Eker

Eker

1977 yılında Bursa’da Eker Çiftliği’nde yoğurt ve ayran üretimi yapmak amacıyla kurulan Eker, bugün günlük 1000 ton süt işleme kapasitesine ve 100’den fazla ürün çeşidine sahip bir firmadır. Eker’i tüketiciler tarafından vazgeçilmez bir marka yapan en önemli unsur, teknolojik alt yapıyı nitelikli iş gücü ve yüksek hizmet kalitesiyle birleştirip aynı zamanda lezzet konusunda fark yaratan ürünler üretmesidir.

Eker İş Modellerini Küresel Hedefler ile Nasıl Uyumlaştırıyor?

SDG 3 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 3 - Sağlık ve Kaliteli Yaşam

Amaç 3: Sağlık ve Kaliteli Yaşam

2014 yılından bu yana “Sağlıklı Yaşam İçin Koş” sloganıyla gerçekleştirdiğimiz Eker I Run Koşusu; kitlelerin sağlıklı yaşam için harekete geçmelerini ve bunu yaparken de toplumun sorunları için çözüm üretmeye çalışan STK’ların projelerine bağış toplamalarını amaçlayan bir spor ve iyilik organizasyonudur. 7 yılda katılımcı sayısı 6 kat artan Eker I Run’a toplamda 17 ülke 78 farklı şehirden toplam 12.200 kişi katılmıştır. Türkiye’nin ilk patenli yarışı ve Uludağ’dan yokuş aşağı maratonu olma özelliğine sahip Eker I Run 5K-15K, minik adımlar ve özel sporcular koşusu ile de 7’den 70’e herkese hitap etmektedir.

2019 yılında Adım Adım ile birlikte yapılan yardımseverlik koşusunda 275 koşucu , 3899 bağışçı ile 441 bin TL bağış toplanarak 11 STK’nın projelerine kaynak sağlanmıştır.

7 yıldır düzenlenen ve her yıl yükselen bir ivme ile devam eden Eker I Run Koşusu; Eker’in sağlıklı üretim prensiplerine paralel olarak, toplumda sağlıklı yaşam, spor ve yardımseverliğe yönelik farkındalık yaratmayı ve Eker markasını bu alanda konumlandırmayı amaçlamaktadır.

Koşu ve yürüyüş gibi temel sportif aktivitelerin günlük yaşamın bir ritüeli haline getirilmesi ve toplumsal beslenme alışkanlıklarının daha sağlıklı bir çizgiye çekilmesi konuları ve toplumun sorunları için yardım toplanılmasına vesile olarak farkındalık yaratılması projenin temel amaçlarındandır.

Bursa’da yelkenciliği geliştirmek, İstanbul ve Bursa yelkencilerini buluşturmak amacıyla yapılan “TAYK-Eker Olympos Regatta” yarışlarına 8 yıldır ana sponsorluk desteği veriyoruz. Türkiye Açıkdeniz Yarış Kulübü tarafından Eker Süt Ürünleri ana sponsorluğunda, Bursa Yelken Kulübü ve Moda Deniz Kulübü iş birliğinde gerçekleştirilen bu önemli yarış, İstanbul’dan Mudanya Trilye’ye uzanan bir hatta 3 gün boyunca gerçekleşen farklı etaplardan oluşuyor. 8 yıldır aralıksız sürdürülen Olympos Regatta Yelken Yarışlarına; Eker çalışanlarından oluşan 2 farklı takımın dışında Borusan, Arçelik, Galatasaray, Fenerbahçe ve Arkas gibi birçok ulusal takım katılıyor.

SDG 5 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 5 - Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Eker Süt Ürünleri olarak, 2016 yılında Birleşmiş Milletlerin küresel bir inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne (WEPs) imza atarak; kadın-erkek ayrımı yapmaksızın dayanışma anlayışı ile çalışan, toplumsal cinsiyete duyarlı bir şirket olma vizyonu doğrultusunda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde ekonomik yaşamın içinde yer almasını sağlamak amacıyla kadınların güçlenmesini hedefleyen WEPs platformunun ilkelerini benimsiyor ve iş dünyasında yaygınlaşmasına katkı sağlamaya çalışıyoruz.
Eker’in sektöründe en beğenilen şirketler arasında yer alma başarısının arkasında, cinsiyet eşitliğine inanarak kadın ve erkek tüm insan kaynağı yeteneklerinden faydalanabilmesi yer alıyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiğimiz önemi, insan kaynağı uygulamalarımızla iç iletişimde ve kurumsal iletişim süreçlerimizde kullandığımız dile de yansıtmaya özen gösteriyoruz. Çalışanlarımıza cinsiyet eşitliği konusunda eğitim ve kurumsal destek sağlayarak; eşitlikçi, adil, sağlıklı, güvenli, şiddetin hiçbir türüne hoşgörü göstermeyen, dayanışmacı bir anlayışın şirketimizde kök salması için çaba gösteriyoruz.

Eker olarak, Türkiye’de kadınların iş hayatında daha fazla yer almasıyla, ülkemizin ekonomik ve sosyal açıdan güçlenmesinin ivme kazanacağına inanıyor, bu konuda farkındalık yaratan çalışmaları desteklemeyi de taahhüt ediyoruz.

SDG 9 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 9 - Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı

Amaç 9: Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı

Eker Süt Ürünleri’nin atık miktarının azaltılmasına ve atıkların geri dönüştürülmesine yönelik uyguladığı projeler, markanın sürdürülebilirlik politikasının merkezinde yer alıyor. Eker’in geri dönüşüm çalışmaları, Bursa Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan kontroller sonucunda Sıfır Atık Belgesini almaya hak kazandı.

Eker, yaptığı geri dönüşüm çalışmalarıyla 2017-2020 yılları arasında dolaylı olarak 65.000 m3 su, 18 milyon kWh enerji, 4.3 milyon litre yakıt ve 2.5 milyon adet ağaca denk gelecek tasarruf sağladı. Sadece 2020 yılı geri dönüşüm çalışmaları ile yaklaşık 125.000 Kg sera gazı salınımı önlenmiş oldu. 

2020 yılında soğutma suyu geri kazanımı, CIP uygulamaları optimizasyonu gibi çeşitli su kazanım projeleri ile 800 m3/gün ham su tasarrufu sağlandı. Bu miktar aynı zamanda atıksu arıtma tesisinde arıtma işleminden de tasarruf ettirerek, kimyasal kullanımında yüzde 15’lik bir azalmaya yol açtı. Ayrıca arıtma tesisinin elektrik enerjisinde yüzde 10’luk tasarruf kaydedildi.

Buhar hatlarında, kondens dönüş flaş buhar geri kazanımı ve kazan blöf suyu geri kazanımı projeleri ile 12.000 kg buhar/gün tasarruf edildi. Buhar kazanları doğalgaz ile çalıştığından bu tasarruf yaklaşık 600 m3/gün doğalgaza eşdeğer oldu. Günlük doğalgaz kullanımı ise yüzde 4 azaldı.

Eker, arıtma çamurunun da lisanslı yenilenebilir enerji tesislerinde elektrik enerjisine dönüşmesine katkı sağladı. 4.756 ton arıtma çamurundan yaklaşık olarak 575.742 kW elektrik enerjisi üretildi.

SDG 10 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 10 - Eşitsizliklerin Azaltılması

Amaç 10: Eşitsizliklerin Azaltılması

Eker’in “Otizmli Bireyler İş Gücünde” iş modeli, otizmli bireylerin topluma kazandırılması ve ailelerin geleceğe yönelik kaygılarının giderilmesine ön ayak olmak adına Tohum Otizm Vakfı’nın destekleriyle hayata geçirildi. Söz konusu model, otizmli yetişkinlerin bir fabrika ortamında uygun koşullar sağlandığında ve doğru yöntemlerle eğitimleri tamamlandığında iş ve yaşam koçlarının desteği ile çalışabileceklerini göstermeyi amaçlıyor.

Oluşturulan iş modelinde projenin ana yürütücüsü olarak uzman psikolog olan bir süpervizör ve otizmli bireylere hem iş hem de sosyal alanlarda koçluk yapması için iş koçları istihdam edilmektedir. Her iki otizmli birey için bir iş koçu çalıştırılmaktadır. 2020 itibarıyla 8 otizmli birey Eker fabrikasında istihdam edilmektedir. Eker, önümüzdeki dönemlerde de farklı otizmli bireyleri projeye dahil ederek, istihdam edilen kişi sayısını 12’ye çıkarmayı hedeflemektedir. Bu iş modeli ile hayata gerçek anlamda kazandırılan bireyler kendi başlarına hayatlara devam edebilme, düzenli gelir elde edebilme ve sosyal hayata karışabilme imkânına sahip olmaktadır.

Eker’in uyguladığı bu istihdam modeli, örnek bir model olarak kurgulandı ve her sektörden kurumun rahatlıkla kendi iş dünyasına uyarlayabileceği şekilde tasarlandı. Eker, 2020 yılında Stevie Ödülleri’nde Avrupa’nın En Başarılı Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi seçilen “Otizmli Bireyler İş Gücünde” iş modelinin, hem kamu hem de özel sektör ile paylaşılarak sadece kurum içi değil tüm sektörler için sürdürülebilir bir model haline dönüştürülmesini hedefliyor.

SDG 13 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 13 - İklim Eylemi

Amaç 13: İklim Eylemi

“İyilik için varız, iyi ki varız” söylemiyle çevre bilincinin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla etkinlikler düzenleyen Eker, bu kapsamda ağaçlandırılma çalışmaları yapıyor. Eker’in Bursa’da fabrikasının bulunduğu bölgede 2011 yılında 200 çalışanının katkısı ile diktiği 200 fidan, 2021 yılında “Murat CESUR Hatıra Ormanı” adıyla doğal hayata kazandırılan bir yeşil alan haline geldi.

Eker ağaçlandırma çalışmalarının yanı sıra, yakıt tasarrufu sağlayacak lastik seçimi, daha az enerji ile çalışan soğutmalı karoserlerin tercih edilmesi ve personeline aldırdığı ileri sürüş teknikleri eğitimleri ile araçlarının ortalama yakıt tüketimlerini sürekli olarak düşürmeyi hedefliyor. Bu kapsamda 2014 yılında 100 km’de ortalama 31 litre yakıt tüketirken, 2020 yılında bu değer 28,82 litreye kadar düşürüldü. Bu zaman zarfında toplamda 14.252.554 km yol yapan Eker araçları, yaklaşık olarak 310.705 litre yakıt tasarrufu sağladı.

SDG 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 17 - Amaçlar için Ortaklıklar

Amaç 17: Amaçlar İçin Ortaklıklar

Eker, tüm dünyada sivil toplum kuruluşlarını desteklemek için kullanılan en önemli kaynak geliştirme yöntemi olan “Yardımseverlik Koşusu” düzenleyen 85 bini aşkın gönüllüsü ve 100’den fazla STK’nın içinde olduğu Türkiye’nin en büyük yardım platformlarından biri olan Adım Adım‘ı desteklemektedir.

Bu doğrultuda Adım Adım logosunun üzerinde bulunduğu ürünlerimizin satışından ayırdığımız payla “İyilik Peşinde Koş Platformu”nun kurulmasına destek sağladık. Platform üzerinden açılan yardım severlik koşularıyla 84 bin gönüllü koşucu, 694.314 bağışçı ile 77 milyon TL’den fazla bağış toplayarak STK’lar aracılığıyla bugüne kadar 259 bin 290 canlının hayatında fayda yaratmaya destek olduk.

2019 yılında Eker I Run Koşusu bünyesinde Adım Adım ile birlikte yapılan yardımseverlik koşusunda 275 koşucu , 3899 bağışçı ile 441 bin TL bağış toplanarak 11 STK’nın projelerine kaynak olunmuştur. Eker I Run Koşusu, 2019 yılında Türkiye’nin en çok bağış toplanan 3. yardımseverlik koşusu olmuştur.

Video

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map E-bülten

SDG Map E-Bülten

*
*
*

Kişisel verileriniz, Gizlilik ve Çerez Politikası kapsamında işlenmektedir. Formu doldurarak bu şartları okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.