda kaldığımız bu dönemde yakıt yardımları ile çalışanlarımızı destekledik.
  • Maxion Wheels Global’deki tüm fabrikalar arasında İş Güvenliği ve Sürdürülebilirlik uygulamalarımızla birinci seçilerek öncü konumumuzu sürdürüyoruz.
SDG 4 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 4 - Nitelikli Eğitim

Amaç 4: Nitelikli Eğitim

Çalışan bağlılığını sağlayan önemli hususlardan biri, kişinin o organizasyon içinde gelişim sağlaması, kendilerine bu konuda fırsat yaratılması,, uzun zamandır da orada çalışmaları gerekmektedir. Biz, tüm gelişim faaliyetlerimizde “İnsana Değer” mottosu ile hareket ediyoruz ve çalışanlarımızın gelişimlerini destekliyoruz. Verdiğimiz eğitimlere farklılıklardan bağımsız katılımcıların dâhil edilmesine dikkat ediyoruz.

 

  • Liderlik ilkelerimizin oluşturulması, yaygınlaştırılması, liderlere özel eğitim ve gelişim programları, gerçekleştirilen etkinliklerinin ölçümlenmesi ve iyileştirilmesi, çevik yönetim anlayışı ile çevik takımların oluşturulmasına yönelik eğitim ve gelişim programları uyguluyoruz.
  • Çalışanlarımızı çok boyutlu liderlik, koç gibi liderlik, koçluk, mentorluk, gelişen liderler ve deneyimli liderler gelişim programlarıyla destekliyoruz.
  • 360 derece yetkinlik değerlendirme ve yetenek gözden geçirme gibi süreçlerimiz ile çalışanlarımızın ihtiyaçlarına özel gelişim planları oluşturuyoruz.
  • MaxGelişim, iMaxion Academy, Guru Kütüphanesi, MyTalent Dijital Yetenek ve Kariyer Yönetim Sistemi gibi platformlar ile çalışanlarımızı destekliyoruz.
  • Saha çalışanlarımızın liderlik gelişimini desteklemek amacıyla etkili takımların gücü adlı bir liderlik programını yürütüyoruz.
  • Çalışanlarımızı dijital, uzman, mühendis, kalite akademileri ile desteklerken; yalın 6 sigma kuşak eğitimleri, eğiticinin eğitimi, çevrimiçi eğitim sistemleri, sürdürülebilirlik, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi farklı konu ve alanlarda farkındalık eğitimleri ile destekliyoruz.
  • Viyana test sistemini ve gelişim merkezi uygulamalarını işe alım ve gelişim planlama süreçlerimizde aktif olarak kullanıyoruz.
  • W-Lead Kadın Liderlik Gelişim Programı ile bünyemizde liderlik vasıfları kuvvetli olan kadınların, önce potansiyellerinin farkına varmalarını, sonra da bu potansiyeli doğru bir şekilde kullanmalarını hedefliyoruz.
  • Beceri geliştirmeye yönelik mevcut programlarımıza devam ederken yeni programlar üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz:
    • Danışmanlık Programı
    • Liderler Kahvesi
    • Tersine Mentorluk
    • MaxTalks

 

    • Kapsayıcı Liderlik Eğitimi
  • Global Yabancı Dil Geliştirme Programı ve Yabancı Dil Konuşma Kulüpleri
  • Nesilden Nesile Birlikteyiz!
  • Global Teknik Eğitim Programları

 

  • “Geleceğim Sensin” programımız kapsamında MOSTEM (Özel MOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi) başarılı kız ve erkek öğrencileri burs, eğitimler, staj ve mentorluk programıyla destekliyoruz.
  • “Mesleğim Geleceğim” programımız kapsamında Cevdet İnci Eğitim Vakfı ve Yunusemre Mesleki Eğitim Merkezi iş birliğiyle oluşturulan mesleki eğitim merkezimizde, kız ve erkek öğrencilerimizin fabrikamızda yer alan CNC operatörü ve bakım sınıflarında teknik ve kişisel gelişim eğitimleri ve stajlarla gelişimlerine katkı sağlıyoruz.
  • Cevdet İnci Eğitim Vakfı aracılığıyla bursiyerlerimizi destekliyoruz.
  • Eğiticinin eğitimini tamamlayan çalışanlarımız, sertifikalı eğitmen olarak şirket içinde ve dışında eğitimler düzenliyorlar. Buradaki amaç çalışanlarımızın eğitmenlik yetkinliklerinin gelişimini desteklemek ve nitelikli eğitim konusunda farkındalıklarını artırmaktır. Eğitmenlerimizi farklı ödüllendirme ve takdir uygulamaları ile destekliyoruz.
  • Bugünkü değerleri gelecek kuşaklara aktarmak için önemli bir adım daha atarak dünya genelinde binlerce öğrencinin, okullarında ve yaşadıkları toplumda su sorunları üzerine ortak eylemde bulunmalarını sağlayan, yürütücülüğünü Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı’nın üstlendiği Su Kaşifi Programının, Maxion İnci Jant Grubu olarak Şubat-Haziran 2022 dönemi destekçiliğini üstlendik. 4 aylık programa Haziran sonu itibarıyla Manisa ve İzmir’deki toplam 102 ilkokul ve ortaokul dâhil oldu. Çalışmalara aktif olarak devam eden 15 okulda yüzlerce su elçisi öğrenci, yaptıkları etkinliklerle okullarındaki diğer öğrencileri de Su Kaşifi programından haberdar ederek onların da farkındalık ve bilgi seviyesini artırdılar. Çalışmalarını okulları ile sınırlandırmayan su kaşifleri, aileleriyle birlikte yaptıkları etkinliklerle ailelerinden su kullanım alışkanlıklarına yönelik taahhütler aldılar. Etki alanını genişleten program kapsamında toplamda 2300 kişiye ulaşıldı ve su konusunda farkındalıkları artırılmış oldu.
  • Toplumsal Etki Programı kapsamında, aynı Su Kaşifi Programı’nda olduğu gibi şirket gönüllüleriyle ve farklı STK iş birlikleri ile topluma dokunmaya devam ediyoruz. IMPACT2030’un Dünya’nın En Büyük Dersi iş birliğiyle geliştirdiği Küresel Amaçlar İçin Çalışanlar programına Türkiye’den dâhil olan ilk şirketiz. Bu program kapsamında gönüllü çalışanlarımız Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları hakkında farkındalık yaratıyor ve gençleri bu 17 amaç ile ilgili harekete geçirmek için teşvik ediyorlar. Programın ilk fazını şirketteki tüm çalışanlarımıza bu eğitimleri vererek tamamladık. İkinci fazında çalışanlarımızın ailelerine ve çocuklarına, üçüncü fazında ise devlet okullarına genişlettik. 15 su kaşifi okulumuzda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları eğitimlerini 35 kişilik Gönülden İşler Ekibimizle birlikte toplamda 500 öğrenciye ulaşarak tamamladık.
  • Düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz kitap bağışı kampanyalarımız ile birlikte ihtiyaç sahibi devlet okullarında kütüphanelerin kurulmasına destek oluyoruz.
  • Her yıl ilkokul, ortaokul ve lise seviyesinde, ihtiyaçlara yönelik özel olarak hazırlanan kırtasiye paketlerimizi çalışanlarımızın çocuklarına hediye ediyoruz.

 

SDG 5 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 5 - Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Kadının güçlenmesine ve iş yaşamındaki varlığına katkı sağlayan, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki farkındalığını güçlendiren, kadınların önündeki engelleri kaldıran uygulamalar hayata geçiriyoruz.  Bu doğrultuda temel yaklaşımımızı ise “Özgün ve Birlikte” olarak özetlediğimiz insan kaynaklarındaki çeşitlilik ve kapsayıcılık kültürümüz oluşturuyor.

 

Çalışanlarımıza cinsiyet eşitliği konusunda eğitim ve kurumsal destek sağlayarak; eşitlikçi, adil, sağlıklı, güvenli, şiddetin hiçbir türüne hoşgörü göstermeyen, dayanışmacı bir anlayışın şirketimizde kök salması için çaba gösteriyoruz.

 

Bünyemizde bir Kadın Platformumuz bulunuyor, birçok faaliyetimizi bu ekip liderliğinde yürütüyoruz.

  • Otomotiv ana ve tedarik sanayi sektöründe İş’te Eşit Kadın Sertifikasını alan ilk kuruluşuz.
  • Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberini hazırlıyoruz.
  • Eşit ücret politikasını benimsiyoruz ve işe alım, ücret artışı gibi tüm çalışmalarda bu bakış açımızla hareket ediyoruz.
  • Doğum, yakacak, eğitim vb. durumlar için yapılan ayni ve nakdi yardımlar tüm çalışanlarımız için geçerli olmasına dikkat ediyoruz.
  • Grup içinde “kadına karşı bilinçaltı önyargıları” konulu seminerler düzenliyoruz. Kadınların fiziksel ve duygusal güçlenmelerine yönelik atölye çalışmaları hayata geçiriyoruz.
  • Ağır sanayide, vardiyalı çalışma düzeninde ve daha konvansiyonel bir çalışma ortamında kadın çalışanların da operatör olarak görev yapmasını sağladık.
  • Kadın operatörlerimizin çalışma ve dinlenme ortamlarını da (soyunma odaları, wc’ler, vb) yenileyerek yatırımlar gerçekleştirdik.
  • Her fabrikamızda anne odalarımız bulunuyor.
  • Gebe çalışanlarımıza ara öğün desteği sağlıyoruz.
  • Çeşitlilik ve kapsayıcılık çalışmalarımız çatısı altında eşit oranlarda kadın ve erkek stajyerlerden oluşan MaxIntern ve tamamen kadın stajyerden oluşan e-MaxIntern staj programlarımız yer alıyor. Öğrencilerimiz aktif olarak rol aldıkları projeler ile üretim süreçleri başta olmak üzere mesleki deneyim kazanma şansı yakalıyor.
  • Kadın üreticileri destekliyoruz. Örneğin; Manisa Soma İlçesi Yırca Köyü’nde bir araya gelen 20 kadının oluşturduğu “Kömürün İsi Sabunun Misi” projesinin destekleyicisiyiz.
  • HeforShe’nin destekçisiyiz.
  • BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs)’ne uygun hareket ediyoruz.
  • IMPACT2030 Türkiye Etki Konseyi’nde yürütme kurulunda görev alıyoruz. Ek olarak çalışan gönüllülüğü komitesinin liderliğini yürütüyoruz. Çalışanlarımız da bu kapsamda gönüllülük esasıyla toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen sosyal sorumluluk projeleri oluşturuyorlar.
  • W-Lead Kadın Liderlik Gelişim Programı ile bünyemizde liderlik vasıfları kuvvetli olan kadınların, önce potansiyellerinin farkına varmalarını, sonra da bu potansiyeli doğru bir şekilde kullanmalarını sağlamayı hedefliyoruz.
  • AÇEV ile Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konulu Eğitimler düzenliyoruz.
  • Sabancı Üniversitesi İş Dünyası aile İçi Şiddete Karşı Programı katılımcısıyız.
  • “Geleceğim Sensin” Projemizle kız öğrencileri de destekliyoruz. Bu öğrencilere burs sağlamanın yanı sıra, kişisel ve mesleki gelişim eğitimleri veriyoruz. Öğrencilerimizi Mentorluk projesiyle destekliyoruz ve onlara staj olanağı sağlıyoruz.
  • Anneler ve Kadınlar Günlerinde “Çeşitlilik ve Kapsayıcılık” kültürümüz kapsamında kadın üreticileri destekleyici hediyeler ve iş yerinde kadın olmak/kadına yönelik bilinçaltı önyargılar konulu kadını güçlendiren etkinlikler gerçekleştiriyoruz.
  • Tüm çalışanlarımıza düzenlediğimiz toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalık eğitimlerini tedarikçimiz için de düzenliyoruz.
  • Bilim Kızı projesine destek veriyoruz.
  • Kadın çalışan temsilcilerimiz var.
  • Çalışanlarımızı ve ailelerini sosyal, ruhsal ve fiziksel olarak desteklemek amacıyla “MaxMola” Kurumsal Esenlik Programı’nı hayata geçirdik.
  • BM Kadın Dostu İşyeri Eğitimine katıldık.
  • Şirketimiz içerisinde yer alan Çeşitlilik ve Kapsayıcılık komitemiz, Kadın, Jenerasyonlar ve Engelliler çalışma gruplarıyla faaliyetlerine aktif bir şekilde devam etmektedir.
  • Çocuk sahibi olan çalışanlarımız için cinsiyetsiz renklerde bebek sepeti hediyeleri hazırlıyoruz.

 

SDG 6 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 6 - Temiz Su ve Sanitasyon

Amaç 6: Temiz Su ve Sanitasyon

İklim kriziyle mücadelede karbon ayak izimizi azaltıcı yoğun çalışmalar yapıyoruz, su tasarrufuna yönelik birçok projeyi hayata geçiyoruz.

  • Ürün litresi başına deşarj edilen atık su miktarını kontrol ediyoruz ve faaliyetlerimiz sonucu üretilen atık suyu azaltmak için projeler geliştiriyoruz.
  • Suyu geri kazandırma projeleri ile raporlama kapsamındaki faaliyet gösterdiğimiz ülkeler genelinde, bugüne kadar kullandığımız suyun yaklaşık yüzde 30’unu geri kazandık.
  • Yatırım ve projelerimizle suyu her geçen gün daha verimli kullanıyoruz.
  • Su ve kaynak kullanım tasarrufuna ilişkin yapılan farkındalık çalışmaları yürütüyoruz.
  • MOSB (Manisa Organize Sanayi Bölgesi) arıtma sistemine dâhiliz.
  • Yeni izleme teknolojilerine yatırım yapıyoruz.
  • Karbon ve su ayak izi özelinde paydaşlar odağında sosyal ve çevresel tetkik ve uyum mekanizmasının kurduk. Tedarikçilerimize sürdürülebilirlik anketi gönderiyoruz ve takip ediyoruz. Böylece tedarikçilerimizin karbon ve su ayak izinin azaltılması, enerji verimliliği sağlamasına destek oluyoruz.
  • Dünya Su Gününde farkındalık yaratmak amacıyla webinarlar düzenledik.
  • Step2Water projesine dahil olarak ofis ve fabrikalarımızın ortak kullanım alanlarında sağlıklı, hijyenik suya erişim sağlarken içme suyu kullanımından kaynaklanan atıklarımızı sıfırlamayı hedefliyoruz.
  • “Su varsa, hayat var” projesini destekliyoruz.
  • Bugünkü değerleri gelecek kuşaklara aktarmak için önemli bir adım daha atarak dünya genelinde binlerce öğrencinin, okullarında ve yaşadıkları toplumda su sorunları üzerine ortak eylemde bulunmalarını sağlayan, yürütücülüğünü Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı’nın üstlendiği Su Kaşifi Programının, Maxion İnci Jant Grubu olarak Şubat-Haziran 2022 dönemi destekçiliğini üstlendik. 4 aylık programa Haziran sonu itibarıyla Manisa ve İzmir’deki toplam 102 ilkokul ve ortaokul dâhil oldu. Çalışmalara aktif olarak devam eden 15 okulda yüzlerce su elçisi öğrenci, yaptıkları etkinliklerle okullarındaki diğer öğrencileri de Su Kaşifi programından haberdar ederek onların da farkındalık ve bilgi seviyesini artırdılar. Çalışmalarını okulları ile sınırlandırmayan su kaşifleri, aileleriyle birlikte yaptıkları etkinliklerle ailelerinden su kullanım alışkanlıklarına yönelik taahhütler aldılar. Etki alanını genişleten program kapsamında toplamda 2300 kişiye ulaşıldı ve su konusunda farkındalıkları artırılmış oldu.
  • Yağmur suyunun toplanması ve kullanımına ilişkin çalışmalar yürütüyor, yatırımlarımızda su tüketimi düşük olan ve su kirliliğine neden olmayan sistemleri tercih ediyoruz.
  • Sürdürülebilirlik Anketi ile tedarikçilerimizin su tüketim miktarlarını takip ediyor, satın alma aşamasında su ayakizi düşük ürünler almaya özen gösteriyoruz.
SDG 7 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 7 - Erişilebilir ve Temiz Enerji

Amaç 7: Erişilebilir ve Temiz Enerji

Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı da destekleyecek şekilde sürdürülebilirlik ajandamızın odak konularından biri de üretimde ve tedarik zincirinde karbon ayak izinin azaltılması. Maxion Wheels’in Roadmap Zero vizyonu içinde yer alıyoruz ve 2040 yılına kadar karbon nötr olma hedefine doğru ilerliyoruz. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin imzacısı olmayı taahhüt ediyoruz.

  • 2040’a kadar karbon nötr bir tedarikçi olacağız. Bunun için ara hedeflerimiz:
    • 2025 yılına kadar Kapsam1 ve 2 azaltımlarında hedef yüzde 30,
    • 2030 yılına kadar Kapsam 1 ve 2 azaltımlarında hedef yüzde 70,
    • 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarında hedef yüzde 90’ını yenilebilir enerji kaynaklarından temin etmek. Bu hedeflerle Avrupa Birliği’nin Fit For 5S stratejisini destekliyoruz.
  • Alüminyum jant işletmemizin çatısına güneş paneli yatırımı gerçekleştirdik. Bu sayede tüm forkliftlerimiz güneş enerjisi ile çalışır duruma geldi. Diğer işletmelerimiz için de fizibilite çalışmalarımız devam ediyor.
  • Sürdürülebilirlik Akademisi’nin düzenlediği 2021 Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde Enerji Yönetimi kategorisinde alüminyum jant üretimi enerji yönetim modeli projesi Maxion İnci Energysaver ile birinci olduk.
  • Tesislerimiz elektrik tüketimini karşılayacak şekilde 2021-2023 için I-REC (Yenilenebilir Enerji) sertifikasına sahiptir. Tesislerimizde Enerji Yönetim Sistemi kurulumuyla ilgili çalışmalarımızı başlattık.
  • Mühendislik Departmanlarımız, hem elektrikli araçlar için hem de emisyon sınırlamalarına destek sağlamak için daha hafif ve uygun aerodinamik özellikli jantlar için Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor.
  • Enerji ihtiyaçlarımızı en aza indirmek için enerji tasarruf projeleri geliştiriyor ve “karbon nötr fabrika” olma hedefine ulaşım için yatırımlarımıza devam ediyoruz.
SDG 8 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 8 - İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme

Amaç 8: İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme

İnsanın en önemli varlığımız olduğunu biliyoruz ve tüm stratejilerimizi buna göre şekillendiriyoruz. İşe alım ile yeteneklerin organizasyona katmak, onların gelişimlerini sağlamak veya onları tutundurmak, başka lokasyonlarda da iş fırsatları sağlayarak kariyer gelişimlerini desteklemek önceliklerimiz arasında yer alıyor. Grup olarak, pozitif işveren – çalışan ilişkisini, çalışanlarımızın her alanda desteklenmesini ve insana yatırıma önem veren sürdürülebilir iş anlayışını çok önemsiyoruz.

  • Çalışanlarımızı esnek yan haklar sistemi, ödüllendirme sistemi ve performans / potansiyele dayalı merit sistemi ve prim sistemi ile destekliyoruz.
  • İşe alımda, terfilerde, ücret yönetiminde, yan haklarda, sözleşmenin sonlanmasında herhangi bir şekilde cinsiyete bağlı veya buna ek olarak saha çalışanı ya da ofis çalışanı olmaktan dolayı bir farklılığımız yoktur.
  • Wellness programlarımız ile çalışanlarımıza zihinsel, bedensel, psikolojik ve sağlık amaçlı uygulamalara erişim olanağı sunuyoruz. Toplumsal afet durumlarında çalışanlarımızın psikolojik sağlığını desteklemek amacıyla uzman  psikoloğumuz tüm çalışanlarımıza hizmet veriyor.
  • Sağlıklı ve güvenli çalışma sahaları oluşturmak iş yapış şeklimizin bir parçası. Bu amaçla tüm çalışanlarımızla birlikte güvenlik ve sağlık sistemlerimizi güçlendirmeye devam ediyoruz. Global organizasyon içerisinde İş Sağlığı ve Güvenliği 1.lik ödüllerine sahibiz.
  • Çalışan Destek Hattımız ile 7/24 her türlü konuda çalışanlarımıza hizmet sunuyoruz.
  • Başarı teşvik, üretim primi, sosyal yardımlar ve ödüllendirme programlarımız ile çalışanlarımızı destekliyoruz. Doğum izni, ölüm izni gibi haklarla çalışanlarımızın özel yaşamına saygı gösteriyoruz.
  • Düzenli bir şekilde global olarak gerçekleştirilen Çalışan Bağlılığı Anketi ile tüm çalışanlarımızın fikirlerini temsil ederek şirketimizin yönetim stratejilerine yön veriyoruz.
  • Global Etik Hattı üzerinden çalışanlarımız, iş etiğine uygun olmayan davranışları paylaşabiliyor. Tüm bildirimleri gizlilik içinde ele almayı ve bildirim sahiplerini korumayı taahhüt ediyoruz.
  • Sabancı Üniversitesi İş Dünyası aile İçi Şiddete Karşı Programı katılımcısıyız.
  • Çeşitlilik ve kapsayıcılık çalışmalarımız çatısı altında eşit oranlarda kadın ve erkek stajyerlerden oluşan MaxIntern ve tamamen kadın stajyerden oluşan e-MaxIntern staj programlarımız yer alıyor. Öğrencilerimiz aktif olarak rol aldıkları projeler ile üretim süreçleri başta olmak üzere mesleki deneyim kazanma şansı yakalıyor.
  • Genç İnci programımızla yeni mezun genç yetenekleri profesyonel iş hayatına hazırlıyoruz.
  • İnovasyonun ve inovasyon kültürünün bünyemizde yaygınlaşmasıyla ilgili Maxion Wheels Global’de çalışanların tüm fikirlerini paylaşmalarını sağlamak amacıyla web tabanlı bir yapı 2015 yılında oluşturuldu. Bu sisteme, Maxion Wheels’in 10 binden fazla çalışanı, teknolojik ya da inovatif ürün ve süreçlerle ilgili önerilerini girebiliyor. Bu önerilerin analiz edilerek projeye dönüştürülmesi ise inovasyon kültürümüzün bir parçasını oluşturuyor. Bu kapsamda tüm lokasyonlarımızda şirket içi inovasyon temsilcilerimiz bulunuyor.
  • Tüm çalışanlarımızın rollerinde yetkin ve etkin olmalarını sağlamak ve becerilerini artırmak için düzenli gelişim aktiviteleri ile onları destekliyoruz.
SDG 9 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 9 - Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı

Amaç 9: Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı

Endüstri 4.0 ve dijitalleşme konularında gelişmeleri yakından takip ederek işletmelerimizde uygulamalara geçiyoruz. Sektörün gerektirdiği gibi hem üretimde hem de yeni ürün geliştirmede “enerji ve çevre odaklı” teknoloji trendlerine uygun ilerlerken, özgün teknoloji ve tasarımı göz önünde bulunduruyoruz.

 

  • Dijital dönüşüm yolculuğumuzda entegrasyon, saha uygulamaları ve denemeler açısından Türkiye’deki 100 şirketin ilk beşindeyiz.
    • 2025 yılına kadar tüm fabrikalarımızı akıllı dijital fabrikalara dönüştüreceğiz.
    • Dijital projeler ile yapay zekâ ve makine öğrenmesini kullanmaya başladık.
    • Görüntü işleme ve yapay zekâ ile yapılan projelerin yardımı ile 1. ve 2. hattımızda karanlık fabrika statüsünde çalışıyoruz
    • Robotlarla birlikte tüm makinelerin Endüstri 4.0’a entegrasyonunu gerçekleştiriyoruz.
    • Robot yatırımlarımız sayesinde üretimde artış ve ergonomide iyileşme yakaladık.
    • İlk robot çalışanımızı işe aldık
  • Her yıl Maxion Wheels’in dünyaya yayılmış 23 işletmesi arasında yaptığı Operasyonel Mükemmellik Uygulamaları proje yarışmalarında Maxion İnci Jant Grubumuz her yıl hemen her dalda ilk üçe giriyor ve genellikle de birinciliği elde ediyor.
    • Bugün fabrikalarımızda 78 yeşil kuşak, 24 kara kuşak, 3, uzman kara kuşak, 117 beyaz kuşak ve 79 sarı kuşak arkadaşımız var.
    • Her yıl 100’den fazla Yalın Altı Sigma Projesi yapılıyor, 2005 yılından bu yana toplam 980 adet proje yapıldı.
    • TPM’de çok ileri bir düzeye geldik. Her yıl yaklaşık 40 bin adet hata kartı asılıyor, çözülüyor ve 4 bin adet Ö/S Kaizen üretimi, çalışanlarımız tarafından gerçekleştiriliyor.
  • 2005 yılından bu yana üretimi, verimliliği ve hizmet kalitesini artırıcı bir faaliyeti somut olarak kanıtlanan, yeni teknoloji geliştiren kişi ve ekiplerine verilen “Cevdet İnci Teşvik Ödülleri”nde bugüne kadar birçok birincilik ödülünün sahibi olduk.
  • Sanayide istihdamı artırmak için üniversiteler ile iş birliği yapıyoruz.
  • Sektör gelişimini desteklemek amacıyla İŞKUR ve dış paydaşların etkinliklerini destekliyoruz.
  • Maxion Wheels’in her sene düzenlediği Maxion Takım Ödülleri’ne katılıyoruz. Bugüne kadar birçok birincilik ödülünün sahibi olduk.
  • PaylaşMax dijital iletişim platformumuz ile saha ve ofis çalışanlarımız ile daha hızlı ve interaktif iletişim kuruyor, onlardan öneri ve geribildirim alabiliyor, motivasyonlarını artıracak içerikler paylaşabiliyoruz.
  • Tüm fabrikalarımız Sıfır Atık Sertifikalıdır.
  • TÜSİAD üyesiyiz ve “Çevre ve İklim Değişikliği” Çalışma Grubu’nda yer alıyoruz.

 

SDG 10 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 10 - Eşitsizliklerin Azaltılması

Amaç 10: Eşitsizliklerin Azaltılması

“Çeşitliliğin ve kapsayıcılığın oluşturduğu çok sesliliğin” başarıyı ve sağlıklı çalışma ortamını da beraberinde getirdiğine inanıyoruz. Çeşitlilik ve kapsayıcılık konusundaki kararlılığımız yönetim ekibimizde başlıyor, tüm organizasyonumuza yayılıyor. Hedefimiz, ait olduğu kültür, geçmiş deneyimi, becerileri her ne olursa olsun her bir çalışma arkadaşımızın içindeki değeri ortaya çıkaracağı, mutlu olacağı bir iş yeri olmak. “Özgün ve Birlikte” başlığı kapsamında birçok çeşitlilik ve kapsayıcılık çalışması hayata geçiriyoruz.

  • Hem Globalde hem de Türkiye operasyonlarında Çeşitlilik ve Kapsayıcılık komiteleri oluşturduk.
  • Çeşitlilik ve Kapsayıcılık beyannamemizi yayınladık.
  • Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberini hazırlıyoruz.
  • Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensiplerine (WEPs) uygun hareket ediyoruz.
  • Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ile iş birliği yaparak “Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü” ve “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” semineri ve atölyesi düzenledik.
  • Sabancı Üniversitesi İş Dünyası aile İçi Şiddete Karşı Programı katılımcısıyız.
  • 2011 yılından bu yana aktif bir şekilde topluma dokunan, çalışma arkadaşlarımıza aktif gönüllülük olanağı sunan “Gönülden İşler Ekibimiz” vardır. Gönüllü çalışanlarımızdan oluşan Gönülden İşler ekibimiz birçok projede toplumsal etki gözeterek çalışıyor.
    • Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ile iş birliği kapsamında her renk ve ebatta kapak toplayarak tekerlekli sandalye ihtiyacının karşılanması için katkı sağlıyoruz.
    • Sanayiye daha kalifiye çalışan yetiştirmek amacıyla oluşturulan TAYSAD ADMOG projesine öğrencilerin okullarda teknik açıdan gelişebilmeleri için ekipman desteği sağlıyoruz.
    • Öğrenci Geliştirme ve Destekleme Projemiz kapsamında 2016 yılından bu yana Manisa Özel MOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliğimiz kapsamında öğrencileri burs ile desteklerken, sosyal yaşama hazırlanmaları için onlara birçok farklı kişisel gelişim eğitimleri veriyoruz.
    • Dünya Kekemelik Günü, Dünya İşitme Engelliler Haftası ve Dünya İnsan Hakları Günü’nde gönüllü çalışanlarımızla hem Türkçe hem İngilizce videolar çektik ve iletişimini yaparak farkındalık yarattık.
    • Küresel iklim krizi sonrası tüm dünyada büyük risk haline gelen orman yangınlarına katkı ve farkındalık sağlamak amacıyla farklı bölgelerde spor amacıyla çöp toplama faaliyeti olarak anılan “Plogging” etkinlikleri düzenleyerek iklim krizine farkındalık yaratıyoruz.
    • Sürdürülebilir kalkınma amaçlarının 8-14 yaş aralığındaki çocuklar tarafından öğrenilip içselleştirilmesi için IMPACT2030 Çalışanlar Küresel Amaçları Öğretiyor programı kapsamında İzmir ve Manisa’da ilk ve orta seviyede 15 devlet okulunda farkındalık eğitimleri verdik ve 500’den fazla çocuğa ulaştık.
    • Çocukluk çağı kanseri ile mücadele eden çocukları desteklemek amacıyla kurulmuş farklı STK’ların (LÖSEV, KAÇUV) projelerine gönüllü desteği sağlanarak sürdürülebilirliklerini destekliyoruz.
    • Dezavantajlı bölgelerde kurulacak kütüphaneler için kitap bağış kampanyalarına destek oluyoruz.
    • Kekemeler Derneği iş birliği ile pilot okullarda ailelere ve öğretmenlere seminerler verilmesine katkı sağlıyoruz.
    • Sağlıklı yaşamı desteklemek amacıyla gönüllülük ekibimiz ile ulusal ve uluslararası çapta düzenlenen maratonlara katılıyoruz.
  • Tedarikçilerimiz ile yaptığımız tüm sözleşmelerde; rüşvet ve yolsuzluğun önlenmesi, insan hakları ve çalışma standartları, iş sağlığı ve güvenliği ve çevrenin korunması konularını içeren Etik Kurallarımız bulunuyor. Bu doğrultuda tedarikçilerimizin de çalışanlarına; din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapması, sözel, fiziksel ve cinsel şiddet uygulaması ve zorla veya çocuk işçi çalıştırmasını açık ve net bir şekilde reddetmekteyiz. Buna istinaden tüm tedarikçilerimiz, Maxion Wheels Etik Kuralları’nı kabul eder.
  • Toplumsal Etki Programı kapsamında şirket gönüllüleriyle ve farklı STK iş birlikleri ile topluma dokunmaya devam ediyoruz. IMPACT2030’un Dünya’nın En Büyük Dersi iş birliğiyle geliştirdiği Küresel Amaçlar İçin Çalışanlar programına Türkiye’den dâhil olan ilk şirketiz. Bu program kapsamında gönüllü çalışanlarımız Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları hakkında farkındalık yaratıyor ve gençleri bu 17 amaç ile ilgili harekete geçirmek için teşvik ediyorlar. Programın ilk fazını şirketteki tüm çalışanlarımıza bu eğitimleri vererek tamamladık. İkinci fazında çalışanlarımızın ailelerine ve çocuklarına, üçüncü fazında ise devlet okullarına genişlettik. 15 su kaşifi okulumuzda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları eğitimlerini 35 kişilik Gönülden İşler Ekibimizle birlikte toplamda 500 öğrenciye ulaşarak tamamladık.
  • Otomotiv ana ve tedarik sanayi sektöründe İş’te Eşit Kadın Sertifikasını alan ilk kuruluşuz.
SDG 12 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 12 - Sorumlu Üretim ve Tüketim

Amaç 12: Sorumlu Üretim ve Tüketim

Yeni nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakabilmek amacıyla Sorumlu Üretim ve Tüketim anlayışıyla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

  • Şirketimiz içerisinde yer alan Sürdürülebilirlik komitemiz faaliyetlerine aktif bir şekilde devam etmektedir.
  • Odak alanlarımızı üretimde ve tedarik zincirinde karbon ayak izinin azaltılması, kaynak tüketimi ve atık miktarının azaltılması, toplumsal etki oluşturacak sosyal projelerin gerçekleştirilmesi, sürdürülebilirlik farkındalığının sağlanması olarak belirledik.
  • İşletmelerimizde ve tedarik zincirlerimizde döngüsel ekonomi ilkelerini uyguluyoruz. Kullandığımız malzemeleri ve ürünleri daha uzun süre dayanacak ve yeniden kullanılabilecek, başka bir amaca uygun olarak geri dönüştürülebilecek şekilde tasarlayarak, dünya kaynakları üzerindeki baskıyı azaltmaya yardımcı oluyoruz.
  • AB Yeşil Mutabakatının ulaşım kaynaklı sera gazı emisyonunu azaltma ve yenilenebilir enerji ile üretilmiş düşük karbon ayak izi olan ürünler hedeflerine paralel olarak;
    • Mühendislik Departmanlarımız, elektrikli araç beklentilerini karşılayacak şekilde daha hafif ve uygun aerodinamik özellikli jantlar için Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor.
    • Hammadde ve imalat proseslerimizde karbon ayak izimize odaklanıyoruz ve iyileştirmeler yapıyoruz.
  • AB Komisyonunun 2030’a kadar karbon emisyonunu yüzde 55 azaltma hedefine yönelik “Fit for 55” paketine uygun çalışmayı hedefliyoruz.
  • Karbon Sınır Ayarlama Mekanizmasını (CBAM) dikkate alıyoruz.
  • Sürdürülebilirlik Akademisi’nin düzenlediği 2021 Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde Enerji Yönetimi kategorisinde alüminyum jant üretimi enerji yönetim modeli projesi Maxion İnci Energysaver ile birinci olduk.
  • Sosyal Ofis Projesini destekliyoruz ve elektronik atıkların geri dönüşümünden elde edilen tüm geliri STK’lara bağışlıyoruz.
  • Tesislerimizin elektrik tüketimini karşılayacak şekilde yenilenebilir enerji kaynaklarından müşteri Karbon Ayak İzi hedeflerini zamanında desteklemek için 2021-2023 için I-REC (Yenilenebilir Enerji) sertifikası sahibiyiz.
  • Tüm fabrikalarımız Sıfır Atık Sertifikasına sahiptir.
  • Fabrikalarımızda tek kullanımlık plastik malzemelerin azaltılmasıyla ilgili projeler yürütüyoruz. Plastik tüketiminin azaltılması için paketleme operasyonlarımızda müşterilerimizle de iş birliği içinde olduğumuz önemli projeler geliştiriyoruz.
  • En yüksek kalite, çevre ve bilgi güvenliği standartlarını karşılamak için IATF 16949, ISO 14001, ISO45001 ve ISO/IEC 27001 yönetim sistemi sertifikalarına sahibiz.
  • Dijital dönüşüm çalışmalarımız ile;
    • Sistemlerimizi, birbiriyle konuşabilir birbirlerini yönetebilir ve birbirlerine öğretebilir hale getiriyoruz.
    • Veriyi uçtan uca takip ederek ve kalitesinden emin olarak yapay zekâ, makine öğrenmesi ve derin öğrenme ile bu veriler anlamlandırıyor ve süreçleri veriye göre yönetiyoruz.
    • 2025 yılına kadar tüm fabrikalarımızı akıllı dijital fabrikalara dönüştüreceğiz.
    • Hem otomasyon hem veri toplama hem de analiz ederek geri besleme konularında robotları kullanıyoruz.
SDG 13 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 13 - İklim Eylemi

Amaç 13: İklim Eylemi

Gezegenimizin geleceği için faaliyetlerimizin temel taşı sürdürülebilirlik. Başarıyı sadece finansal parametreler olarak görmüyoruz, gelecek için yaptıklarımızı da dikkate alıyoruz. Odak alanlarımızı üretimde ve tedarik zincirinde karbon ayak izinin azaltılması, kaynak tüketimi ve atık miktarının azaltılması, toplumsal etki oluşturacak sosyal projelerin gerçekleştirilmesi, sürdürülebilirlik farkındalığının sağlanması olarak belirledik. Karbon ayak izimizi azaltıcı yoğun çalışmalar yapıyoruz, su tasarrufuna ve etkin enerji kullanımına yönelik birçok projeyi hayata geçiyoruz:

  • KARBON YÖNETİMİ:
    • I-REC (Yenilenebilir Enerji) Sertifikası sahibiyiz. İşletmelerimiz yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik tüketiyor ve daha az karbon ayak izi bırakıyoruz.
    • Sebep olduğumuz karbon salınımını azaltmak hedefiyle, paketleme tipini, konteyner yükleme şeklimizi değiştirerek, hibrit sevkiyata geçtik ve tır sevkiyatlarımız %53 oranında azaldı. Son 1 yılda 850 tır sevkiyatımız sıfırlandı. Bu da 10 bin 800 adet ağacın karbon emilimine eşit.
    • Daha az hammadde kullanımına ilişkin ürün hafifletme çalışmaları odağımızdır.
  • ENERJİ YÖNETİMİ
    • Alüminyum jant üretiminde enerji yönetimi çalışmalarımızdan biri olan Maxıon İnci Energysaver ile Sürdürülebilirlik Akademisi’nin düzenlediği 2021 Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde Enerji Yönetimi kategorisinde ödül aldık.
    • Alüminyum işletmemizin çatısına güneş paneli yerleştirerek tüm forkliftlerimiz güneş enerjisi ile çalışır duruma getirdik. Diğer işletmelerimiz için de fizibilite çalışmalarımız devam ediyor.
    • Çalışmalarımız ve iyileştirmelerimiz sonrasında elektrik ve doğalgaz tüketimimizi azaltmayı başardık.
  • SU YÖNETİMİ
    • Fabrikalarımızdaki su tüketiminde üretimden, kişisel kullanıma kadar iyileştirmeler yaptık, sistemler oluşturduk.
    • Atık suyu yeniden kullanımını sağlayan düzenlemeler yaptık.
    • Su tüketimimiz, Maxion İnci Çelik fabrikamızda %32, Maxion İnci Alüminyum fabrikamızda %30, Maxion Jantaş fabrikamızda %23 oranında azaldı. Toplamda ise %28 oranında bir azalma kaydettik.
  • Yağmur suyunun toplanması ve kullanımına ilişkin çalışmalar yürütüyor, yatırımlarımızda su tüketimi düşük olan ve su kirliliğine neden olmayan sistemleri tercih ediyoruz. ATIK YÖNETİMİ
    • Tüm fabrikalarımız Sıfır Atık Sertifikasına sahiptir.
    • Atıkların kaynağında azaltılması ve geri kazanımına ilişkin projeler yürütüyoruz. Talaşlı imalat sürecinde kullandığımız kesme sıvısı ayrıştırılma işlemi ile bu işlemdeki atık oranımızı %75 azaltıyoruz.
    • Boyahane tesislerinden çıkan atık tinerleri geri kazanarak tekrar kullanıyoruz.
    • Fabrikalarımızda tek kullanımlık plastik malzemelerin azaltılmasıyla ilgili yoğun projeler yürütüyoruz.
    • Plastik azaltımı için paketleme operasyonlarımızda köklü değişiklikler yapıyoruz.
  • Tedarikçilerimize sürdürülebilirlik anketi gönderiyoruz ve takip ediyoruz.
  • Elektrikli araç beklentilerini karşılayacak şekilde daha hafif ve uygun aerodinamik özellikli jantlar için Ar-Ge çalışmaları sürdürüyoruz.
  • Ağaçlandırma çalışmalarımızla bugüne kadar toplam on binlerce ağaç diktik.

Video

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map Turkey E-Bülten