Akademi Çevre

Akademi Çevre

Akademi Invest Holding iştirak şirketlerinden biri olan Akademi Çevre Entegre Atık Yönetimi Endüstri A.Ş., sahip olduğu lisanslar kapsamında kurumsal müşterilerine Entegre Atık Yönetimi hizmeti sunar ve “Kaynak kullanımını azaltarak, sürdürülebilir yaşamı mümkün kılacak süreçler tasarlamak” vizyonuyla tüm süreçlerini yönetir. Çevre Danışmanlığından, Çevre Laboratuvar hizmetlerine, lisanslı araç filosuyla gerçekleştirilen Lojistik Operasyonlardan, Geri Dönüşüm ve Geri Kazanım faaliyetlerine kadar müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda tamamen müşteriye özel tasarlanmış süreçlerle onlara uçtan uca hizmetler bütünü sunar.

Akademi Çevre İş Modellerini Küresel Hedefler ile Nasıl Uyumlaştırıyor?

SDG 4 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 4 - Nitelikli Eğitim

Amaç 4: Nitelikli Eğitim

6-14 yaş grubundaki çocuklarımızın eğlenerek öğrenmesi için KidZania’ da Akademi Çevre Geri Dönüşüm Merkezimizi 2020 yılı, Ağustos ayında faaliyete aldık. Çocuklarımız burada Döngüsel Ekonomiyi eğlenerek öğreniyor ve deneyimlerinin sonunda birer Atık Yönetimi Uzmanı unvanına sahip oluyorlar. Detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz 

Pandemi dönemine kadar, yıl içerisinde tesisimize gelen; okul öncesi öğrencilerinden, master seviyesindeki öğrencilere kadar; Atık, Geri Dönüşüm, Sürdürülebilirlik, İklim Değişikliği, Sıfır Atık, Döngüsel Ekonomi gibi Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına hizmet eden konu başlıklarında eğitimler verip, teknik geziler düzenledik, pandemi sonrası da kaldığımız yerden devam edeceğiz. Öğrenciler bu konu başlıklarında aldıkları eğitimlerden sonra bir Geri Dönüşüm tesisinin nasıl çalıştığını görerek bilgilerini pekiştiriyorlar. Bu eğitimlerimiz ile yıl içerisinde binin üzerinde öğrenciye erişerek, 2019 yılında SÜT-D derneğinden, eğitim kategorisinde, Düşük Karbon Kahramanı ödülüne sahip olduk.

Vodafone ile birlikte 2 yılı aşkın süredir devam ettiğimiz “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesi ile topladığımız e-atıklardan elde ettiğimiz gelir ile ülkemizdeki dezavantajlı bölgelerde, teknolojiye erişimi kısıtlı olan çocuklar için kodlama sınıfları kuruldu ve kodlama eğitimi almaları sağlandı. Bugüne kadar toplamda 7 farklı kodlama sınıfı kuruldu, kurulmaya devam ediyor.

SKD ile birlikte yürüttüğümüz “E-atık Seferberliği” projesi ile atıl durumda olan bilgisayarlar, Akademi Çevre tesislerinde tamir edilerek yeniden kullanıma kazandırılıyor. Bu bilgisayarlar çeşitli STK’ lar aracılığıyla; online eğitime başlanması ile birlikte, teknolojiye erişemediği için eğitimde fırsat eşitsizliği yaşayan çocuklara ulaştırılarak eğitimlerine kesintisiz devam edilmesi sağlanıyor. Projede bugüne kadar toplam 76 bilgisayar ihtiyaç sahibi çocuğumuza ulaştırıldı. 

SDG 12 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 12 - Sorumlu Üretim ve Tüketim

Amaç 12: Sorumlu Üretim ve Tüketim

Akademi Çevre olarak “Kaynak kullanımını azaltarak sürdürülebilir yaşamı mümkün kılacak süreçler tasarlamak” vizyonuyla tüm Atık Yönetimi süreçlerimizi yürütüyoruz. Faaliyet alanımız gereği tüm paydaşlarımızla, kaynak kullanımını azaltmaya yönelik faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Sahip olduğumuz vizyon bağlamında ise ticari faaliyetlerimizin yanı sıra Kurumsal Sosyal Sorumluluk projeleri hayata geçiriyoruz. Bunlar;

  • Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesi. Bu proje ile toplanan elektronik atıklar, Akademi Çevre Geri Dönüşüm tesislerinde Geri Dönüşüme kazandırılarak hammaddeye dönüştürülüyor ve buradan elde edilen gelir ile teknoloji erişimi olmayan bölgelerdeki okullara kodlama sınıfları kuruluyor. Proje, Vodafone iş birliği ile yürütülüyor.
  • Elektronik Atık Seferberliği” projesi. Bu projede SKD üyesi kurumların elinde atıl olarak duran, kullanılmayan bilgisayarları projeye bağış olarak teslim alıyor ve Akademi Çevre tesislerinde tamir sürecine dahil ediyoruz. Tamiri yapılan atıl bilgisayarlara 2. bir şans verip, kullanım ömrünü uzatıyoruz. Kullanılabilir duruma gelen bilgisayarlar, çeşitli STK’ lar aracılığı ile online eğitime devam eden ancak teknolojiye erişimi mümkün olmayan çocuklarımıza bağışlıyoruz.
  • İç ve dış müşterilerimize düzenli olarak verdiğimiz Sıfır Atık eğitimleri ile atık oluşumun önüne nasıl geçecekleri hakkında bilgilendirmeler yapıyoruz. Oluşan atıkları kaynağında doğru yönetmeleri için gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz.
  • Endüstriyel Ürün Tasarımı öğrencileri ile ortak projeler hayata geçirerek; Sürdürülebilirliğin tasarımdan başladığı konusunda bilgilendirici eğitimler düzenliyoruz. Geri Dönüşümü mümkün olmayan, bertarafa gidecek atıkların, ürün tasarımlarında kullanılarak değerlendirilmesine yönelik atölyeler gerçekleştiriyoruz. Öğrencileri birincil hammadde kullanmak yerine, atıkları ya da atıklardan elde edilen ikincil hammaddeleri kullanmaları yönünde teşvik ediyor ve hammaddeye ulaşmaları konusunda destekliyoruz.
SDG 13 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 13 - İklim Eylemi

Amaç 13: İklim Eylemi

Faaliyet alanımız gereği atığın kontrollü olarak en doğru şekilde yönetiminin sağlanmasının yanı sıra faaliyetlerimizi gerçekleştirebilmek için yaptığımız tesis yatırımlarında çevre ve iklim dostu teknolojileri kullanıyoruz. Entegre Atık Geri Dönüşüm tesisimiz, Buzdolabı ve İklimlendirme Cihazları içerisinde bulunan ve Sera Gazı etkisi olan CFCs gazlarını %0,2’ nin altına düşürerek, CO2 eşleniği yüksek olan bu gazların atmosfere salımının önüne geçiyor. Konvansiyonel sistemlerde bu gaz, atmosfere salınmaktadır.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlar yaparak, kendi elektriğimizi kendimiz üretmeye başladık. Şimdilik pilot bir bölgede olan bu sistemin, tüm tesislerimizde hayata geçirilmesi için gerekli altyapı çalışmaları sürdürülmektedir.

SDG 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 17 - Amaçlar için Ortaklıklar

Amaç 17: Amaçlar İçin Ortaklıklar

Çok paydaşlı ortaklıkların çoğaltılması bağlamında; yaptığımız iş birlikleri ile hayata geçirdiğimiz projelerin etki alanlarını artırıyoruz.

Hayata geçirdiğimiz her projede konunun ilgilisi, alanında uzman bir paydaş ile ortaklık gerçekleştiriyoruz.

Video

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map Turkey E-Bülten