CARGILL 1000 Çifti 1000 Bereket 6. Yılında 

Cargill’in çiftçilerin refahını ve ürünlerinin verimini artırmak, onarıcı tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla başlattığı 1000 Çiftçi 1000 Bereket programı altıncı yılına girdi. Program kapsamında katılımcılara özel ücretsiz eğitim, dijital tarım araçlarına erişim ve ihtiyaçlarına yönelik danışmanlık hizmetleri sunuluyor. Bu sayede, 2023 üretim sezonunda çiftçilerin ürünlerinin veriminde %24’e varan artış yaşanırken, iklim değişikliğinin olumsuz etkileri de azaltılıyor. 1000 Çifti 1000 Bereket 27 ilde, 910.000 dekarı aşan arazide ve 6.700’ün üzerinde mısır, ayçiçeği ve kanola üreticisine ulaştı.  

Program kapsamında sunulan hizmet ve eğitimlerin çevresel, sosyal ve ekonomik anlamda etkileri Yatırımın Sosyal Geri Dönüşü (SROI – Social Return On Investment) yöntemi kullanılarak finansal değere dönüştürülüyor. SROI programın başlangıcından bu yana her yıl artarak 2023 yılı itibarıyla ana paydaşları olan çiftçiler üzerinde her 1 TL’ye karşılık 3,72 TL değerinde etki yarattı.  

Cargill Gıda Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Murat Tarakçıoğlu, “1000 Çiftçi 1000 Bereket programı, çiftçilerle iş birliğimizi güçlendiren ve sürdürülebilir gıda sistemine örnek olan bir girişim. Cargill olarak Türk çiftçilerin operasyonlarını ve yaşamlarını iyileştirmekten gurur duyuyoruz”  

Önümüzdeki dönemde programa daha fazla kadın çiftçi dâhil edilmesine odaklanılacağı bu hedef doğrultusunda programa ilk yıl en az 100 kadın çiftinin dahil edilmesi ve her yıl bu sayının üçe katlanması için çaba harcanacağı ifade edildi. İlk defa eklenecek bu modül ile birlikte mısır, ayçiçeği ve kanolanın dışında bu yıl zeytin çiftçileri ve ilerleyen senelerde farklı ürün yetiştiren kadın çiftçiler de programa dahil olacak.  

Kamu, özel sektör ve sivil toplum iş birliğinin projesi Adıyaman Destek Market 1 yaşında 

Türkiye, 6 Şubat 2023’te bölgeyi vuran depremlerin ardından, Cargill, depremden etkilenen bireyler ve ailelere destek olmak amacıyla Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) ile birlikte kurduğu Adıyaman Destek Market’in birinci yıl dönümünü kutladı. 

Adıyaman Destek Market, depremden etkilenen ihtiyaç sahiplerine temel gıda, temizlik ürünleri, kişisel bakım malzemeleri ve yüksek besleyiciliğe sahip hayvan yemi sağlayarak bölge halkı için çalışmalarını sürdürdü. Adıyaman Belediyesi Sosyal Yardım sistemiyle iş birliği içinde faaliyet gösteren Adıyaman Destek Market, belediyenin belirlediği ihtiyaç sahiplerinin insani koşullarda destek almasını sağlıyor. 

Bugüne kadar 1.500’den fazla aile ve 6.600’den fazla faydalanıcı Adıyaman Destek Market’ten ücretsiz yardım aldı. Adıyaman Destek Market’ten yararlananların önemli bir kısmı (%84) kadınlardan, %65’i 25-49 yaş grubundaki vatandaşlardan oluşuyor.  

Cargill Gıda Kamu Yönetimi ve İletişim Kıdemli Direktörü Demokan Konyalıgil, “Adıyaman’a ihtiyaç duyulan yardımın ulaştırılmasında TİDER ile iş birliği yapmaktan onur duyuyoruz. Adıyaman Destek Market depremlerden sonra desteğe ihtiyaç duyan bölge halkının hayatlarını onurlu ve umutlu bir şekilde yeniden inşa etmelerine yardımcı olma kararlılığımızın bir kanıtıdır” dedi. 

Haberi Paylaşın

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map Turkey E-Bülten