Boyner Grup

Boyner

Boyner Grup, bünyesinde bulunan 4 grup şirketi, 250’den fazla mağazası, e-ticaret siteleri, mobil uygulamaları ve 6 bini aşkın çalışanıyla Türkiye’nin lider mağaza ve moda perakendesi grubu olarak çalışmalarını sürdürüyor. 

Çok katlı mağazacılıktan özel markalara, e-ticaretten mobil uygulamalara uzanan farklı perakende formatlarında hizmet veren Boyner Grup, milyonlarca müşterisinin koşulsuz mutluluğu için eşsiz bir alışveriş deneyimi sunarken; Türkiye’ye kazandırdığı “ilk”lerle perakendeye yön veriyor.

Sürdürülebilirlik Raporu 

Boyner İş Modellerini Küresel Hedefler ile Nasıl Uyumlaştırıyor?

SDG 1 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 1 - Yoksulluğa Son

Amaç 1: Yoksulluğa Son

BOYNER BÜYÜK MAĞAZACILIK – İYİLİĞE DÖNÜŞTÜR

Boyner, “İyiliğe Dönüştür” projesiyle son kullanıcıda artık kullanım değeri olmayan tekstil ürünlerinin farklı yöntemlerle ekonomiye yeniden kazandırılmasını, kullanılmayan tekstil ürünlerinin değerlendirilmesini sağlıyor. 2014 yılında Lokman Hekim Sağlık Vakfı iş birliğinde hayata geçirilen proje, Boyner ve YKM mağazalarında toplanan giysilerin dönüştürülmesiyle şekilleniyor.

Şu ana kadar toplam 176,7 ton giysinin geri dönüştürüldüğü proje ile 47 Sağlık Bilimi öğrencisine öğrenim bursu verildi. İhtiyaç sahiplerine 42,9 ton giysi ulaştırıldı, 37 ton giysi kermeslerde satışa sunuldu. 26,8 ton tekstil ürünü ipliğe, 2 ton metal ve plastik aksesuar hammaddeye, 64 ton ise ikinci el giysiye dönüştürüldü. 4 tona yakın malzeme geri dönüşüme tabi tutuldu.

SDG 4 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 4 - Nitelikli Eğitim

Amaç 4: Nitelikli Eğitim

ALTINYILDIZ CLASSİCS – Her mağazaya 1 öğrenci

“Her Mağaza Bir Öğrenci Okutuyor” projesini hayata geçiren Altınyıldız Classics, bu kapsamda her bölgede, mağaza sayısı kadar öğrenciye burs veriyor.

Her yeni açılan mağaza için yeni öğrencileri de sürece dahil etmeyi hedefleyen Altınyıldız Classics, program dahilinde öğrencilere yarı zamanlı çalışma imkanı da sunuyor. Bu imkan firma dahilindeki tüm etkinliklere ve eğitimlere katılma fırsatını da beraberinde getiriyor.

ALTINYILDIZ CLASSİCS – Sürdürülebilir Vitrin

Altınyıldız Classics, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde ‘Yüzde 100 Sürdürülebilir Vitrin’ projesini hayata geçirdi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ön lisans, lisans, yüksek lisans ve SEM sertifika programı öğrencilerini kapsayan projenin ilk aşamasında, öğrenciler firmanın stoklarında bulunan sürdürülebilir malzemeleri kullanarak yılbaşı vitrini tasarladı.

GÖNÜLDEN İŞARET

Sürdürülebilirlik kapsamındaki çeşitlilik ve kapsayıcılık hedefleri doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürlüğü iş birliğinde Gönülden İşaret projesini hayata geçiren Grup, merkez ofis ve Boyner mağazalarında en az bir çalışanın gönüllü olarak işaret dili öğrenmesini sağlamayı hedefliyor.

Boyner Grup’a özel oluşturulan eğitim gruplarının 10 haftalık ve yaklaşık 40 saatlik bir eğitimden sonra katılım sertifikası almaya hak kazandığı projeye özel olarak tekstil perakendesinde yer alan ve sık kullanılan temel kelimeler için bir sözlük oluşturuldu. Projenin hayata geçirilmesi sürecinde İnsan Kaynakları, Akademi, Sürdürülebilirlik ve Kurumsal İletişim Departmanları aktif rol aldı. Eğitim sürecinin tamamlanmasıyla birlikte işitme engelli çalışan sayısının artması ve yeni istihdam olanakları oluşturulması da hedefleniyor.

SDG 5 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 5 - Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

8 MART ÇALIŞMALARI

Toplumsal cinsiyet eşitliğini bir demokrasi meselesi olarak gören Boyner Grup, 2009 yılından bu yana 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadın hakları ve cinsiyet eşitliğine vurgu yapıyor.

Farkındalık kampanyalarıyla cinsiyet eşitliğine ve kadın haklarına dikkat çeken Boyner Grup, iş dünyası ve toplumun tüm kesimlerinden kadınların eşitlik ve özgürlük taleplerine destek olmayı ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor.

BİRİZ BİRLİKTEYİZ

Toplumsal fayda ve sürdürülebilirlik anlayışının temeline cinsiyet eşitliğini konumlandıran Boyner Grup, bu alanda yaptığı çalışmalara bir yenisini ekledi ve Türkiye’deki ev içi şiddete karşı Boyner Grup olarak önemli bir adım attı. ‘Biriz, Birlikteyiz’ isimli proje kapsamında kadın çalışanlarının özel yaşamlarında maruz kalabileceği her türlü şiddet türünde yanlarında duracağını taahhüt eden

Boyner Grup, çalışanların özel hayatlarında da maruz kalabileceği her türlü şiddet unsurunda; eğitimler, yeniden şekillendirdiği insan kaynakları politikaları ve psikolojik destek çalışmalarıyla ev içi şiddete karşı harekete geçti.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu iş birliğinde başlatılan Ev İç Şiddet projesiyle Boyner Grup, çalışanların maruz kalabileceği her türlü şiddet unsurunun karşısında, tüm gücüyle çalışanlarının yanında yer alacağını taahhüt etti.

Biriz Birlikteyiz projesi bağlamında kapsayıcı bir yaklaşım benimseyen Boyner Grup, proje ile öncelikle yöneticilerin TKDF’den eğitim almasını sağlıyor.

Proje kapsamında Gönüllü Psikolog oluşumu ile de iş birliği yapan Boyner Grup, Gönüllü Psikolog ile tüm çalışanlarının katılabileceği eğitimler düzenliyor. Bu sayede çalışanların sadece fiziksel değil, psikolojik ve sosyal şiddet konusunda da farkındalık kazanmalarına katkı sağlıyor.

Grup, şiddete uğrayan çalışanlarının ve/veya çalışma arkadaşlarının, şiddete uğradığını veya şiddet uyguladığını öğrenenlerin çekinmeden paylaşacakları bir ortam sunmak için çalışıyor.

İYİ İŞLER

Boyner Grup, paydaşlarının da toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışı doğrultusunda süreç yönetimine destek olabilmek amacıyla 2015 yılında “İyi İşler: Gıda ve Elektronik Dışı Perakendede Kadın Girişimcileri Güçlendirme Programı”nı hayata geçirdi.

İyi İşler ile Türkiye’de ve dünyada ilk defa özel sektörde faaliyet gösteren bir şirket, kendi tedarikçi ağında yer alan kadın girişimcilerin ihtiyaçlarını destekleyecek bir kapasite geliştirme programı kurmuş oldu.

“İyi İşler” programında bugüne kadar 118 işletme sahibi kadın girişimci bireysel ve kurumsal kapasite geliştirme eğitimlerini başarıyla tamamlayarak sertifikalarını aldı.

İŞ YERİNDE DEMOKRASİ

Boyner Grup “iş yaşamında cinsiyet eşitliği” konusunu yalnızca bir ‘kadın-erkek eşitliği’ meselesi olarak değil ‘demokrasi’ meselesi olarak görüyor. Bu doğrultuda da İnsan Kaynakları ile Kurumsal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik departmanlarının liderliği ve çalışanların katılımıyla kadın istihdamı konusunda pek çok çalışmaya imza atıyor. Her tür ayırımcılık hali üzerine bilgilendirmeler, eğitimler yapıyor; aksi durumlarda Etik Kurul’larını devreye sokuyor.

Boyner Grup ırk, renk, cinsiyet, din, medeni hal, cinsel yönelim, politik görüş ya da mensubiyet, etnik kimlik, sağlık durumu, ailevi sorumluluklar, sendikal etkinlik ya da üyelik, fiziksel engellilik ya da yaş gibi etkenlere dayalı ayrımcılık yapılmasını kabul edilemez buluyor. İşe alımdan itibaren iş ilişkilerinden ücretlendirmeye, eğitimlere eşit katılım hakkından terfi, emeklilik ve tüm istihdam koşullarına kadar tüm süreçlerde fırsat eşitliği sağlıyor.

Boyner Grup’ta Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

* Boyner Grup Yönetim Kurulu kadın üye oranı: %59

* Kadın çalışan oranı: %45

* Merkez kadro çalışanları içinde kadın çalışan oranı: %47

* Mağaza çalışanları içinde kadın çalışan oranı: %40

* Mavi yaka çalışanlar içinde kadın çalışan oranı: %42

* Kadın yönetici oranı: %39

* Eğitim ve gelişim çalışmalarına katılanlar içinde kadın çalışan oranı: %45

EĞİTİM İŞ BİRLİKLERİ

STK ve belediye iş birlikleri ile de fırsat eşitliğine destek olmayı hedefleyen Boyner Grup Maltepe Belediyesi ile Temel Mağazacılık Eğitim Programı’nı hayata geçirdi.

18 – 45 yaş arasında olan ve Maltepe’de ikamet eden kadınların iş hayatına katılımının teşvik edildiği projeye katılanlara kapsamlı eğitimler verildi.

Bu projeyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kadın Dayanışma Birimi bünyesindeki kadınlara da ulaştıran Boyner Grup 2022 yılında Acil İhtiyaç Platformu ile birlikte platform bünyesinde bulunan kadınlara da eğitime dahil etmeyi hedefliyor.

MORHİPO – İYİ İŞLER DÜKKAN

Boyner Grup, paydaşlarının da toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışı doğrultusunda süreç yönetimine destek olabilmek amacıyla 2015 yılında başlattığı İyi İşler programını 2019 yılında bir adım öteye taşıdı.

Boyner Grup, projeye katılan girişimci kadınların ürünlerini Morhipo’da açtığı İyi İşler Dükkan’da satabilmesine fırsat verdi.

Bugüne kadar 27 kadın girişimcinin 65 bin ürünü İyi İşler Dükkan’da yer aldı.

SDG 6 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 6 - Temiz Su ve Sanitasyon

Amaç 6: Temiz Su ve Sanitasyon

İŞ DÜNYASI PLASTİK GİRİŞİMİ

Boyner Grup, iş dünyasında plastik kullanımına dikkat çekmek amacıyla ortaya çıkan İş Dünyası Plastik Girişimi’ne dahil olarak plastik tüketimini azaltmayı taahhüt etti.

Boyner Grup, bu taahhüt çerçevesinde 2023 yılına kadar plastik kullanımını 11,5 ton azaltarak minimum seviyeye indirme sözü verdi.

2023 sonrasında, plastik kullanımını sıfır seviyesine indirecek geçiş sürecinde ise mecburi durumlarda geri dönüştürülebilir plastik kullanarak daha yaşanabilir bir dünya hedefine katkı sunacak.

SDG 7 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 7 - Erişilebilir ve Temiz Enerji

Amaç 7: Erişilebilir ve Temiz Enerji

YEŞİL OFİS

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) iş birliğiyle, 2012 yılında Yeşil Ofis çalışmalarına başlayan Boyner Büyük Mağazacılık bu kapsamda merkez ofis iç yapısı çevre dostu olarak yenilenirken eş zamanlı olarak çalışanların tüketim alışkanlıklarına ve yeşil tüketime odaklandı.

Yaptığı çalışmalar sonucunda 2014 Haziran’da Yeşil Ofis Sertifikası ile onurlandırılan Boyner, geçtiğimiz yıl merkez ofisteki karbon salınımını bir önceki yıla oranla yüzde 16,75 seviyesinde azalttı. Referans yıl olarak belirlenen 2013 yılından bu yana ise bu oran neredeyse yarı yarıya (yüzde 46,88) azaltıldı.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Boyner Grup, grup çatısı altında hizmet veren tüm şirketlerin genel merkez binalarının enerji harcamalarını 2012 yılından bu yana ölçümlüyor.

Boyner Büyük Mağazacılık ve Boyner Holding merkez ofis tüketimlerini toplu olarak değerlendirdiğimizde ise 2021 yılında 2020 yılına göre 6%, 2012 yılına göre ise metrekare başı tüketimde 33%’lük bir azaltım oranına ulaşıldığı hesaplanmaktadır.

SIFIR ATIK

Merkez ofis ve Boyner mağazaları sıfır atık projesine dahil oldu. İlk etapta merkez ofiste 51, Cadde Mağazasında 20 noktada sıfır atık ekipmanı kuruldu, çalışan bilinci ve farkındalığı arttırmak için 2021 yılı içinde webinarlar düzenlendi.

Ofislerde masa altlarında yer alan çöp kutuları kaldırıldı ve çalışanlar çöplerini ayrıştırarak sıfır atık ekipmanlarına atmaları için yönlendirildi.

İki lokasyonda sıfır atık belgesi alınması için iş çevre genel müdürlüğüne başvuruda bulunuldu.

Pilot bölge olarak belirlenen merkez ofis ve Cadde Mağazasının ardından çalışma diğer mağazalara da yayılacak.

SDG 8 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 8 - İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme

Amaç 8: İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme

İŞ DÜNYASI PLASTİK GİRİŞİMİ

Boyner Grup, iş dünyasında plastik kullanımına dikkat çekmek amacıyla ortaya çıkan İş Dünyası Plastik Girişimi’ne dahil olarak plastik tüketimini azaltmayı taahhüt etti.

Boyner Grup, bu taahhüt çerçevesinde 2023 yılına kadar plastik kullanımını 11,5 ton azaltarak minimum seviyeye indirme sözü verdi.

2023 sonrasında, plastik kullanımını sıfır seviyesine indirecek geçiş sürecinde ise mecburi durumlarda geri dönüştürülebilir plastik kullanarak daha yaşanabilir bir dünya hedefine katkı sunacak.

Buluşum

2015 yılında Boyner Vakfı tarafından hayata geçirilen Buluşum, sosyal girişimcileri destekleyen ve stratejik bağışçılığı yaygınlaştırmayı hedefleyen, aynı zamanda kendisi de bir sosyal girişim olan web tabanlı bir platform olarak hayata geçti.

Buluşum’un amacı “benim bir buluşum var” diyen sosyal girişimcilerin elinden tutarak onlara başlayacak cesareti vermek.

2021 sonuna kadar 14 sosyal girişime 461.000 TL destek sağlandı.

İYİ İŞLER

Boyner Grup, paydaşlarının da toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışı doğrultusunda süreç yönetimine destek olabilmek amacıyla 2015 yılında “İyi İşler: Gıda ve Elektronik Dışı Perakendede Kadın Girişimcileri Güçlendirme Programı”nı hayata geçirdi.

İyi İşler ile Türkiye’de ve dünyada ilk defa özel sektörde faaliyet gösteren bir şirket, kendi tedarikçi ağında yer alan kadın girişimcilerin ihtiyaçlarını destekleyecek bir kapasite geliştirme programı kurmuş oldu.

“İyi İşler” programında bugüne kadar 118 işletme sahibi kadın girişimci bireysel ve kurumsal kapasite geliştirme eğitimlerini başarıyla tamamlayarak sertifikalarını aldı.

MORHİPO – İYİ İŞLER DÜKKAN

Boyner Grup, paydaşlarının da toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışı doğrultusunda süreç yönetimine destek olabilmek amacıyla 2015 yılında başlattığı İyi İşler programını 2019 yılında bir adım öteye taşıdı.

Boyner Grup, projeye katılan girişimci kadınların ürünlerini Morhipo’da açtığı İyi İşler Dükkan’da satabilmesine fırsat verdi.

Bugüne kadar 27 kadın girişimcinin 65 bin ürünü İyi İşler Dükkan’da yer aldı.

SDG 9 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 9 - Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı

Amaç 9: Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı

Buluşum

2015 yılında Boyner Vakfı tarafından hayata geçirilen Buluşum, sosyal girişimcileri destekleyen ve stratejik bağışçılığı yaygınlaştırmayı hedefleyen, aynı zamanda kendisi de bir sosyal girişim olan web tabanlı bir platform olarak hayata geçti.

Buluşum’un amacı “benim bir buluşum var” diyen sosyal girişimcilerin elinden tutarak onlara başlayacak cesareti vermek.

2021 sonuna kadar 14 sosyal girişime 461.000 TL destek sağlandı.

İYİ İŞLER

Boyner Grup, paydaşlarının da toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışı doğrultusunda süreç yönetimine destek olabilmek amacıyla 2015 yılında “İyi İşler: Gıda ve Elektronik Dışı Perakendede Kadın Girişimcileri Güçlendirme Programı”nı hayata geçirdi.

İyi İşler ile Türkiye’de ve dünyada ilk defa özel sektörde faaliyet gösteren bir şirket, kendi tedarikçi ağında yer alan kadın girişimcilerin ihtiyaçlarını destekleyecek bir kapasite geliştirme programı kurmuş oldu.

“İyi İşler” programında bugüne kadar 118 işletme sahibi kadın girişimci bireysel ve kurumsal kapasite geliştirme eğitimlerini başarıyla tamamlayarak sertifikalarını aldı.

SDG 10 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 10 - Eşitsizliklerin Azaltılması

Amaç 10: Eşitsizliklerin Azaltılması

BOYNER BÜYÜK MAĞAZACILIK – İYİLİĞE DÖNÜŞTÜR

Boyner, “İyiliğe Dönüştür” projesiyle son kullanıcıda artık kullanım değeri olmayan tekstil ürünlerinin farklı yöntemlerle ekonomiye yeniden kazandırılmasını, kullanılmayan tekstil ürünlerinin değerlendirilmesini sağlıyor. 2014 yılında Lokman Hekim Sağlık Vakfı iş birliğinde hayata geçirilen proje, Boyner ve YKM mağazalarında toplanan giysilerin dönüştürülmesiyle şekilleniyor.

Şu ana kadar toplam 176,7 ton giysinin geri dönüştürüldüğü proje ile 47 Sağlık Bilimi öğrencisine öğrenim bursu verildi. İhtiyaç sahiplerine 42,9 ton giysi ulaştırıldı, 37 ton giysi kermeslerde satışa sunuldu. 26,8 ton tekstil ürünü ipliğe, 2 ton metal ve plastik aksesuar hammaddeye, 64 ton ise ikinci el giysiye dönüştürüldü. 4 tona yakın malzeme geri dönüşüme tabi tutuldu.

BOYNER BÜYÜK MAĞAZACILIK – ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME

Boyner, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin karikatürist Piyale Madra’nın çizimleriyle oluşturduğu koleksiyonu mağazalarında satışa sundu.

Madra’nın özel olarak tasarladığı çanta, kupa, tişört, kitap ayracı ve defterlerden oluşan ‘Pİ Koleksiyonu’nu 17 farklı noktada müşterileri ile buluşturan Boyner

2016-2017 yıllarında bin 168 adet ürün satarak 121 bin TL gelirin Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne aktarılmasını sağladı.

2018 yılında koleksiyonun satışına 13 mağazada ve www.boyner.com.tr’de devam eden Boyner, bu dönemde 2 bin 166 adet ürün satışı ile vakfa 44 bin 568 TL kaynak yarattı. Vakıf için yapılan satışlardan elde edilen kaynak 165 bin TL’yi aştı.

2018 yılında 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde, Boyner Grup bünyesindeki şirketlerin merkez ofislerinde ÇYDD tarafından kurulan ürün standlardında yapılan satışlar ile ayrıca 8 üniversite öğrencisi genç kadının bir yıllık bursu için ek kaynak yaratıldı.

2020 yılında da 10 mağaza ve www.boyner.com.tr’de ÇYDD koleksiyonundan bin 400 adet ürün satıldı ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne 32 bin 693 TL aktarıldı.

 GÖNÜLDEN İŞARET

Sürdürülebilirlik kapsamındaki çeşitlilik ve kapsayıcılık hedefleri doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürlüğü iş birliğinde Gönülden İşaret projesini hayata geçiren Grup, merkez ofis ve Boyner mağazalarında en az bir çalışanın gönüllü olarak işaret dili öğrenmesini sağlamayı hedefliyor.

Boyner Grup’a özel oluşturulan eğitim gruplarının 10 haftalık ve yaklaşık 40 saatlik bir eğitimden sonra katılım sertifikası almaya hak kazandığı projeye özel olarak tekstil perakendesinde yer alan ve sık kullanılan temel kelimeler için bir sözlük oluşturuldu. Projenin hayata geçirilmesi sürecinde İnsan Kaynakları, Akademi, Sürdürülebilirlik ve Kurumsal İletişim Departmanları aktif rol aldı. Eğitim sürecinin tamamlanmasıyla birlikte işitme engelli çalışan sayısının artması ve yeni istihdam olanakları oluşturulması da hedefleniyor.

İŞ YERİNDE DEMOKRASİ

Boyner Grup “iş yaşamında cinsiyet eşitliği” konusunu yalnızca bir ‘kadın-erkek eşitliği’ meselesi olarak değil ‘demokrasi’ meselesi olarak görüyor. Bu doğrultuda da İnsan Kaynakları ile Kurumsal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik departmanlarının liderliği ve çalışanların katılımıyla kadın istihdamı konusunda pek çok çalışmaya imza atıyor. Her tür ayırımcılık hali üzerine bilgilendirmeler, eğitimler yapıyor; aksi durumlarda Etik Kurul’larını devreye sokuyor.

Boyner Grup ırk, renk, cinsiyet, din, medeni hal, cinsel yönelim, politik görüş ya da mensubiyet, etnik kimlik, sağlık durumu, ailevi sorumluluklar, sendikal etkinlik ya da üyelik, fiziksel engellilik ya da yaş gibi etkenlere dayalı ayrımcılık yapılmasını kabul edilemez buluyor. İşe alımdan itibaren iş ilişkilerinden ücretlendirmeye, eğitimlere eşit katılım hakkından terfi, emeklilik ve tüm istihdam koşullarına kadar tüm süreçlerde fırsat eşitliği sağlıyor.

Boyner Grup’ta Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

* Boyner Grup Yönetim Kurulu kadın üye oranı: %59

* Kadın çalışan oranı: %45

* Merkez kadro çalışanları içinde kadın çalışan oranı: %47

* Mağaza çalışanları içinde kadın çalışan oranı: %40

* Mavi yaka çalışanlar içinde kadın çalışan oranı: %42

* Kadın yönetici oranı: %39

* Eğitim ve gelişim çalışmalarına katılanlar içinde kadın çalışan oranı: %45

EĞİTİM İŞ BİRLİKLERİ

STK ve belediye iş birlikleri ile de fırsat eşitliğine destek olmayı hedefleyen Boyner Grup Maltepe Belediyesi ile Temel Mağazacılık Eğitim Programı’nı hayata geçirdi.

18 – 45 yaş arasında olan ve Maltepe’de ikamet eden kadınların iş hayatına katılımının teşvik edildiği projeye katılanlara kapsamlı eğitimler verildi.

 

Bu projeyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kadın Dayanışma Birimi bünyesindeki kadınlara da ulaştıran Boyner Grup 2022 yılında Acil İhtiyaç Platformu ile birlikte platform bünyesinde bulunan kadınlara da eğitime dahil etmeyi hedefliyor.

MORHİPO – İYİ İŞLER DÜKKAN

Boyner Grup, paydaşlarının da toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışı doğrultusunda süreç yönetimine destek olabilmek amacıyla 2015 yılında başlattığı İyi İşler programını 2019 yılında bir adım öteye taşıdı.

Boyner Grup, projeye katılan girişimci kadınların ürünlerini Morhipo’da açtığı İyi İşler Dükkan’da satabilmesine fırsat verdi.

Bugüne kadar 27 kadın girişimcinin 65 bin ürünü İyi İşler Dükkan’da yer aldı.



SDG 11 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 11 - Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar

Amaç 11: Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar

YEŞİL OFİS

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) iş birliğiyle, 2012 yılında Yeşil Ofis çalışmalarına başlayan Boyner Büyük Mağazacılık bu kapsamda merkez ofis iç yapısı çevre dostu olarak yenilenirken eş zamanlı olarak çalışanların tüketim alışkanlıklarına ve yeşil tüketime odaklandı.

Yaptığı çalışmalar sonucunda 2014 Haziran’da Yeşil Ofis Sertifikası ile onurlandırılan Boyner, geçtiğimiz yıl merkez ofisteki karbon salınımını bir önceki yıla oranla yüzde 16,75 seviyesinde azalttı. Referans yıl olarak belirlenen 2013 yılından bu yana ise bu oran neredeyse yarı yarıya (yüzde 46,88) azaltıldı.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Boyner Grup, grup çatısı altında hizmet veren tüm şirketlerin genel merkez binalarının enerji harcamalarını 2012 yılından bu yana ölçümlüyor.

Boyner Büyük Mağazacılık ve Boyner Holding merkez ofis tüketimlerini toplu olarak değerlendirdiğimizde ise 2021 yılında 2020 yılına göre 6%, 2012 yılına göre ise metrekare başı tüketimde 33%’lük bir azaltım oranına ulaşıldığı hesaplanmaktadır.

SIFIR ATIK

Merkez ofis ve Boyner mağazaları sıfır atık projesine dahil oldu. İlk etapta merkez ofiste 51, Cadde Mağazasında 20 noktada sıfır atık ekipmanı kuruldu, çalışan bilinci ve farkındalığı arttırmak için 2021 yılı içinde webinarlar düzenlendi.

Ofislerde masa altlarında yer alan çöp kutuları kaldırıldı ve çalışanlar çöplerini ayrıştırarak sıfır atık ekipmanlarına atmaları için yönlendirildi.

İki lokasyonda sıfır atık belgesi alınması için iş çevre genel müdürlüğüne başvuruda bulunuldu.

Pilot bölge olarak belirlenen merkez ofis ve Cadde Mağazasının ardından çalışma diğer mağazalara da yayılacak.

SDG 12 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 12 - Sorumlu Üretim ve Tüketim

Amaç 12: Sorumlu Üretim ve Tüketim

BOYNER BÜYÜK MAĞAZACILIK – İYİLİĞE DÖNÜŞTÜR

Boyner, “İyiliğe Dönüştür” projesiyle son kullanıcıda artık kullanım değeri olmayan tekstil ürünlerinin farklı yöntemlerle ekonomiye yeniden kazandırılmasını, kullanılmayan tekstil ürünlerinin değerlendirilmesini sağlıyor. 2014 yılında Lokman Hekim Sağlık Vakfı iş birliğinde hayata geçirilen proje, Boyner ve YKM mağazalarında toplanan giysilerin dönüştürülmesiyle şekilleniyor.

Şu ana kadar toplam 176,7 ton giysinin geri dönüştürüldüğü proje ile 47 Sağlık Bilimi öğrencisine öğrenim bursu verildi. İhtiyaç sahiplerine 42,9 ton giysi ulaştırıldı, 37 ton giysi kermeslerde satışa sunuldu. 26,8 ton tekstil ürünü ipliğe, 2 ton metal ve plastik aksesuar hammaddeye, 64 ton ise ikinci el giysiye dönüştürüldü. 4 tona yakın malzeme geri dönüşüme tabi tutuldu.

Altınyıldız – Repreve Kumaş

Yenilikçi çizgisiyle 1952’den bu yana sektöründe lider olan Altınyıldız, sürdürülebilir tekstil alanında öncü bir tavır sergiliyor.

Dünya’nın en etkin geri dönüşüm firmalarından Unifi ile çalışan Altınyıldız, pet şişelerden elde edilen özel elyafı Çerkezköy’deki fabrikasında çevre dostu global şirketlerin kullandığı Repreve kumaşına dönüştürüyor.

Bugüne kadar toplam 73 bin metrekare Repreve kumaş üretimi yapan Altınyıldız 13 ton geri dönüştürülmüş elyaf kullanarak yaklaşık 1 milyon 200 bin pet şişeyi giyilebilir hale getirdi. Altınyıldız, Repreve kumaş üretimiyle normal elyafa kıyasla su kullanımını yüzde 20, enerji kullanımını yüzde 40, karbon salınımı ise yüzde 50 oranında azaltıyor.

Altınyıldız – DMIX

Altınyıldız, geleneksel yöntemler ile uzayan üretim aşamalarını kısaltmak, çevre dostu çözümler üretmek için kumaş seçimi ve koleksiyon oluşturma süreçlerini dijital platforma taşıyarak “DMIX Cloud”u hizmete sundu.

DMIX Cloud ile müşteriler, 3D boyutlandırma yaparak Altınyıldız kumaşlarını seçebiliyor, seçilen kumaşların farklı desenlerini görebiliyor, teknik detaylarına ulaşabiliyor ve programda önerilen modeller veya kendi modelleri üzerinden nihai ürün tasarımları yapılabiliyor.  Yenilikçi uygulamayı kendi sistemleri içinde kullanan markalar bütün bir koleksiyonu dijital ve temassız tasarlayabiliyor.

Uygulama ile koleksiyon üretim süreci ve maliyetini yarı yarıya azaltan Altınyıldız, dijital alt yapısına yatırım yapmaya, çevreye duyarlı çözümler geliştirmeye devam ediyor.

İŞ DÜNYASI PLASTİK GİRİŞİMİ

Boyner Grup, iş dünyasında plastik kullanımına dikkat çekmek amacıyla ortaya çıkan İş Dünyası Plastik Girişimi’ne dahil olarak plastik tüketimini azaltmayı taahhüt etti.

Boyner Grup, bu taahhüt çerçevesinde 2023 yılına kadar plastik kullanımını 11,5 ton azaltarak minimum seviyeye indirme sözü verdi.

2023 sonrasında, plastik kullanımını sıfır seviyesine indirecek geçiş sürecinde ise mecburi durumlarda geri dönüştürülebilir plastik kullanarak daha yaşanabilir bir dünya hedefine katkı sunacak.



SDG 13 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 13 - İklim Eylemi

Amaç 13: İklim Eylemi

BOYNER BÜYÜK MAĞAZACILIK – BOYNER LİVE WELL -TOHUM TOPU

Boyner, yapılacak küçük değişimler ve benimsenecek yeni alışkanlıklarla hayatta daha iyi, daha zinde ve daha mutlu hissetmenin mümkün olduğu inancıyla Live Well kategorisini müşterileriyle buluşturdu.

Çevreci, doğa dostu ürünlerden oluşan kategoriden satın alınan her bir Live Well

etiketli ürün için #ecoDrone’a tohum topu bağışı yapan Boyner, bugüne kadar 15.000  adet tohum topunu doğa ile buluşturdu. 

Altınyıldız – Repreve Kumaş

Yenilikçi çizgisiyle 1952’den bu yana sektöründe lider olan Altınyıldız, sürdürülebilir tekstil alanında öncü bir tavır sergiliyor.

Dünya’nın en etkin geri dönüşüm firmalarından Unifi ile çalışan Altınyıldız, pet şişelerden elde edilen özel elyafı Çerkezköy’deki fabrikasında çevre dostu global şirketlerin kullandığı Repreve kumaşına dönüştürüyor.

Bugüne kadar toplam 73 bin metrekare Repreve kumaş üretimi yapan Altınyıldız 13 ton geri dönüştürülmüş elyaf kullanarak yaklaşık 1 milyon 200 bin pet şişeyi giyilebilir hale getirdi. Altınyıldız, Repreve kumaş üretimiyle normal elyafa kıyasla su kullanımını yüzde 20, enerji kullanımını yüzde 40, karbon salınımı ise yüzde 50 oranında azaltıyor.

Altınyıldız – DMIX

Altınyıldız, geleneksel yöntemler ile uzayan üretim aşamalarını kısaltmak, çevre dostu çözümler üretmek için kumaş seçimi ve koleksiyon oluşturma süreçlerini dijital platforma taşıyarak “DMIX Cloud”u hizmete sundu.

DMIX Cloud ile müşteriler, 3D boyutlandırma yaparak Altınyıldız kumaşlarını seçebiliyor, seçilen kumaşların farklı desenlerini görebiliyor, teknik detaylarına ulaşabiliyor ve programda önerilen modeller veya kendi modelleri üzerinden nihai ürün tasarımları yapılabiliyor.  Yenilikçi uygulamayı kendi sistemleri içinde kullanan markalar bütün bir koleksiyonu dijital ve temassız tasarlayabiliyor.

Uygulama ile koleksiyon üretim süreci ve maliyetini yarı yarıya azaltan Altınyıldız, dijital alt yapısına yatırım yapmaya, çevreye duyarlı çözümler geliştirmeye devam ediyor.

YEŞİL OFİS

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) iş birliğiyle, 2012 yılında Yeşil Ofis çalışmalarına başlayan Boyner Büyük Mağazacılık bu kapsamda merkez ofis iç yapısı çevre dostu olarak yenilenirken eş zamanlı olarak çalışanların tüketim alışkanlıklarına ve yeşil tüketime odaklandı.

Yaptığı çalışmalar sonucunda 2014 Haziran’da Yeşil Ofis Sertifikası ile onurlandırılan Boyner, geçtiğimiz yıl merkez ofisteki karbon salınımını bir önceki yıla oranla yüzde 16,75 seviyesinde azalttı. Referans yıl olarak belirlenen 2013 yılından bu yana ise bu oran neredeyse yarı yarıya (yüzde 46,88) azaltıldı.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Boyner Grup, grup çatısı altında hizmet veren tüm şirketlerin genel merkez binalarının enerji harcamalarını 2012 yılından bu yana ölçümlüyor.

Boyner Büyük Mağazacılık ve Boyner Holding merkez ofis tüketimlerini toplu olarak değerlendirdiğimizde ise 2021 yılında 2020 yılına göre 6%, 2012 yılına göre ise metrekare başı tüketimde 33%’lük bir azaltım oranına ulaşıldığı hesaplanmaktadır.

SDG 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 17 - Amaçlar için Ortaklıklar

Amaç 17: Amaçlar İçin Ortaklıklar

MORHİPO – PaylaşTIK

Morhipo.com’un “Sosyal duyarlılığı yüksek bir geleceği hep beraber yaratalım” sloganıyla başlattığı PaylaşTIK projesi kapsamında sivil toplum kuruluşları için üretilen ürünlerin gelirleri kurumların faaliyetlerinin devamı için aktarılıyor.

Proje kapsamında Morhipo.com’dan yapılan alışverişlerde Mor Çatı, Toçev, Açev, Çekül, Kamer, Kaçuv, Lösev, Tohum Otizm Vakfı, Panda Dükkan, Yeşilay, Mutlu Patiler, HADD ve ÇYDV gibi 17 farklı sivil toplum kuruluşuna destek olunuyor.

Boyner Grup Gönüllüleri

Boyner Grup Gönüllüleri (BGG); 2002 yılından bu yana her yıl belirlediği temalarda proje ve etkinlikler ile toplumsal sorunların çözümüne katkı sunuyor.

Gönüllüler; ihtiyaç sahiplerinin desteklenmesi, dezavantajlı grupların sosyal içerilmeleri, kaynak geliştirme, motivasyon artırma, sivil toplum kuruluşlarının desteklenmesi, çevre duyarlığının ve hayırseverliğin geliştirilmesi konularında sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyor.

YEŞİL OFİS

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) iş birliğiyle, 2012 yılında Yeşil Ofis çalışmalarına başlayan Boyner Büyük Mağazacılık bu kapsamda merkez ofis iç yapısı çevre dostu olarak yenilenirken eş zamanlı olarak çalışanların tüketim alışkanlıklarına ve yeşil tüketime odaklandı.

Yaptığı çalışmalar sonucunda 2014 Haziran’da Yeşil Ofis Sertifikası ile onurlandırılan Boyner, geçtiğimiz yıl merkez ofisteki karbon salınımını bir önceki yıla oranla yüzde 16,75 seviyesinde azalttı. Referans yıl olarak belirlenen 2013 yılından bu yana ise bu oran neredeyse yarı yarıya (yüzde 46,88) azaltıldı.

MORHİPO – YUVARLA

Morhipo, farklı alanlarda sosyal değer yaratan sivil toplum kuruluşlarına destek olmak amacıyla kurulan ‘Yuvarla’ isimli girişime dahil oldu. Morhipo.com’dan alışveriş yapanlara alışveriş tutarının küsuratını yuvarlayarak belirledikleri STK’ya bağışlama seçeneğini sunuluyor.

BOYNER BÜYÜK MAĞAZACILIK – ASKIDA İYİLİK

Boyner Büyük Mağazacılık, Askıda İyilik projesi kapsamında mağazaları ve www.boyner.com.tr’de ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak amacıyla “Askıda İyilik” paketlerini satışa sunuyor.

Her bir Askıda İyilik paketi Lokman Hekim Sağlık Vakfı aracılığıyla ihtiyaç sahibi çocuklara ulaşıyor. Satılan “Askıda İyilik” paketlerinin yarısına Boyner Büyük Mağazacılık sponsor oluyor. 2016 yılında başlayan projenin kapsamını Askıda Oyuncak ve Askıda Mama olarak genişleten Boyner, bugüne kadar 50 binden fazla paketin ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağladı.

Sürdürülebilirlik Raporları SDG Map Turkey'de!

SDG Map E-bülten

SDG Map E-Bülten

*
*
*

Kişisel verileriniz, Gizlilik ve Çerez Politikası kapsamında işlenmektedir. Formu doldurarak bu şartları okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.