1950 yılında başlayan yolculuğumuza üretim ve operasyonel gücümüz ile sektörümüzde Avrupa’nın en büyük 2. üreticisinden biri olarak devam ediyoruz. Yıllık 86 milyon çift üretim kapasitemiz ile 70’ten fazla ülkeye yayılan geniş değer zincirimizi sürdürülebilir üretim çatısı altında yönetiyoruz. Türkiye’de %40’ın üzerindeki pazar payımız, %99,6 Marka bilinirliğimiz, %78 marka sadakati oranımız ile kendi alanımızdaki liderliğimizi korumakta, daima gelişmeye ve geliştirmeye devam etmekteyiz. Gerçekleştirdiğimiz tüm sürdürülebilirlik projelerini etkilerine göre analiz ederek 2025 yılına kadar yıllık ciromuzun %5’ini sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlayan projelere ayırıyoruz.
Çalışanlarımıza sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak şirketimizin sorumluluğundadır. Bunun için gerekli her türlü önleyici tedbiri uyguluyor ve çalışanlarımıza gerekli eğitimleri veriyoruz.
Kaliteli ürünlere ve verimli üretim süreçlerine giden yolun, bilgili ve yetkin çalışanlardan geçtiğine inanıyoruz. Bu nedenle çalışanlarımızın eğitimine öncelik veriyor, teknik, sosyal ve idari becerilerini geliştirirken verimliliklerini artırmaları için her türlü olanağı sunmaktayız. 2020 yılında dijitalleşme çalışmalarımız kapsamında Penti Yönetim Sistemimiz (PYS) üzerinde online eğitim programını geliştirdik. Böylece pandemi sürecinde eğitimde yaşanan zorlukları aşmak için kalıcı bir çözüm üretmenin yanı sıra eğitim programımızı çalışanlarımız tarafından daha erişilebilir hale getirdik.
Çalışanlarımızın aldığı online eğitimler;
Çalışanlarının çoğunluğunun kadınlardan oluştuğu bir şirket olarak, kendimizi kadınları ilgilendiren sorunlar konusunda hepimizin eğitimli olmasını sağlamaktan sorumlu hissediyoruz. Her yıl düzenlediğimiz “Meme Kanseri Bilinçlendirme Seminerleri” ile bu konuda ki farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz.
Ayrıca çalışanlarımızın pandemi sırasında bu durumla başa çıkmalarına yardımcı olmak için online seminerler de düzenledik.
Çalışanlarımızın haklarını ulusal ve uluslararası normlara uygun şekilde kendi iç tüzüklerimiz ile korumaktayız. Kişileri ırk, dil, din, etnik köken, siyasi görüş, renk, hamilelik, yaş, medeni durum veya cinsiyet ayrımına göre değil, işi yapabilme becerilerini esas alarak istihdam etmeyi ayrıca ücretlendirme, sosyal yardım ve terfileri de bu doğrultuda gerçekleştirmeyi taahhüt etmekteyiz.
Türkiye ortalamasının üzerinde kadın çalışan oranı ile sektör lideri olarak, kadınları güçlendirmenin gururunu yaşıyoruz.
Kadın çalışanlarımıza şirketimizde geçirdikleri süreyi kolaylaştırırken, daha fazla istihdam olanağı yaratmaya devam edeceğiz. Kadına yönelik şiddet, bizim için şiddetle karşı çıktığımız, savunulamaz bir konudur. Bu kapsamda Mart-2021 de “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Takımını” kurmuş, Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine dair “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kılavuzu” hazırlanmış ve yayınlamıştır. Bu kapsamda “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu”, “Yanındayız Derneği” ile işbirliği içinde cinsiyet eşitsizliğine ve cinsiyete dayalı ayırımcılığa neden olan her türlü engel ve önyargıyla mücadele etmek için kadınların yanındayız.
Su, dünyadaki yaşamın kaynağıdır. Faaliyet gösterdiğimiz ülkemizde olduğu gibi dünyanın bazı bölgelerinde de su iklim değişikliği tehdidi altında olan doğal bir kaynaktır. Bilimsel araştırmalara göre Türkiye’nin önümüzdeki yirmi yılda bir kuraklık dönemi yaşaması bekleniyor. Penti Çorap tesislerinde su tüketimimizi önemsiyor ve toplam su tüketimimizi azaltırken kullanım verimliliğimizi artırmayı hedefliyoruz. 2020 yılında bir düzine ürün başına ortalama su tüketimimiz, bir önceki yıla göre %20’lik bir kullanım azalması sağladık. Ayrıca firmamızın çevreye olan etkilerini takip edebilmek adına ÇYS, Atık, Su & Atık Su, Enerji & Hava Emisyonu & Kimyasal olmak üzere 5 adet komite oluşturduk. Bu komiteler kendi alanlarında projeler ve çalışmalar yapmaktadırlar. Diğer tarafta ise tedarikçilerimizin ve kimyasallarımızım RSL-MRSL uygunluk durumlarını, Higg Fem modül üyelik ve puanları vs gibi tüm süreçleri iç yazılımımız olan Penti Yönetim Sisteminde (PYS) takip ederek dijital platforma taşıyoruz. Ayrıca dijitalleşme kapsamında boyahanedeki rework oranımızı azaltmak amacı ile başlattığımız ARGE merkezi projemiz olan “Boyahanedeki üretim hatalarının Yapay Zeka ile tahmin edilmesi” çalışmaları ile su tüketimi başta olmak üzere enerji, kimyasal, atık su alanlarında çevreye olan etkilerimizi minimize etmeye çalışmaktayız.
Penti çorap için gerçekleştirdiğimiz her sürdürülebilirlik projesinin küresel sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlaması, yarattığımız ekonomik değer içerisinde insan ve doğaya etki eden bir pay ayırmamız bizim için çok önemli.
Konvansiyonel enerji kaynaklarından enerji üretimi hem kuruluşlar hem de insanlar için gelecekteki varlığımızı tehdit eden iklim değişikliği üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Bu nedenle Penti Çorap olarak, tesislerimizde yenilenebilir enerji üretimi ve tüketimine geçiş yaparken, Ar-Ge ve yeni teknolojileri benimseyerek sistemlerimizin enerji verimliliğini artırmaya öncelik vermekteyiz. Bu kapsamda ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi kurulmuş olup sistemin uygunluğu kesintisiz olarak sürdürülmekte ve etkinliği sürekli olarak iyileştirilmektedir. Ayrıca tesisimizde yer alan güneş panellerimizle de güneş enerjisi üretmekteyiz.
Enerji politikalarımızı tesisimizdeki yenilebilir enerji verimliliği ile orta ve uzun vadede enerji projelerine yapılan yatırımların verimliliğini karşılaştırarak oluşturmaktayız.
Penti Çorap olarak, paydaşlarımıza doğrudan ve dolaylı olarak katkıda bulunmaya devam etmemizi sağladığı için ekonomik sürdürülebilirliğimize büyük önem veriyoruz. Dünyanın eşi benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya kaldığı 2020 yılı boyunca dayanıklılık göstererek ekonomik performansımızı sürdürmekten gurur duyuyoruz.
Her çalışanın kişiliğine ve onuruna saygı göstermeyi, kurumsal cezalandırma yapmamayı, sözlü, fiziksel veya psikolojik taciz ya da zorlamaya izin vermemeyi, çalışma saatlerinin belirlenmesinde yürürlükteki kanun ve yükümlülüklere uymayı, fazla mesaide gönüllülük esasına göre hareket etmeyi, kanunlar ve toplu iş sözleşmesi ile karara bağlanan normal ve fazla çalışma ödemelerini yapmayı, çalışanlara toplu iş sözleşmesinde belirlenmiş olan sosyal yardımları sağlamayı, işçilerin yetkili sendikasıyla toplu pazarlık yapma hakkına saygı göstermeyi taahhüt etmekteyiz.
Şirketimizde zorla çalışma yapılmayacağını, zorla çalıştırmaya hiçbir koşul altında tolerans gösterilmeyeceğini, çocuk işçi çalıştırma usul ve esaslarına uygun hareket etmeyi ve çocuk işçi çalıştırmamayı, çalıştığımız tedarikçi şirketlerin sosyal uygunluk faaliyetlerini değerlendirmeyi, değerlendirme sonuçlarını aksiyon planları ile izlemeyi ve sosyal uygunluk düzeylerini kademeli olarak yükseltmeyi, taahhüt etmekteyiz.
Penti Çorap’ta inovasyona, gelişime ve yüksek başarıya değer veriyoruz. Bu nedenle, 2019 yılında Penti Çorap Ar-Ge Teknoloji Merkezini kurduk. AR-GE merkezimiz; Turkishtime Dergisi verilerine göre “Ar-Ge Merkezinde Alınan Patent Sayısına Göre” İlk 50 ye girmiş ve yine Turkishtime Dergisi verilerine göre “Türkiye’de En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan Şirketler” arasında 367. sırada yer almıştır.
Penti Çorap’ta endüstri 4.0 dönüşümümüz kapsamında TPM, Entegre Yönetim sistemi gibi mevcut uygulamalarımızı ve diğer tüm bilgi teknolojileri çalışmalarımızı kendi yazılım ekibimiz tarafından geliştirilen Java ve IoT tabanlı Penti Yönetim Sistemimiz (PYS) üzerinde yönetmeye başladık.
TPM yönetim sistemimizin omurgası olan PYS sistemi, hata kartlarını, önerileri, kaizen ve TNE’yi takip etmemizi sağlamakta olup, performansımızı değerlendirmemizi ve başarılı uygulamalarımızı yaygınlaştırmamızı kolaylaştırmaktadır.
PYS’nin bir diğer faydası da Ar-Ge süreçlerimizi optimize etmesidir. Tasarım Formu (DF) modülü ile benzer ürünlerden edinilen deneyimleri yeni ürünlerin tasarımında ve geliştirilmesinde kullanıyoruz. Ar-Ge merkezi takip programı ile projelerimizi ve uygulamalarımızı takip ediyoruz.
Penti Çorap olarak etik dışı hiçbir uygulama ve yaklaşımı işimize dahil etmemek konusunda güçlü bir duruşa sahibiz. Bugüne dek, yolsuzluk, rüşvet, ayrımcılık gibi bir durumla karşılaşmadığımız için bu konudaki tüm uygulamalarımızın başarılı olduğunu belirtmekten gurur duyuyoruz.
Çalışan odaklı ve güvenilir bir kurum kültürü geliştirmeyi hedefleyen şirketler, yüksek çalışan memnuniyeti ile inovasyonu kolaylaştırabilir ve ekonomik performanslarını artırabilir. Penti Çorap’ta öncelikli odak noktamız, çalışanlarımıza güvenli, saygılı ve özenli bir çalışma ortamı sağlamaktır. Bu nedenle;
Penti’de sürdürülebilirliği değer yaratma odaklı iş modelimizin merkezine yerleştiriyoruz. Entegre yönetim sistemimiz ile sürdürülebilirlik hedef ve stratejilerimizi sorumlu üretim bilinci ile sertifikalar ile desteklemekteyiz.
Sahip olduğumuz sertifikalar;
İklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkabilmek adına şirketimizde ve değer zincirimiz boyunca esnekliğe odaklanarak, iklim değişikliğine adapte olacak stratejiler geliştirmekteyiz. Endüstriyel üretimden kaynaklanan Sera Gazı (GHG) emisyonları, atmosferik gazların dengesizliğinin başlıca sebebi olmuştur.
Penti Çorap olarak ticari faaliyetlerimizin sorumluluğunu üstlenmemiz gerektiğine inanıyoruz. 2020 yılında, ISO14064-1:2018 standardının en son versiyonunu benimseyerek yıllık karbon ayak izi çalışmalarımıza devam ettik ve doğrudan ve dolaylı sera gazı emisyonlarımızı hesapladık. Hesaplamalarımız sonucunda, 2018 baz yılının Kapsam 1 ve 2 emisyonlarına kıyasla, doğrudan emisyonlarımızda ve ithal enerjiden kaynaklanan dolaylı emisyonlarımızda minimum değişiklik gözlemledik. Ancak, yeni ISO 14064-1 standardının kapsamlı yaklaşımı, Kapsam 3’teki gerçek dolaylı emisyonlarımızı ortaya koydu. 2020 yılındaki sera gazı emisyonlarımız toplamı 33.598 ton CO2 eşdeğeridir. Enerji & Hava Emisyonu komitemiz sera gazı emisyonu azaltmak için projeler yapmaktadır.
Su, dünyadaki yaşamın kaynağıdır. Faaliyet gösterdiğimiz ülkemizde olduğu gibi dünyanın bazı bölgelerinde de su iklim değişikliği tehdidi altında olan doğal bir kaynaktır. Bilimsel araştırmalara göre Türkiye’nin önümüzdeki yirmi yılda bir kuraklık dönemi yaşaması bekleniyor. Penti Çorap tesislerinde su tüketimimizi önemsiyor ve toplam su tüketimimizi azaltırken kullanım verimliliğimizi artırmayı hedefliyoruz. 2020 yılında bir düzine ürün başına ortalama su tüketimimiz, bir önceki yıla göre %20 azalttık. Ayrıca firmamızın çevreye olan etkilerini takip edebilmek adına ÇYS, Atık, Su & Atık Su, Enerji & Hava Emisyonu & Kimyasal olmak üzere 5 adet komite oluşturduk. Bu komiteler kendi alanlarında projeler ve çalışmalar yapmaktadırlar. Diğer tarafta ise tedarikçilerimizin ve kimyasallarımızım RSL-MRSL uygunluk durumlarını, Higg Fem modül üyelik ve puanları vs gibi tüm süreçleri iç yazılımımız olan Penti Yönetim Sisteminde (PYS) takip ederek dijital platforma taşıyoruz. Ayrıca dijitalleşme kapsamında boyahanedeki rework oranımızı azaltmak amacı ile başlattığımız AR-GE merkezi projemiz olan “Boyahanedeki üretim hatalarının Yapay Zeka ile tahmin edilmesi” çalışmaları ile su tüketimi başta olmak üzere enerji, kimyasal, atık su alanlarında çevreye olan etkilerimizi minimize etmeye çalışmaktayız.
Atık yönetimi çevre yönetim sistemimizin önemli bir parçasıdır. Şirketimizde çıkan atıklar “Atık Komitesi” tarafından takip edilmektedir. Komite tüm faaliyetlerde oluşan toplam atığın azaltılmasını, üretim hattındaki israfı en aza indirmek için sistemlerin geliştirilmesini ve yeniden düzenlenmesini, üretilen atığın miktarı ve türü, geri dönüşüm ve geri kazanım potansiyeline göre düzenli olarak değerlendirilmesini amaçlar.
Naylon tekstil atıklarımız, otomotiv ve çocuk oyuncak endüstrisi için bileşen imalatında hammadde olarak yeniden kullanılmaktadır. Pamuk ve polyester atıkları mobilya sektöründe dolgu malzemesi olarak yeniden kullanılmaktadır. Tüm kağıt ve naylon ambalaj malzemelerimiz doğrudan geri dönüştürülmektedir. Evsel atık dediğimiz yemekhanede kalan yemekler Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında “DOHAS Çorlu” derneğinin besi alanında yardıma muhtaç köpeklere gönderilmektedir.
Sonuç olarak, 2020 yılı içerisinde 21.7 ton tehlikeli atığı işlenmek üzere gönderdik, 42 ton plastik atığı geri dönüştürdük. İplik üretimi için hammadde tedariğimizin %60’ından fazlasını sürdürülebilir malzemelerle gerçekleştirdik. %100 geri dönüştürülmüş kâğıttan yapılmış 6 milyonun üzerinde koli ve kutu kullandık.
2018 yılından bu yana çevresel etkimizi yıllık olarak değerlendirdiğimiz Sürdürülebilirlik Raporları yayınlayarak sürdürülebilirlik alanındaki faaliyetlerimizi tam bir şeffaflıkla paylaşmaktayız.
Gerçekleştirdiğimiz tüm sürdürülebilirlik projelerini etkilerine göre analiz ederek 2025 yılına kadar yıllık ciromuzun %5’ini sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlayan projelere ayırıyoruz. 2020 yılında sürdürülebilir kalkınma hedeflerine 1.8 milyon Euro’ya varan katkımız oldu.
Herhangi bir şekilde şirketlerimizin faaliyetlerinden, ürünlerinden etkilenen her kişiyi paydaşımız olarak tanımlamaktayız. İç paydaşlarımız çalışanlarımız, şirket yönetimimiz, hissedarlarımız ve yatırımcılarımızdan oluşurken, dış paydaşlarımız ise sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları, belgelendirme kuruluşları, toplum, tedarikçiler ve müşterilerimizden oluşmaktadır.
Tüm paydaşlarımızın ihtiyaç ve beklentilerini anlayabilmek ve karşılayabilmek için çeşitli kanal ve mecralar üzerinden açık ve şeffaf bir iletişim sağlamaktayız.
Sürdürülebilirlik kapsamında işbirliklerimiz;
Küresel Amaçlar ile uyumlu çalışan markaların aksiyon haritası