Banvit

Banvit

Faaliyetlerimize 1968 yılında başladık. Ülkemizde ambalajlanmış taze tavuk etini tüketicilere sunan ilk marka olduk. Sektörümüzde de pek çok ilk uygulamayı hayata geçirdik. 2017’de dünyanın önde gelen gıda şirketlerinden biri olan BRF S.A bünyesine katıldık. Bandırma, Elazığ ve İzmir’de bulunan üretim kampüslerimizde ürettiğimiz ürünleri, ülke geneline dağılmış şube ve bayilerimiz ile müşterilerimize ulaştırıyoruz.
Banvit BRF olarak sadece tüketicilerimizin yaşamlarına lezzet ve pratiklik katan ürünler üretmekle kalmıyor, faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik konusunu odağımıza alarak gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda doğadaki ayak izimizi azaltmak üzere; su ve enerji tasarrufundan geri dönüşümlü ambalaj kullanımına, hayvan refahına yönelik uygulamalardan, atık yönetimi ve eğitim çalışmalarına kadar uzanan farklı alanlarda çeşitli uygulamalar yürütüyoruz. Bu uygulamalarımızı da 5 ana sürdürülebilirlik ilkemiz ve sürdürülebilir kalkınma amaçları etrafında oluşturduğumuz 17 taahhüdümüz ile hayata geçiriyoruz.
Ana sürdürülebilirlik ilkelerimiz;
1. Çevreyi korumak ve eko verimli olmak,
2. Farklılıkları kapsamak ve çoğulcu olmak,
3. Hayvan refahını teşvik etmek,
4. Küresel zorluklara karşı yenilikçi- sürdürülebilir çözümler elde etmek,
5. Ortaklarımızla uyum içerisinde hareket etmek ve içinde bulunduğumuz toplulukları olumlu yönde etkilemek.

BANVİT A.Ş. İş Modellerini Küresel Hedefler ile Nasıl Uyumlaştırıyor?

SDG 1 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 1 - Yoksulluğa Son

Amaç 1: Yoksulluğa Son

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında yer alan “Yoksulluğa Son” maddesi doğrultusunda afetler ve covid gibi pandemi dönemlerinde toplumsal sorumluluğumuzu yerine getirmek için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu doğrultuda İzmir, Elazığ’da yaşanan ve son olarak Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde gıda yardımlarımızı Kızılay üzerinden gerçekleştirdik.

Covid döneminde kamu kurumları, belediyeler, hastaneler, Kızılay ve Darülaceze’nin de içinde bulunduğu 14 kurum ile ürünlerimizin ihtiyaç sahiplerine sorunsuz olarak ulaştırılmasını koordine ettik. Bu kapsamda Bandırma, İzmir, Elazığ ve İstanbul’da ihtiyaç sahibi ve 65 yaş üstü yaklaşık 160 bin insanımıza ulaştık. Ayrıca Bandırma Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesinin iyileştirilmesi için malzeme bağışı ile uzaktan eğitime destek projesi kapsamında da Kemalpaşa ve Bandırma’da tablet bağışında bulunduk.

Bu kapsamda yaptığımız çalışmalar aynı zamanda SKA’nın 10. maddesi olan “Eşitsizliklerin Azaltılması” maddesini de desteklemektedir.

SDG 2 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 2 - Açlığa Son

Amaç 2: Açlığa Son

Banvit BRF olarak üretim alanında olduğu gibi toplumsal yatırımlarımızda da ‘Sürdürülebilir Gıda’ konusuna odaklanıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile 2021 yılında hayata geçirdiğimiz “Akıllı Çocuk Sofrası” projemizle gıda israfı ve bilinçli gıda tüketimi konularında çocukları ve ailelerini bilinçlendiriyoruz. Projemizle şu ana kadar dijital platformlar üzerinden yaklaşık 12 milyon kişiye ulaştık.

Akıllı Çocuk Sofrası projemizle, bilinçli gıda tüketiminde belirleyici bir role sahip olan ebeveynler ve öğretmenler ile birlikte değişimi sağlamayı amaçlıyoruz. Bu değişimi gerçekleştirmek üzere projemizde; İyi Yaşam ve Beslenme Uzmanı Dilara Koçak, Pedagog ve Eğitim Bilimci, Akademisyen Dr. Özgür Bolat, Uzman Diyetisyen Ayça Alara Aycan, Sağlıklı Beslenme Stratejisti ve Gastronomi Uzmanı Diyetisyen Aslı İçingür gibi alanlarında uzman isimlerin danışmanlığında ilerliyoruz. Danışmanlarımızın hazırladığı eğitici ve öğretici içerikleri; çocuklar, aileleri ve öğretmenleriyle akillicocuksofrasi.com adlı web sitemiz, projemizin sosyal medya hesapları ve YouTube kanalımız gibi çeşitli platformlardan buluşuyoruz. Ayrıca çocuklara EBA TV’de yayınlanan animasyon filmleriyle de ulaşan projemiz, online platformlardaki eğitimlerine de 2022 yılı sonunda Balıkesir ilimizden başladı.

Akıllı Çocuk Sofrası projemizle The Hammers Awards 2022’de ‘En İyi Sosyal Sorumluluk Takımı’ kategorisinde “Bronz” ödülün sahibi olduk. Ayrıca Marketing Türkiye Dergisi ve BoomSonar tarafından düzenlenen Brandverse Awards’ta Sosyal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik bölümü “İsrafla Mücadele ve Geri Dönüşüm” kategorisinde de ödül aldık.

Projemiz aynı zamanda SKA’nın 12. maddesi olan “Sorumlu Üretim ve Tüketim” ile 13. maddesi olan “İklim Eylemi” maddelerini desteklemektedir.
SDG 3 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 3 - Sağlık ve Kaliteli Yaşam

Amaç 3: Sağlık ve Kaliteli Yaşam

Banvit BRF olarak üretim yatırımlarımızın yanında toplumsal yaşama katkılar sağlamayı da her zaman önceliklerimiz arasında görüyoruz. Bu doğrultuda gıda sektöründe faaliyet gösteren bir kuruluş olarak, Akıllı Çocuk Sofrası projemizle gıda israfını azaltmakta rol oynayacak bir neslin yetişmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

Projemizin danışmanları arasında yer alan İyi Yaşam ve Beslenme Uzmanı Dilara Koçak, Pedagog ve Eğitim Bilimci, Akademisyen Dr. Özgür Bolat, Uzman Diyetisyen Ayça Alara Aycan, Sağlıklı Beslenme Stratejisti ve Gastronomi Uzmanı Diyetisyen Aslı İçingür’ün hazırladığı eğitici ve öğretici içerikleri dijital kanallar üzerinden çocuklar, aileleri ve öğretmenleri ile buluşturuyor, toplumun sağlıklı beslenme bilincine katkı sağlıyoruz.

Diğer yandan bilinçli tüketime dikkat çekerek, gıda israfının azaltılmasına da katkı sağlamayı hedefleyen projemizle, gıdaya bağlı israfın yol açtığı karbon salınımının azaltılmasına da dolaylı olarak destek veriyoruz.

SDG 5 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 5 - Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Şirketimizin tüm fonksiyonlarında çalışanların %46’sı kadınlardan oluşuyor. Hedeflerimiz arasında kadın çalışan ve kadın yönetici oranımızı daha yukarılara taşımak yer alıyor.

Sürdürülebilirlik vizyonumuzu oluşturan 5 ana başlıktan birisi olan “Farklılıkları kapsamak ve çoğulcu olmak” konusunu 2022’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde “Eşitlik” bağlamında ele alıp, çalışanlarımıza verdiğimiz “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimleri” ile çalışmalarımıza başladık. Şirket içi iletişim kanalları ile de mesajlarımızı çalışanlarımıza aktardık. Toplumsal farkındalığı artırmak için, erkeklerin ev işlerine katkısının aslında bir yardım ya da fedakârlık olmadığının, aksine müşterek hayatta bir sorumluluk olduğunun altını çizen ve çalışanlarımızın rol alıp seslendirdiği bir kampanya hazırladık. “Ev işi sadece kadının sorumluluğu değildir, hayat müşterektir” mesajını içeren kampanyamızı dijital mecralarda ve sosyal medyada yayınladık.

Bu projemizle 2022 yılında ‘Kristal Elma Ödülleri’nde ‘Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ kategorisinde ödül aldık.

SDG 6 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 6 - Temiz Su ve Sanitasyon

Amaç 6: Temiz Su ve Sanitasyon

Bandırma kampüsümüzde yer alan “Atık Su Geri Kazanım Tesisi” sayesinde 2023 yılı ikinci çeyrek döneminde arıttığımız suyun ortalama %53’ünü içme suyu kalitesinde yeniden geri kazandık. Böylece doğal kaynakları kullanmak yerine atık suyun geri kazanımını sağlayarak yer altı su kaynaklarını da korumuş oluyoruz. 2025 yılına kadar tüm tesislerimizdeki su kullanımımızı %13 oranında azaltmayı da planlıyoruz.

Bu alandaki çalışmalarımız aynı zamanda SKA’nın 12. maddesi olan “Sorumlu Üretim ve Tüketim”i desteklemektedir.
SDG 7 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 7 - Erişilebilir ve Temiz Enerji

Amaç 7: Erişilebilir ve Temiz Enerji

BRF’nin Türkiye operasyonu olarak tesislerimizde geleneksel yakıt türleri içinde çok daha çevre dostu ve temiz bir enerji kaynağı olan doğal gaz kullanıyoruz. Tüm süreçlerin iyileştirilerek optimize edildiği, elektrik ve doğalgaz tasarrufu konusundaki çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Ayrıca bu sürecin paralelinde alternatif enerji kaynaklarını araştırıyor, üretim sürecimizde güneş ve rüzgâr enerjisinin kullanımı ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz.

BRF olarak 2030 yılına kadar tüm operasyonlarımız ve bu operasyonlarındaki enerji tüketiminden kaynaklanan doğrudan salınımların %35, değer zincirimizin bir parçası olan dolaylı salınımları ise %12,3 oranında azaltmayı hedefliyoruz. Buna ilave olarak ağaçlandırma projeleri gibi doğaya katkıda bulunacak çalışmalar yürüterek kalan salınımı da dengelemeyi hedefliyoruz.

Ayrıca 2030 yılına kadar yine tüm tesislerimizde kullandığımız enerjinin en az %50’sini temiz kaynaklardan karşılama hedefimiz bulunuyor.

Bu alandaki çalışmalarımız aynı zamanda SKA’nın 12. maddesi olan “Sorumlu Üretim ve Tüketim”i desteklemektedir.

SDG 8 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 8 - İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme

Amaç 8: İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme

Banvit BRF olarak hayvan refahının etik ilkelerimizin ayrılmaz bir parçası olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle üretim uygulamalarımızı; fizyolojik, çevresel, sağlıksal, davranışsal ve psikolojik özgürlüğe dayalı hayvan refahı göstergeleri doğrultusunda, sürekli iyileştirme yaklaşımıyla gerçekleştiriyoruz. Ayrıca sürü sağlığının korunması, hastalıkların önlenmesi ve gerektiğinde de tedavi edilmeleri amacıyla çiftliklerimizdeki hayvanları Veteriner Hekimlerimizin gözetiminde tutuyoruz.

Bu alandaki çalışmalarımız aynı zamanda SKA’nın 2. maddesi “Açlığa Son” ve 12. maddesi olan “Sorumlu Üretim ve Tüketim”i de desteklemektedir.

SDG 9 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 9 - Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı

Amaç 9: Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı

Şirket olarak tüm tesislerimizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “Sıfır Atık” belgelerine sahip olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ambalaj taahhüdümüz doğrultusunda kullandığımız ambalaj malzemelerinin %94’ü geri dönüştürülebilir nitelikte. 2025 yılına kadar %100 geri dönüştürülebilir, yeniden kullanılabilir veya biyolojik olarak parçalanabilir ambalajlar kullanmayı hedefliyoruz.

Bu alandaki çalışmalarımız aynı zamanda SKA’nın 12. maddesi olan “Sorumlu Üretim ve Tüketim”i desteklemektedir.

SDG 10 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 10 - Eşitsizliklerin Azaltılması

Amaç 10: Eşitsizliklerin Azaltılması

Global şirketimiz BRF’in sürdürülebilirlik vizyonunu oluşturan 5 ana başlıktan birisi de; Farklılıkları Kapsamak ve Çoğulcu Olmak. Türkiye operasyonu olarak Banvit BRF’de de bu ilke ışığında hareket ediyoruz. Şirketimizde üretimden satışa, pazarlamadan insan kaynaklarına tüm fonksiyonlarımızda kadınlar görev alıyor. Çalışanlarımızın %46 gibi önemli bir oranı kadınlardan oluşuyor. Ayrıca global hedeflerimiz arasında kadın çalışanlarla ilgili göstergelerin iyileştirilmesi de yer alıyor. Bu kapsamda 2022 yılında %24 olan kadın yönetici oranımızı, 2030 yılında %30’a taşımayı hedefliyoruz.

Bu hedef doğrultusunda 2021’de global şirketimizin Brezilya’da pilot olarak başlattığı ve 2022’de şirketimizin global operasyonlarını da kapsayacak şekilde genişletilen “Lead Like a Woman” projesiyle, liderlik pozisyonlarının adayları olarak gördüğümüz kadın çalışanlarımızın kariyerlerini hızlandırmak ve bu konuda şirket içindeki farkındalığı artırmak üzere çalışmalar yürütülüyor. Proje kapsamında girişimcilik, toplumsal cinsiyet eşitliği, eğitim, sosyal becerilerin geliştirilmesi ve mentorluk gibi konularda alanlarında uzman isimlerle eğitim toplantıları gerçekleştirdi. 2022 yılında programdan yararlanan çalışanlarımızın %65’ini kadınlar oluşturdu.

BRF olarak, içinde Türkiye’nin de bulunduğu çeşitli ülkelerdeki 38 üretim tesisi ile farklı milliyetlerden oluşan yaklaşık 100.000 çalışanımızla faaliyet gösteriyoruz.

SDG 12 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 12 - Sorumlu Üretim ve Tüketim

Amaç 12: Sorumlu Üretim ve Tüketim

Banvit BRF olarak faaliyetlerimizi, aynı zamanda gıda israfının önlenmesi konusunu da dikkate alarak yürütüyoruz. Üretim entegrasyonlarımız “Sıfır Gıda Kaybı Modeli” ile faaliyet gösteriyor. Üretim sürecimizde oluşan tüm organik atıkları işleyen ve geri kazanılmasını sağlayan rendering tesislerine sahibiz. Bu tesislerimizde, üretim sürecinde ortaya çıkan ham madde üretimini özellikle balık yemi veya evcil hayvan yemi üreten firmalara satarak, hayvan beslenmesine katkı sağlıyoruz.

SDG 13 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 13 - İklim Eylemi

Amaç 13: İklim Eylemi

• Doğadaki ayak izimizi azaltmak üzere “2040 Net Sıfır” hedefimiz doğrultusunda hayata geçirdiğimiz Banvit BRF Ormanları projemizle ülkemize ve dünyamıza nefes oluyoruz.
• Su tasarrufu konusundaki uygulamalarımız ve Bandırma’da bulunan “Atık Su Geri Kazanım Tesisi”mizle 2023 yılı ikinci çeyrek döneminde arıttığımız suyun ortalama %53’ünü geri kazandık. Böylece doğal kaynakları kullanmak yerine atık suyun geri kazanımını sağlayarak yer altı su kaynaklarını korumuş oluyoruz. 2025 yılına kadar tüm tesislerimizdeki su kullanımımızı da %13 oranında azaltmayı planlıyoruz.

• 2030 yılında kullandığımız enerjinin yarısını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı hedefliyoruz.
• Ambalaj taahhüdümüz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu an ürün ambalajlarımızın %94’ü geri dönüştürülebilir nitelikte. Hedefimiz bu oranı 2025 yılına kadar %100’e çıkartabilmek.
• Üretim entegrasyonlarımız “Sıfır Gıda Kaybı Modeli” ile faaliyet gösteriyor. Üretim sürecimizde oluşan tüm organik atıkları işleyen ve geri kazanılmasını sağlayan rendering tesislerine sahibiz. Bu tesislerimizde, üretim sürecinde ortaya çıkan ham madde üretimini özellikle evcil hayvan yemi üreten firmalara satarak, hayvan beslenmesine katkı sağlıyoruz.
• Gıda israfı ile bilinçli gıda tüketimi konusunda çocuklardan başlayarak toplumumuzu bilinçlendirmeyi ve olumlu davranış değişikliği sağlamayı hedefleyen Akıllı Çocuk Sofrası projemizle dünyamızın kaynaklarının daha verimli kullanılmasını teşvik ediyoruz.

SDG 15 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 15 - Karasal Yaşam

Amaç 15: Karasal Yaşam

“2040 Net Sıfır” hedefimiz doğrultusunda tüm operasyonlarımızda sürdürülebilirlik hedefiyle ilerliyoruz.

2021 yılında projelendirdiğimiz ve ilk olarak ana üretim kampüsümüzün yer aldığı Bandırma – Sahil Yenice’de bulunan ağaçlandırma sahasında, Tarım ve Orman Bakanlığı / Orman Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle 20 bin ağaçlık “Banvit BRF Ormanları” projemizi hayata geçirdik.

2022 yılında ise Ege Orman Vakfı işbirliği ile Elazığ – Maden ve Manisa – Yunt Dağı ağaçlandırma sahalarında 20 bin fidanlık iki orman daha oluşturduk. Önümüzdeki dönemlerde Banvit BRF Ormanları projemizi yeni bölgelerle genişleterek, toprakla buluşturduğumuz fidan sayısını artırmayı planlıyoruz.

Bu alandaki çalışmalarımız aynı zamanda SKA’nın 13. maddesi olan “İklim Eylemi” maddesini de desteklemektedir.

SDG 16 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 16 - Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar

Amaç 16: Barış, Adalet ve Gülü Kurumlar

BRF, 2007 yılından bu yana BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin imzacıları arasındadır. Ayrıca 2019’dan beri de ‘Rede Brasil – İklim Eylem Platformu ve Temiz İş’ Yürütme Kurulu Üyesi olarak yer almaktadır. Global şirketimiz son olarak “Irk Eşitliği Hareketi – Mover”ın da (Movement for Racial Equality) imzacısı ve destekçisidir.

Video

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map E-bülten

SDG Map E-Bülten

*
*
*

Kişisel verileriniz, Gizlilik ve Çerez Politikası kapsamında işlenmektedir. Formu doldurarak bu şartları okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.