Bugün Türkiye’nin 81 şehri ve KKTC’de 65 bin restoran iş ortağı, 30 milyonu aşkın kullanıcısı ve 7 bine yakın çalışanıyla hızlı ticaret platformu Yemeksepeti, 2001’de Türkiye’nin ilk online yemek siparişi sitesi olarak kuruldu. Yemeksepeti, yemek teslimatının yanı sıra, Yemeksepeti Mahalle üzerinden 11 bin ortağı mahalle esnafı ve yüzlerce Yemeksepeti Market hizmet noktasıyla h-ticareti öncüsü konumunda bulunuyor.
Sürdürülebilirlik raporumuz için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Üye restoranlarımız, kullanıcılarımız ve TİDER’le birlikte ihtiyaç sahiplerini sıcak lezzetlerle buluşturan, iyilikle dolu bir çalışmaya imza attık. “Birlikten Lezzet Doğar” projesi kapsamında kullanıcılar, Yemeksepeti üzerinden kendileri için sipariş verirken, restoranların “Birlikten Lezzet Doğar” adı altındaki %50 indirimli menülerini de sepetlerine eklediler. Böylelikle bu menülerdeki sıcak yemekler ihtiyaç sahipleriyle buluşturuldu. Restoranların gönüllü katıldığı projede sağlanan indirimler Yemeksepeti tarafından finanse edildi.
Ayrıca 29 Eylül Küresel Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü’nde, Yemeksepeti Market İstanbul Merkez depolarındaki son kullanma tarihi birkaç ay içerisinde olan ürünleri TİDER Derneği Gıda Bankacılığı Ağı üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Gönderdiğimiz toplam 1024 koli ürün, 14 bin öğüne tekabül ediyor.
8 Temmuz Cuma Arife günü TÜDER işbirliğiyle, Şişli Kuştepe Mahallesi’nde 8 yemek çadırı kurduk ve 220 bin TL değerinde yemek bağışıyla gün boyunca 5.000 kişilik yemek dağıttık.
26 Ekim 2022 günü ise 26 gönüllümüzle, Çorbada Tuzun Olsun Derneği önderliğinde Taksim Meydanı’nda evsiz bireyler için yemek dağıtımı yaptık.
Sokak ve barınak hayvanları için hayata geçirdiğimiz çalışmalara, çok renkli ve eğlenceli bir proje daha ekledik. Hero Month kapsamında, Mutlu Patiler Derneği işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz proje kapsamında 10 Ekim ve 22 Aralık günlerinde 45+45 gönüllü arkadaşımızla birlikte Silivri yakınlarındaki yaşam alanına gittik ve toplam 2 ton mamayı patili dostlarımıza dağıttık. Önümüzdeki dönemlerde de Mutlu Patiler çalışmalarımıza devam edeceğiz. Mutlu Patiler’i uygulama mağazalarında aratarak kolayca bulabilir, günde birkaç dakikanızı ayırarak siz de Mutlu Patiler kumbaramızı doldurmaya katkı sunabilirsiniz.
Ofislerde uygulanan bir tasarruf ve iyileştirme programı olan WWF Yeşil Ofis programını başlattık. 1 yıl sonunda alınacak sertifika için 3 taahhütte bulunduk. Yıl boyu sürecek ofis çalışmalarımıza pet şişe kullanımını kaldırma, tamamen geri dönüşüm çöp kovalarına geçme, tüm pil ve e-atıklarımızı toplayıp bağışlama ve çalışanlarımıza farkındalık eğitimleri projelerini gerçekleştirerek başladık. Ayrıca Uluslararası Yeşil Enerji (I-REC) Sertifikası ile yenilenebilir enerji oranımızı aylık takip etmeye başladık. Yemeksepeti Park’ta tüm musluklara tasarruf başlığı taktık. Bununla %10-%20 oranında enerji tasarrufu yapılabileceğini öngörüyoruz. Enerji analizör otomasyonuyla uzaktan da enerji sarfiyatını gözlemleyebiliyoruz. Ofis alanları için gece-gündüz detaylı olarak gelen raporlamalarla gereksiz elektrik sarfiyatını tespit ederek anında iyileştirmeler yapıyoruz.
Yemeksepeti siparişlerinde bulunan “Yeşili Koruyalım” seçeneği sayesinde teslimatta plastik çatal, bıçak ve peçete kağıt istemeyenlerin oranı %94’lere ulaştı. Böylelikle yüzlerce ton plastiğin doğaya karışması engellemiş olduk.
Yemeksepeti olarak 2020’den beri tüm saha ve ofis operasyonlarımızın karbon ayak izini hesaplıyor ve Ege Orman Vakfı ile birlikte Yemeksepeti Ormanları oluşturarak dengeliyoruz. 72.800 fidanlık bu ormanları da doğum günleri için kullanıcılarımız adına doğamıza hediye ediyoruz.
Yemeksepeti olarak Paylaşma Günü’nde pil ve e-atıklarımızı bağışlamak üzere merkez ofis ve sahadan topladık. Toplamda 495,8 kg e-atık toplandı ve bu e-atıkların TÜBİSAD Derneği vasıtasıyla geri dönüşümden elde edilen gelir Darüşşafaka’ya bağışlandı. Toplanan 35,8 kg pil ise TAP Derneği’ne bağışlandı.
Dünyada ilk kez Türkiye tarafından ilan edilen ve 10 milyon vatandaşa Sıfır Atık Çantası dağıtılan projeye dahil olarak Yemeksepeti Market’ten 5-10 Haziran 2022 tarihlerinde sipariş veren 250 bin kullanıcıya çevre dostu çantalar ulaştırdık.
Dünyada etkileri günden güne hissedilen iklim değişikliği ve gıda israfı konularında bilinç oluşturma amaçlı çalışmalarımıza “Aklımdaki Yarın” podcast serisini de ekledik. Bu yayında sürdürülebilirlik kavramının yanı sıra geri dönüşüm, e-mobilite ve atık gıda gibi pek çok önemli konunun işlenmesini sağladık. Yaygın kullanılan podcast platformlarının tamamında yer alan Aklımdaki Yarın, kısa süre içinde geniş bir dinleyici kitlesine ulaştı.
İklim kriziyle mücadele hedefiyle kurulan Yuvam Dünya Derneği’yle yapılan işbirliği ile çalışanlarımıza ve üye restoranlara yönelik bir eğitim programını hayata geçirdik. Yemeksepeti çalışanlarının gıda ve iklim konularında bilgilenmelerini sağlamak ve geniş çaplı farkındalık yaratmak amacıyla düzenlediğimiz bu eğitimlerde “Farkındalık Eğitimi” başlığı altında iklim ve gıda krizinin sebepleri, yaratacağı sektörel dönüşüm, tedarik zinciri ve menüye etkileri ile gıda israfıyla mücadele gibi önemli konular işlendi.
Yemeksepeti olarak, Avrupalı girişimci ve yatırımcıların oluşturduğu en önemli eylem odaklı küresel iklim topluluklarından biri olan Leaders for Climate Action üyeleri arasına katıldık. İklim krizine kendi somut eylemleriyle karşı koyma iradesiyle birleşmiş olan ve 43 ülkede faaliyet gösteren LFCA; dijital endüstri iklimini dünya çapında nötr hale getirmek ve böylece diğer endüstriler için örnek oluşturmak vizyonuyla etkinlik gösteriyor. Girişim ve yatırım ekosistemlerinde sürdürülebilirliğin önceliğini artırmak adına çok önemli bir çabaya dahil olmayı önemsiyoruz.
Küresel Amaçlar ile uyumlu çalışan markaların aksiyon haritası