Notpla ve B’ZEOS gibi yenilikçilerin de gösterdiği şekilde deniz yosununun potansiyel kullanımları gerçekten kompostlanabilir ve biyolojik olarak parçalanabilen plastik alternatifler de dahil olmak üzere sonsuzdur.
Şu anda dünya yılda 380 milyon tondan fazla plastik üretiyor ve bunun yüzde 42’si ambalajlama için kullanılıyor. Plastiğin kullanım sonrasına ilişkin istatistikler ise hiç iç açıcı görünmüyor: Şimdiye kadar üretilen tüm plastiğin yalnızca yüzde 9’u geri dönüştürüldü, yüzde 12’si yakıldı ve yüzde 22’si yanlış yönetildi. İşin garip tarafı, plastik çevreyi korumak için yaratıldı ve fildişi ve kaplumbağa kabuğu gibi doğal malzemelere dayanıklı bir alternatif oldu. Ancak çok iyi bildiğimiz gibi, plastik çevreyi koruma misyonunun tam tersine en büyük çevresel tehditlerimizden biri haline geldi; dünyayı zehirledi, küresel ekosistemleri yok etti ve deniz yaşamını öldürdü.
175 ülkenin plastik kirliliğini sona erdirme sözü vermesi ve yasal olarak bağlayıcı anlaşmanın yolda olmasıyla birlikte, dünya liderleri plastik musluğu kapatmanın ve plastiğe olan kötü bağımlılığımıza son vermenin geçerli yollarını bulmaya hevesli.
Deniz yosunu – dünyaya yalnızca çok sayıda pratik uygulama sunmakla kalmaz, aynı zamanda iklim değişikliğine karşı mücadelede ezber bozabilir. Sürdürülebilir bir gelecekle uyumlu olmayan mevcut plastik ambalaj üretimi oranıyla, malzeme mucitleri Notpla ve B’ZEOS, deniz yosununu uygun bir alternatif olarak görenler arasında yer alıyor.
Notpla
Hem Tom Ford Plastik İnovasyon Ödülü’nü hem de 2022 Earthshot Ödülü’nü kazanan Londra merkezli girişim Notpla (Not Plastic), Imperial College London’da İnovasyon Tasarım Mühendisliği Yüksek Lisans Programı’nda tanışan ambalaj tasarımcısı Pierre-Yves Paslier ile tasarımcı ve mimar Rodrigo García González tarafından kuruldu. Notpla, plastik ambalajlara 4-6 haftada parçalanan, biyolojik olarak parçalanabilen, deniz yosunu bazlı alternatifler geliştirdi.
Paslier, Sustainable Brands®’a şunları söyledi: “Yosun her yönüyle devrim niteliğindedir. Bizim için plastiğe mükemmel bir alternatif; Notpla’nın meyve gibi yok olan yenilikçi ürünlerini yaratmak için baştan sona kullandığımız şey bu.”
Yosun, tatlı su veya gübreye ihtiyaç duymadan hızla ve bol miktarda büyür. Bu nedenle, doğal kaynaklara herhangi bir ek yük getirmeden veya çevreyi bozmadan büyük ölçekte yetiştirilebilir.
Notpla’nın deniz yosunu bazlı ambalaj çözümlerinin çeşitli biçimleri var. Notpla Coating, paket servis kutuları ve sıcak içecek kapları gibi ürünlerin tamamen geri dönüştürülebilir veya biyolojik olarak parçalanabilir olmasını engelleyen geleneksel, plastik bariyerlerle aynı oranda yağ ve suya dayanıklılık özelliklerinin çoğuna sahiptir. Notpla Coating kullanan paket servis kapları halihazırda Avrupa’da sekiz ülkede bulunuyor ve teslimat uygulaması Just Eat ve İngiltere merkezli gıda hizmeti toptancısı Bidfood gibi şirketlerle yapılan ortaklıklar sayesinde erişimi genişlemeye devam ediyor.
Paket servis endüstrisine ek olarak, Notpla’nın yenilebilir Ooho baloncukları, yoldayken su ihtiyacını kolaylaştırıyor. Lucozade ile yapılan ortaklık sayesinde, Londra spor salonlarındaki otomatlarda Ooho baloncukları bulmak mümkün. Ayrıca 2019’daki iki yarışta da koşuculara dağıtıldı ve Hollanda’daki Zevenheuvelenloop’ta 38.000 ve Londra Maratonu’nda 36.000 tek kullanımlık plastik şişenin yerini aldığı belirtildi. Bu yıl, Gothenburg Yarı Maratonu’nda 20.000’den fazla tek kullanımlık plastik bardağın yerini Ooho baloncukları aldı.
Şirket ayrıca, deniz yosununun jelatinimsi kısmı çıkarıldıktan sonra geride kalan liflerden ve biyokütleden yapılan ve birçok ikincil paketleme uygulamasına uygun olan ve tüm deniz yosununun gerçekten döngüsel bir şekilde kullanılmasını sağlayan Notpla Kağıdını geliştirdi.
Paslier, Notpla’nın en büyük zorluklarından birinin greenwashing olduğunu belirtti. Aldatıcı çözümlerle dolu bir pazarda yenilikçi, gerçekten sürdürülebilir ürünlerin piyasaya sürülmesi ve büyük ölçekli benimseme için hala yasal değişiklik gerektiriyor.
“Ancak bu, üzerinde ısrarla çalıştığımız bir zorluk; bunun yapılabileceğini kanıtlamak için hikayemizden ve başarımızdan yararlanıyoruz. Hem hükümet hem de son müşteri tarafından atılması gereken adımlar olsa da sektörümüzü ve hedef kitlemizi bunların ne olduğu konusunda yönlendirmeye ve bilgilendirmeye yardımcı olabiliriz.” diye belirtiyor Paslier.
“Bizim için uzun vadeli hedef, sürdürülebilir ambalaj endüstrisinde lider olmak, doğadan gelen ve geride hiçbir iz bırakmayan ambalaj ve tek kullanımlık malzemeler için gerçekten sürdürülebilir ‘Plastik Olmayan’ çözümler portföyümüzü genişletmektir.” diye ekliyor. “Dünyanın önde gelen tüketici markalarıyla çalışarak, deniz yosununu dünyaya tanıtacağız ve bilinen bir isim haline geleceğiz. İnsanları eğitmek ve daha sorumlu bir şekilde tüketmeyi kolaylaştırmak için devam eden çabalarımızla, Notpla’nın 1 milyar tek kullanımlık plastiğin yerini aldığı bir gelecek görebiliriz.”
Bununla birlikte, şirket deniz yosununu esas olarak Galler kıyısındaki bir deniz yosunu çiftliği olan Car-Y-Mor’dan temin ederken, Notpla, istikrarlı bir şekilde yosun çiftliği için ortaklıklar kurarak İngiltere ve Avrupa’da rejeneratif deniz yosunu yetiştirme endüstrisinin büyümesini desteklemek için çalışıyor.
B’ZEOS
Norveçli yeşil teknoloji şirketi B’ZEOS (Adı şirketin misyonunu yansıtıyor: Be Zero Waste, Edible, Ocean-origin, Sustainable), fosil yakıt bazlı plastiğin yerini alacağını umduğu yeni, biyo-bazlı malzemeler geliştirmek için deniz yosunu kullanıyor. Deniz yosunu paketleme peletleri, deniz yosununu geleneksel makinelerle uyumlu hale getirerek çeşitli nihai ürünlere dönüştürülebilir. B’ZEOS, yüzde 100 biyolojik olarak parçalanabilir ve evde kompostlanabilir malzemeyi yapmak için kullanılan süreçlerin enerji tasarruflu olduğunu ve herhangi bir toksik kimyasal gerektirmediğini söylüyor.
B’ZEOS İletişim ve Ortaklıklar Müdürü Kela Feller: “Yosun gerçekten çok yönlü bir mahsul. Yetişmek için kara kullanımına veya tatlı suya ihtiyaç duymuyor, deniz yaşamı için yaşam alanları yaratıyor, atmosferdeki karbonu tutuyor ve sudaki fazla nitratı emerek okyanus asitlenmesiyle mücadeleye yardımcı oluyor. Gerçekten mucizevi bir mahsul!”
B’ZEOS ağırlıklı olarak yiyecek ve içecek ambalajlarına odaklanıyor; ancak Feller, ürünlerinin elektronik, kozmetik ve ilaç dahil birçok sektör için uygun olabileceğini söylüyor. B’ZEOS ayrıca çeşitli ambalaj uygulamaları için esnek filmler, kağıt kaplamalar, ısıyla şekillendirilebilenler ve enjeksiyonlu kalıplama geliştiriyor.
Şirket deniz yosununu, Fransa ve Norveç’te faaliyet gösteren Avrupa’nın en iyi rejeneratif deniz yosunu yetiştiricilerinden birinden temin ettiğini söylüyor ve ölçeklendikçe Kanada ve Endonezya’da daha fazla tedarikçiyi eğitmek için çalışıyor. B’ZEOS’un nihai ürünleriyle pazara girdiğinde, deniz yosunu peletlerini doğrudan dönüştürücülere ve ambalaj üreticilerine satmak istiyor.
Nestlé ile halihazırda iki işbirliği dönemi geçiren ve ilk AB hibesi olan PlastiSea’yı alan B’ZEOS, ilk olarak gıda ambalajına odaklanarak gelecek yıl ticarileşmeyi umuyor.