‘Nesiller Boyu Fayda’ vizyonuyla hareket eden Hayat Holding, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü iş birliğiyle sürdürdüğü “Hayata İyi Bakarız Ekolojik Okuryazarlık” projesi kapsamında, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutlamak için Ayvacık Çankaya İlkokulu’ndaki öğrencilerle bir araya geldi. Yaban Hayatı Fotoğrafçısı Alper Tüydeş ve projenin bilimsel paydaşı olan Hacettepe Üniversitesi’nden Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Utku Perktaş eşliğinde ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik teorik eğitimler ve “Hayata İyi Bakarız Ekolojik Okuryazarlık” projesinin uygulama oyunları gerçekleştirildi. Beslenme Uzmanı, Sürdürülebilir Yaşam Elçisi Dilara Koçak’ın da katılımıyla Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’nda gerçekleştirilen kuş seslerini tanıma aktivitesiyle ise çocuklar için eğlenceli bir öğrenme ortamı oluşturulmasına katkı sağladı.
Tüm projelerinde sosyal faydayı odağına alan Hayat Holding, 2022-2023 eğitim öğretim yılında T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü iş birliğiyle başlattığı ‘Hayata İyi Bakarız Ekolojik Okuryazarlık’ projesi kapsamında 5 Haziran Dünya Çevre Günü için Ayvacık Çankaya İlkokulu’ndaki öğrencilerle bir araya gelerek, ‘Nesiller Boyu Fayda’ vizyonunu ile uyumlu adımlar atmaya devam ediyor.
Hayata İyi Bakarız Ekolojik Okuryazarlık projesi kapsamında düzenlenen etkinlikte, öğrencilere ekolojik bilinç kazandırmak amacıyla interaktif oyunlar oynandı. “Benim Ağacım”, “Benim Yaprağım” ve “Ekoloji Sandığı” gibi ders materyallerini içeren oyunlar, öğrencilere eğlenceli bir öğrenme deneyimi sundu. Etkinliğin devamında ise öğrencilerle Ayazma Pınarı Tabiat Parkı ziyaret edilerek, Prof. Dr. Utku Perktaş ve Alper Tüydeş eşliğinde; hangi sesin hangi kuş türüne ait olduğunu tespit eden bir uygulama ile kuş seslerini tanıma aktivitesi düzenlendi. Öğrenciler, doğal ortamda bilgilerini pekiştirirmenin yanı sıra, kuş seslerini tanıyarak doğayla etkileşimde bulunma fırsatı elde etti.
‘HAYATA İYİ BAKARIZ EKOLOJİK OKURYAZARLIK’ PROJESİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR
Hayata İyi Bakarız Ekolojik Okuryazarlık projesi, ilkokul 3 ve 4. sınıf öğrenci ve öğretmenlerine yönelik olarak Türkiye temsili, nüfus yoğunluğu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Kuraklık Haritalarına göre belirlenen 20 ilde ve 183 ilçede devam ediyor. Proje kapsamında, ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencileri, öğretmen ve velilerin iklim değişikliğine uyumlarını güçlendirme, dirençliliklerini destekleme ve ekolojik okuryazarlık kapsamında bilgi ve gelişmelerinin artırılarak, kaynakların tükenmesini önleme ve korumaya yönelik davranışlarının geliştirilmesi amaçlanıyor. Projenin bilim kurulunda Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Utku Perktaş, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Pınar Bayhan ve Mimar Sinan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Bengisu Koyuncu yer alıyor.
EKOLOJİK FARKINDALIK %97 SEVİYESİNE YÜKSELDİ!
Hayat Global İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü Çağlayan Kent şunları söyledi: “Hayat Holding olarak 17 ülkede 44 üretim tesisimiz, 49 markamız ile dünyaya çevresel, sosyal ve ekonomik anlamda belli bir ayak izi bırakıyoruz. Bu ayak izimizi olumlu bir noktaya taşıyabilmek için sürdürülebilirlik vizyonumuzu ‘Hayata İyi Bakarız’ teması üzerine dayandırıyoruz. Ürettiğimiz faydayı gezegenimizin en uzak köşelerine kadar ulaştırmak bizim için çok değerli. Değer zinciri ile ilintili tüm süreçlerimizde sürdürülebilirliğin anahtar bir önüme sahip olduğunun bilincindeyiz. Bunun bir çıktısı olarak 2023 yılında T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü iş birliği ile hayata geçirdiğimiz Hayata İyi Bakarız Ekolojik Okuryazarlık Projemiz kapsamında ilkokul öğrencileriyle bir araya gelmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz. ‘Nesiller Boyu Fayda’ vizyonumuz çerçevesinde öğrencilere verdiğimiz teorik eğitimlere ek olarak, gerçekleştiğimiz uygulama oyunları ve aktivitelerle çevre farkındalığı yüksek nesiller yetiştirilmesini amaçlıyoruz.”
Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Utku Perktaş proje kapsamındaki çıktıları şu ifadelerle paylaştı: “Bugüne kadar 600 okulda, 2400 öğretmen, 60 bin öğrenci ve 120 bin velinin eğitimlerden faydalanmasını sağlayarak onları iklim değişikliklerinin getirdiği olumsuz durumlara karşı bilinçlendirdik ve ekolojik okuryazarlık bilgilerini artırmalarına katkı sağladık. Bu proje sayesinde öğrencilerin biyoçeşitlilik, iklim ve iklim değişikliği, ekolojik vatandaşlık, doğal kaynaklar ve sürdürülebilirlik ana konularındaki bilgi seviyelerinin %68’den %97’ye yükseldiğini gözlemledik.’’
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nü temsilen programa katılan Nihal Yıldırım “Ekolojik okuryazarlık, çocuklarımızın doğayı anlayabilmeleri ve çevre koruma bilincini geliştirebilmeleri için büyük önem taşımaktadır. İlkokul öğrencilerinde ekolojik farkındalığın artırılması gelecekte çevreye duyarlı bireyler olmalarında kritik öneme sahiptir. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı ve Hayat Holding iş birliği ile devam eden proje sonuçları öğrencilerde sürdürülebilir yaşam farkındalığını oluşturacaktır. Bu kapsamda, bu alandaki çalışmaları önemsiyoruz.’’ dedi.
TAM DONANIMLI EĞİTİM PROGRAMLARI TASARLANDI
Hayat Holding’in sosyal fayda ve sürdürülebilirlik projesi Hayata İyi Bakarız Ekolojik Okuryazarlık kapsamında; MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan öğrenci sunumları, infografik videolar, konuların pekişmesi ve kendi hayatlarında karşılık bulabilmelerini desteklemek üzere her konu başlığında okul/sınıf ve aile oyunları hazırlandı. Oyun yönergeleriyle birlikte Hayata İyi Bakarız Ekolojik Okuryazarlık oyun kitleri okullara gönderildi. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı 60 bin kitap ‘Hayat Kütüphaneleri’ aracılığıyla öğrencilere bağışlandı. 170 bin adet öğretmen, öğrenci ve veli için özel olarak hazırlanan eğitim ve bilgilendirme materyali ile 60 bin gözlem defteri, 474 bin adet oyun materyali ve malzemesi desteği sağlanarak eğitim sürecine değer katıldı. Öğretmen yönergesi, öğrenci bilgilendirme kitapçığı, veli bilgilendirme ve oyun kitapçığı, ön/son test formları, MEB tarafından onaylanan ve ekolojik yaşama dair kitapların da olduğu 30 bin kitaplık kütüphane setleri de okullara iletildi. Proje kapsamında fırsat eşitliği gözetilerek Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı EBA’da (Eğitim Bilişim Ağı) bilgilendirici ve eğitici içerikler tüm öğretmenlere, öğrencilere ve velilere sunuluyor. https://www.eba.gov.tr‘nin ‘Kütüphane’ bölümünde yer alan ‘Doğa’ başlığı altında ‘Hayata İyi Bakarız’ içeriklerine ulaşılabiliyor.
Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, yürüttüğü projelerle okul öncesi, ilkokul ve ortaokul kademesindeki öğrencilere yönelik kodlama, dijitalleşme ve çevre bilinci konuları başta olmak üzere pek çok alanda kamu kurum/kuruluşları, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör paydaşlarıyla iş birliklerini sürdürüyor.
Nesiller boyu fayda vizyonunu benimseyen Hayat Holding, sosyal ve toplumsal fayda projeleriyle ülkeye katma değer sağlamaya devam edecek.